Rákošská Baňa: Nová expozícia prezentuje dejiny baníctva v regióne

Dejiny baníctva v dedine
2020-07-25 12:00:00

Dejiny baníctva v dedine i okolitom regióne prezentuje nová expozícia, ktorú otvorili v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v Revúckom okrese. Expozíciu zriadilo občianske združenie (OZ) Rákošská cächa a podľa jeho predsedu Júliusa Pavelka je cieľom okrem zachovania histórie i pozdvihnutie cestovného ruchu. viac »

Prekvapenie v Žiline: Pri rekonštrukcii katedrály našli doteraz neobjavenú kryptu

Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej
2020-07-24 08:00:00

Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. Na tlačovej konferencii o tom informoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline. viac »

Čertova pec - útočisko čertov, zbojníkov aj neandertálcov

Jaskyňa Čertova pec
2020-07-24 00:01:00

Verejnosti takmer neznáma jaskyňa Čertova pec ukrýva veľké tajomstvo. Malá krasová jaskyňa nachádzajúca sa necelé dva kilometre od obce Radošina v okrese Topoľčany patrí k najstarším jaskynným osídleniam objaveným na Slovensku. „Archeologické nálezy dokázali, že jaskyňa bola osídlená už v období stredného paleolitu, starej doby kamennej, v období zhruba 80.000 rokov pred naším letopočtom,“ potvrdila starostka Radošiny Marta Kolková. viac »

Žiar nad Hronom: Moysesova izba v kaštieli ukrýva aj autentické pozostalosti

Žiarsky biskupský kaštieľ, ktorý
2020-07-23 08:00:00

Život a pôsobenie biskupa a prvého predsedu Matice Slovenskej Štefana Moysesa, ktorý sa zaslúžil o terajšiu podobu žiarskeho kaštieľa, pripomína nová Moysesova izba, ktorú v tejto renesančno-barokovej pamiatke zriadili. Pamätná izba, ktorú tam presťahovali z priestorov Mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom, predstavuje jeho život vďaka zbierke osobných vecí, literárneho diela, korešpondencie a prínosu pre národné obrodenie Slovákov. viac »

Bývalý kláštor v Rožňave ožíva: Ponúka posedenie v kaviarni aj zaujímavé aktivity

Bývalý františkánsky kláštor na
2020-07-15 08:00:00

Sprevádzkovaním kaviarne Rajský dvor v piatok v Rožňave oficiálne otvorili kultúrno-kreatívne centrum Kláštor v budove bývalého františkánskeho kláštora na Námestí baníkov. TASR o tom informoval Tomáš Székely, predseda občianskeho združenia Otvor dvor, ktoré centrum prevádzkuje. viac »

Spustili rekonštrukciu pamätníka Slavín: Nazrite do jeho útrob

Slavín
2020-07-12 12:00:00

Jedna z hlavných dominánt Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, prejde rozsiahlou rekonštrukciou za takmer dva milióny eur. Trvať bude do roku 2022 a prvú etapu obnovy spustili v týchto dňoch na pylóne so sochou vojaka. Ráta sa aj so zriadením múzea venovanému udalostiam druhej svetovej vojny v suteréne pamätníka. Informoval o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo a Boris Šramko, riaditeľ mestskej organizácie Marianum, ktorá pamätník spravuje. viac »

Ak hľadáte na Slovensku originálne zážitky, vyberte sa na Záhorie

Ak hľadáte na Slovensku
2020-07-10 00:00:00

Turistické atrakcie regiónu nestoja len na hradoch a známych sakrálnych pamiatkach. Čoraz viac cenené začínajú byť aj technické objekty a pamiatky, ktoré okrem významných architektonických hodnôt vypovedajú aj o hospodárskych pomeroch, či výrobných technológiách danej doby. Originálne mlyny, Habánske dvory a malebný umelý kanál s loďkami nájdete iba na Záhorí. viac »

Najluxusnejší kúpeľný hotel: V Piešťanoch oddychovali králi aj maharadžovia

Hotel Thermia Palace v
2020-07-08 00:00:00

Piešťanské kúpele vždy patrili na Slovensku k najväčším a vo svete najznámejším. Za svoju povesť vďačia liečivej sile prírodných termálnych minerálnych prameňov aj unikátnemu sírnemu bahnu, kvôli ktorým sem prichádzajú ľudia z celého sveta. Ten najvyšší luxus nachádzajú v hoteli Thermia Palace, ktorý sa môže pochváliť niekoľkými unikátmi. viac »

V Devínskej Novej Vsi rastie nová rozhľadňa, jej tvar pripomína modlivku

Návrh vyhliadkovej veže v
2020-06-18 12:00:00

Bratislavská Devínska Nová Ves začala v apríli s výstavbou plánovanej vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Mestská časť odovzdala stavenisko zhotoviteľovi stavby, ktorého vybrala vo verejnom obstarávaní. Podľa pôvodných plánov mala byť vyhliadková veža hotová a sprístupnená na jeseň 2018, nakoniec sa tak stane v polovici júla. viac »

Prievidza skrásnela: Paneláky zdobia storočné pohľadnice mesta

Mariánsky vŕšok, Zlatá ulička
2020-06-17 08:00:00

Mariánsky vŕšok, Zlatá ulička či niekdajšie Alžbetino námestie zdobia už dlhšiu dobu steny vybraných panelových domov na sídlisku Zapotôčky v Prievidzi. Obyvatelia sa prostredníctvom nadrozmerných obrazov prenesú do mesta o storočie mladšieho. Ich autor, street art umelec Ivan Jakušovský, v týchto dňoch dokončuje posledný z nich, ktorý zachytáva železničnú stanicu. viac »

Skvelý tip na rodinný výlet: Navštívte rodný dom J. G. Tajovského

Priestory Pamätného domu Jozefa
2020-06-14 12:00:00

Banskobystrická Štátna vedecká knižnica (ŠVK) – Literárne a hudobné múzeum otvorí letnú turistickú sezónu v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove, obci pri Banskej Bystrici, od 16. júna. TASR o tom vo štvrtok informovala Jozefa Pevčíková, múzejná pedagogička Literárneho a hudobného múzea ŠVK. viac »

Banská Štiavnica: Pri rekonštrukcii vedenia našli pozostatky hradieb a synagógy

Banská Štiavnica
2020-06-13 12:00:00

V historickom centre Banskej Štiavnice prebieha v týchto dňoch rekonštrukcia podzemného vedenia. Na výkopy, ktoré tu energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) robia v niektorých úsekoch aj do hĺbky 1,2 metra, dohliada aj archeológ. Momentálne majú za sebou zhruba polovicu trasy, no už sa im podľa manažérky realizácie z SSD Zuzany Auxtovej podarilo nájsť niekoľko artefaktov. viac »

V Trnavskom kraji objavili rozsiahle praveké sídlisko, ľudia ho obývali už pred 7000 rokmi

V lokalite Vysielač bývali
2020-06-11 08:00:00

V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život. Prebiehajúci dlhodobý archeologický výskum dokázal, že vhodné podmienky tohto územia oslovili už prvých roľníkov mladšej doby kamennej pred vyše 7000 rokmi, rovnako ako kultúry v nasledujúcich mladších obdobiach. Sídlisko svojím rozsahom a bohatosťou nálezov patrí k najväčším objaveným v poslednom období v Trnavskom kraji. viac »

Múzeum Bojnice oslavuje 70 rokov, prvých turistov však zámok vítal už v roku 1907

Bojnický zámok
2020-06-09 08:00:00

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice si v tomto období pripomína 70. výročie svojho založenia. Prví návštevníci však prišli do priestorov zámku už o desaťročia skôr, na prehliadku im ich sprístupnil posledný šľachtický majiteľ zámku, gróf Ján František Pálfi. viac »

Pribylina: V areáli Múzea liptovskej dediny začal premávať historický vláčik

Historická vlaková súprava Považskej
2020-06-08 00:00:00

Historická vlaková súprava Považskej lesnej železnice začala premávať v areáli Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Na prvú jazdu vláčik vypravili v piatok popoludní. Po Kysuciach a Orave je to už tretia funkčná železnička v Žilinskom kraji. Návštevníkov vláčik odvezie od expozície ľudovej architektúry k depu železnice. viac »


Streda, 22. máj. 2024. Meniny má Júlia, Juliána, Rita.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa