Cestovanie po Európe

Benátky spustili predaj vstupeniek pre jednodňových návštevníkov

Benátky spustili predaj vstupeniek
2024-01-18 09:00:00

V utorok sa začal predaj vstupeniek na jednodňovú návštevu Benátok. Ide o súčasť snahy obmedziť negatívne dôsledky masového turizmom v celosvetovo známom talianskom meste. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. viac »

D´Artagnanov zámok je na predaj: Mastná sumička a môže byť aj váš

D´Artagnanov zámok je na
2024-01-13 13:00:00

Zámok Castelmore na juhozápade Francúzska, kde sa narodil šľachtic, ktorý bol predlohou pre postavu grófa d´Artagnana z Troch mušketierov, je na predaj. Záujem o nehnuteľnosť prejavili okolité obce, ktoré by v ňom chceli zriadiť expozíciu a kultúrne centrum venované tejto známej literárnej postave. Stavba zaujala aj šéfa maloobchodného reťazca Auchan Retail Yvesa Claudea, ktorý by v zámku chcel mať svoje vidiecke sídlo. viac »

Vedci vyriešili záhadu slávneho obrazca: Kto je nahý obor na anglickom kopci?

Vedci vyriešili záhadu slávneho
2024-01-10 12:00:00

Obrovská 55-metrová holohlavá nahá postava s masívnym kyjakom v ruke na juhu Anglicka predstavuje pravdepodobne bájneho Herkula, uvádza nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Speculum. TASR čerpala z článku servera Live Science. viac »

Zbohom, sovietska minulosť: Tadžická metropola Dušanbe zažíva obrovské zmeny

Zbohom, sovietska minulosť: Tadžická
2024-01-10 12:00:00

Dušanbe, ktoré bolo v rokoch 1929 až 1961 známe ako Stalinabad, sa už roky zbavuje sovietskej minulosti. Tadžické úrady - v snahe podporiť národnú identitu - systematicky búrajú dominanty postavené v dobách ZSSR, aby uvoľnili miesto výškovým bytovým domom, novej infraštruktúre a ešte impozantnejším vládnym budovám, napísal web Meduza. viac »

V Grécku sprístupnili ruiny najväčšieho paláca, bol v ňom korunovaný Alexander Veľký

V Grécku sprístupnili ruiny
2024-01-06 18:00:00

Grécke úrady po 16-ročnej rekonštrukcii v piatok opäť sprístupnili pozostatky paláca, v ktorom bol Alexander Veľký korunovaný za kráľa. Palác je súčasťou archeologickej lokality s ruinami starovekého mesta Aigai, ktorá sa nachádza pri meste Vergina na severe krajiny. TASR správu prevzala zo stanice BBC News. viac »

Jedna z najstarších kaviarní sveta je v Bruggách, navštevoval ju aj Rubens

Jedna z najstarších kaviarní
2024-01-05 12:00:00

V tichej uličke neďaleko centra belgického mesta Bruggy by chodec Café Vlissinghe možno aj prehliadol. Kto ale vchod do malej kaviarne v ulici Blekersstraat objaví, ocitne sa na ceste späť do minulosti. Kaviareň je vôbec najstarším podobným podnikom v Bruggách a jednou z najstarších na svete. viac »

Taliansky CastelBrando - hrad s vlastnou lanovku aj najvyšším vianočným stromčekom v krajine

Taliansky CastelBrando - hrad
2023-12-22 00:00:00

Ak sa niekedy počas svojej dovolenky v Taliansku zatúlate aj do kolísky obľúbeného prosecca medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene, navštívte aj neďaleký zámocký hotel CastelBrando. Ponúka nádherné výhľady do okolia, zaujímavú expozíciu a navyše sa doň vyveziete lanovkou! viac »

Kúsok orientu u nás: Jednu z najkrajších stavieb Európy takmer nikto nepozná

Kúsok orientu u nás:
2023-12-21 00:00:00

Kráľovský alebo Brighton Pavillion sa nachádza v meste Brighton. Patril medzi oficiálne sídla anglického panovníka a postavený bol v troch etapách. Tá najhlavnejšia a prvá sa odohrala na konci 18. storočia. Patrí medzi najkrajšie budovy v krajine a navyše má pútavú históriu. viac »

Pápež František nechce byť pochovaný vo Vatikáne: Toto je miesto, kde spočinie naveky

Pápež František nechce byť
2023-12-16 00:00:00

Pápež František chce výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál a ako prvý pápež za vyše storočie chce byť pochovaný mimo Vatikánu. Pozrite sa s nami na miesto, ktoré si vybral pre svoj večný odpočinok. viac »

Portugalský hrad Silves je nádherný, milovníkov zvierat však nepoteší

Portugalský hrad Silves je
2023-12-08 12:00:00

Oblasť Algarve prichádza s ďalšou turistickou zaujímavosťou, ktorú si môžete pozrieť už počas nasledujúcej návštevy. Hrad Silves sídli v rovnomennom meste a patrí medzi najvýznamnejšie stavby tohto druhu nielen v celom regióne, ale aj v Portugalsku. Spája sa so zaujímavými legendami, ale jedna z nich istotne nahnevá všetkých milovníkov psov. viac »

Mesto kamenných veží: San Gimignano patrí k najväčším pokladom Toskánska

San Gimignano
2023-11-30 00:00:00

Toskánsko je pre cestovateľov z jedného hľadiska veľmi náročnou výzvou. Vybrať si totiž len pár miest na návštevu počas výletu je poriadne náročné. Do vašej dilemy teraz prihodíme ďalšieho horúceho kandidáta. Mestečko San Gimignano sa preslávilo svojimi kamennými vežami, no to nie je to jediné, čo dokáže zvedavým turistom ponúknuť. viac »

Tajomstvo slávnej fontány: Prvý Jet d´Eau vznikol kvôli hodinárom

Tajomstvo slávnej fontány: Prvý
2023-11-28 12:00:00

Keby ste prilietali do Ženevy a náhodou si neboli istí, v ktorom meste ste sa to vlastne ocitli, stačí jediný pohľad na jazero a máte jasno. Nikde inde na svete totiž taký monumentálny stĺpec vody, tryskajúci k nebu, neuvidíte. viac »

Faerské ostrovy preslávila divoká príroda, turistov však očaria aj historické pamiatky

Saksun
2023-11-28 12:00:00

Na Faerské ostrovy ľudia prichádzajú najmä kvôli ich prírode. Tak ako pri ostatných severských krajinách, i tu sú všetky zákutia priam nezabudnuteľné. Popri potulkách v divočine si však zahrňte do vášho cestovateľského plánu aj návštevu ich historických pamiatok. Tých je na ostrovoch mnoho a ponúkajú nevšedný pohľad na ich dejiny. viac »

Prehľad pre milovníkov pamiatok: Toto sú najkrajšie hrady, zámky a paláce v južnom Španielsku

Prehľad pre milovníkov pamiatok:
2023-11-27 00:00:00

Medzi historické skvosty Španielska patrí viacero hradov a zámkov, z ktorých viaceré dokonca stále vlastní kráľovská rodina. Niekoľko zaujímavých pamiatok nájdete aj na juhu krajiny, kde bežne trávime letné dovolenky. Andalúzia a ostatné regióny sú popretkávané zaujímavými stavbami, ktoré spestria vaše výlety v týchto končinách. viac »

To najlepšie zo škótskej divočiny – naplánujte si výlet na ostrov Južný Uist

To najlepšie zo škótskej
2023-11-26 00:00:00

Južný Uist sa nachádza pri západnom pobreží Škótska. Preslávil sa najmä nádhernou prírodou, kvôli ktorej tam prichádza najviac turistov, cenený je však aj z iného dôvodu. Je to totiž jedno z posledných miest, kde väčšina obyvateľov stále rozpráva škótskou gaelčinou. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa