Etnodizajn po poľsky

2010-09-20 15:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Suvenírom privezeným z Poľska nemusí byť len vodka, polliter s poľskou orlicou alebo všestranne „užitočné“ predmety s podobizňou skladateľa Fryderyka Chopina...



Poľskí dizajnéri vo svojich prácach radi používajú ľudové motívy, a tak sa v obchodoch alebo na trhoch objavujú zaujímavé kabelky, tričká alebo rôzne doplnky do bytu, za ktoré sa Poľsko v zahraničí rozhodne hanbiť nemusí.

„Napadlo ma, že turistom z cudziny, ale aj Poliakom cestujúcim do zahraničia, bežné obchody neponúkajú pekné suveníry, alebo predávajú také, ktoré sa dnes ľuďom na nič nehodia, hovorí Joanna, ktorá si nedávno v centre Varšavy otvorila predajňu „Kapela“.

Predáva nielen tradičné ručné výrobky z rôznych kútov Poľska, ako sú napríklad vyšívané obrusy, ale aj diela dizajnérov, ktorí sa inšpirovali poľským folklórom.

Mladá módna návrhárka Olga Szynkarczuková ozdobené kožené topánky - kierpce (krpce), ktoré sú súčasťou kroja goralov (horalov) z juhu Poľska, doplnila podpätkom. Návrhárka Joanna Klimasová zase na klasické modré džínsy vyšíva srdcové vzory, typické pre túto oblasť.

Podľa speváčky a milovníčky etnomódy Marysi Sadowskej, veľké šatky s farebnými vzormi, ktorými sa zahrievajú horalky, nemusia slúžiť len ako doplnok na krk alebo hlavu. Navrhla mikiny, ktoré za z nich šijú.

Na zákazníkov Joanninho obchodu,  z podušiek,  puzdier na mobilné telefóny, záložiek do kníh, podložiek pod myš k počítaču alebo z filcových kabeliek a tašiek na notebooky z dielne firmy Oshico – pozerajú pestrý kohúti.

Tento motív, ale aj lístky a kvety, ktoré pôvodne vystrihovali z papieru alebo vyšívali, je typický pre okolie stredopoľského mesta Łowicz.

Kapelová predáva tiež obrázky, ktoré autorky vystrihovačky s ľudovými vzormi z Lowiczska, nalepili na siluety Paláca vedy a kultúry, „ Dar sovietskeho ľudu Poliakom“, postaveného v 50.rokoch minulého storočia v štýle socialistického realizmu.

Už pred niekoľkými rokmi zožali úspech háčkované tango-nohavičky z dediny Koniaków na poľskej strane českých Beskyd. Dnes sa podobná čipka objavuje aj na tanieroch alebo miskách, dostupné sú aj „čipkové“ náušnice z tenkého drôtu.

To, že sa vzory typické pre tradičnú ľudovú tvorbu dajú vtipne spojiť s aktuálnou témou, ktorou žije poľská spoločnosť, dokazujú tričká firmy Chrum. Ich návrhárka a spolumajiteľka Ewa Cieniková sa inšpirovala medzi farebnými ornamentmi typickými z už spomínaného regiónu  okolo mesta Łowicz.

Na tričku Jewish Friendly zmixovala motívy tancujúcich Židov s ľudovými vystrihovačkami. „Chcela som ukázať, že mám Židov rada, že sú mi sympatickí.,“ vysvetľovala. Na iných tričkách si zase robí posmech z poľského katoliticizmu, alebo úteku státisícov Poliakov za prácou do západnej Európy z posledných rokov.

Na obrázku s nápisom Bed&Breakfast sa polonahý pár, ktorý má na sebe niektoré časti ľudového kroja, váľa na kope sena.

Pretože Chrum funguje hlavne na internete a ako tvrdí spolumajiteľka, cudzinci k poľským internetovým obchodom nemajú veľkú dôveru, hlavnými zákazníkmi sú hlavne Poliaci, ktorí spraviť radosť svojim kamarátom v zahraničí.

 

Zdroj/autor:  H.Brusová,chru, čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa