Cestovanie po Európe

Päť najkrajších víl Mediciovcov: Pohodlie, luxus a rodové poklady pod jednou strechou

Päť najkrajších víl Mediciovcov:
2024-02-05 00:00:00

Bohato zdobený strop je hotový. Vyobrazený je na ňom aj pápežský znak. Miestnosť totiž obýva Lev X., ktorý sa roku 1513 stal novým Svätým otcom. „A na stenách budú fresky,“ diktuje si hlava katolíckej cirkvi. Práve si totiž zvelebuje komnaty v jednej rezidencii pri Florencii. Ktorý umelec sa mu o nástennú maľbu postará? viac »

Akvadukt Amoreira patrí k architektonickým zázrakom: Miestni si ho zaplatili zo svojich daní

Akvadukt Amoreira patrí k
2024-02-02 00:00:00

Ľudia z portugalského mesta Elvas, ktoré leží neďaleko hraníc s Kastíliou, chodia k miestnej studni s čoraz väčšími obavami. Tunajší prameň rýchlo vysychá. Za chvíľu už nebude pre všetkých obyvateľov, ktorých naopak pribúda, vôbec stačiť... viac »

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: Plánoval tam Ľudovít II. aj lanovku z labutí?

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: Plánoval
2024-01-26 00:00:00

5. septembra 1869 je položený základný kameň zámku v štýle stredovekých rytierskych hradov, ale za použitia najmodrejších technológií, ktoré posúvajú doterajšie hranice stavebníctva. Na jeho budovaní sa denne podieľa vyše 300 robotníkov. Sám zadávateľ je v siedmom nebi, keď vidí vyrastať svoj sen priamo pred očami. Nie všetci tomuto nákladnému rozmaru však fandia… viac »

Historická kaviareň, kúpele aj unikátna promenáda: Azory nelákajú len prírodnými krásami

Historická kaviareň, kúpele aj
2024-01-25 12:00:00

Azorské ostrovy patria pod správu Portugalska a pokladajú sa za najkrajšiu prírodnú oblasť tejto krajiny. Vyznačujú sa lokalitami, v ktorých si môžete pozrieť pôvodné pralesy, okrem potuliek národnými parkmi však iste budete chcieť spoznať aj tunajšiu históriu. Aj z tohto pohľadu vám Azory prinesú veľa zaujímavých prekvapení. viac »

Unikátna správa z minulosti: Archeológovia objavili takmer 2000-ročnú dýku s runou

Unikátna správa z minulosti:
2024-01-22 15:00:00

Archeológovia v Dánsku objavili malú dýku s runovými symbolmi spred takmer dvoch tisícročí, oznámilo v pondelok Múzeum v Odense (MO). Nápis je "úplne unikátny" a možno ho datovať približne do roku 150, uviedlo múzeum. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA. viac »

Vodné kanály aj nádherné paláce: Treviso je malebnejšou verziou slávnych Benátok

Vodné kanály aj nádherné
2024-01-19 00:00:00

Benátky sú prekrásnym mestom, užiť si ich v pokoji je však pri takom množstve turistov prakticky nemožné. My sme objavili ich malebného suseda, ktorý sa síce nemôže pýšiť toľkými nádhernými palácmi, atmosféra je tam však omnoho pokojnejšia, a tak ponúka úplne iné zážitky. viac »

Zimná turistika má obrovské čaro: Toto sú najlepšie trasy pre túry na snežniciach

Zimná turistika má obrovské
2024-01-18 10:00:00

Nadšenci turistiky vedia, že tempo svojich výletov nemusia spomaľovať ani počas zimy. Možností je síce o čosi menej, ale vybrať sa dá. Skvelou možnosťou je tiež obuť snežnice, pomocou ktorých sa dostanete aj do ťažšie prístupného prostredia. Práve takéto skúmanie prírody v jej najdivokejšom prostredí bude pre vás obrovskou zábavou. viac »

Benátky spustili predaj vstupeniek pre jednodňových návštevníkov

Benátky spustili predaj vstupeniek
2024-01-18 09:00:00

V utorok sa začal predaj vstupeniek na jednodňovú návštevu Benátok. Ide o súčasť snahy obmedziť negatívne dôsledky masového turizmom v celosvetovo známom talianskom meste. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. viac »

D´Artagnanov zámok je na predaj: Mastná sumička a môže byť aj váš

D´Artagnanov zámok je na
2024-01-13 13:00:00

Zámok Castelmore na juhozápade Francúzska, kde sa narodil šľachtic, ktorý bol predlohou pre postavu grófa d´Artagnana z Troch mušketierov, je na predaj. Záujem o nehnuteľnosť prejavili okolité obce, ktoré by v ňom chceli zriadiť expozíciu a kultúrne centrum venované tejto známej literárnej postave. Stavba zaujala aj šéfa maloobchodného reťazca Auchan Retail Yvesa Claudea, ktorý by v zámku chcel mať svoje vidiecke sídlo. viac »

Vedci vyriešili záhadu slávneho obrazca: Kto je nahý obor na anglickom kopci?

Vedci vyriešili záhadu slávneho
2024-01-10 12:00:00

Obrovská 55-metrová holohlavá nahá postava s masívnym kyjakom v ruke na juhu Anglicka predstavuje pravdepodobne bájneho Herkula, uvádza nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Speculum. TASR čerpala z článku servera Live Science. viac »

Zbohom, sovietska minulosť: Tadžická metropola Dušanbe zažíva obrovské zmeny

Zbohom, sovietska minulosť: Tadžická
2024-01-10 12:00:00

Dušanbe, ktoré bolo v rokoch 1929 až 1961 známe ako Stalinabad, sa už roky zbavuje sovietskej minulosti. Tadžické úrady - v snahe podporiť národnú identitu - systematicky búrajú dominanty postavené v dobách ZSSR, aby uvoľnili miesto výškovým bytovým domom, novej infraštruktúre a ešte impozantnejším vládnym budovám, napísal web Meduza. viac »

V Grécku sprístupnili ruiny najväčšieho paláca, bol v ňom korunovaný Alexander Veľký

V Grécku sprístupnili ruiny
2024-01-06 18:00:00

Grécke úrady po 16-ročnej rekonštrukcii v piatok opäť sprístupnili pozostatky paláca, v ktorom bol Alexander Veľký korunovaný za kráľa. Palác je súčasťou archeologickej lokality s ruinami starovekého mesta Aigai, ktorá sa nachádza pri meste Vergina na severe krajiny. TASR správu prevzala zo stanice BBC News. viac »

Jedna z najstarších kaviarní sveta je v Bruggách, navštevoval ju aj Rubens

Jedna z najstarších kaviarní
2024-01-05 12:00:00

V tichej uličke neďaleko centra belgického mesta Bruggy by chodec Café Vlissinghe možno aj prehliadol. Kto ale vchod do malej kaviarne v ulici Blekersstraat objaví, ocitne sa na ceste späť do minulosti. Kaviareň je vôbec najstarším podobným podnikom v Bruggách a jednou z najstarších na svete. viac »

Taliansky CastelBrando - hrad s vlastnou lanovku aj najvyšším vianočným stromčekom v krajine

Taliansky CastelBrando - hrad
2023-12-22 00:00:00

Ak sa niekedy počas svojej dovolenky v Taliansku zatúlate aj do kolísky obľúbeného prosecca medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene, navštívte aj neďaleký zámocký hotel CastelBrando. Ponúka nádherné výhľady do okolia, zaujímavú expozíciu a navyše sa doň vyveziete lanovkou! viac »

Kúsok orientu u nás: Jednu z najkrajších stavieb Európy takmer nikto nepozná

Kúsok orientu u nás:
2023-12-21 00:00:00

Kráľovský alebo Brighton Pavillion sa nachádza v meste Brighton. Patril medzi oficiálne sídla anglického panovníka a postavený bol v troch etapách. Tá najhlavnejšia a prvá sa odohrala na konci 18. storočia. Patrí medzi najkrajšie budovy v krajine a navyše má pútavú históriu. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa