Réunion je impozantnou horolezeckou baštou

2011-11-30 10:35:00 |   |    | 

„Oui, oui, monsieur,“ zašepká mladá snedá servírka a prinesie raňajky s jemnou čokoládou a krehkým croissantom. Žeby Paríž? Marseille? Vôbec nie. Keď sa pozriete z okna, miesto Eiffelovky uvidíte divoko špicaté skaliská, ktoré kýchajú sopečný dym, a pralesnú čapicu, kde kvitne vanilka alebo orchidea. Takto vás víta Réunion, ostrovná perla pre aktívnych turistov.



Réunion je francúzskou kolóniou a menším ostrovným bratom Maurícia, ale oproti svojmu romantickému príbuznému ponúka návštevníkom tvrdý treking a nespútaný adrenalín. Horolezci považujú miestne vodnaté kaňony za najťažšie a zároveň najimpozantnejšie na svete. Tento ostrov je rajom tiež pre všetkých milovníkov trekov. Množstvo chodníkov vedie hornatým terénom vnútrozemia, okolo plantáží, lávových prúdov alebo divokými pralesmi. Ak máte radi aktívnu dovolenku, na Réunione si ju budete určite užívať. Pre chvíle odpočinku potom dokáže ponúknuť i množstvo krásnych pláží v letoviskách ako napr. Saint Gilles alebo Boucan Canot.

Ostrov Réunion leží v Indickom oceáne a často býva nazývaný „Havajom na jednom ostrove“. Čierny piesok sa tu strieda s bielym, liany striedajú čepeľnaté vrcholky skál a more sa tu hrá s pestrými koralmi. Leží len kúsok vedľa známejších Seychel či Maurícia. Pritom dovolenka na Réunione kombinuje európsky francúzsky luxus spoločne s tropickou živelnosťou. Pokiaľ budete chcieť podniknúť „tour de islands“, počítajte ale, že sa pod 15 00 – 2 300 eur nedostanete.

 

Toboganový urýchľovač častíc

Kedysi na ostrove sedela dáma. Bola obrovská a z veľkého oka jej tiekli horúce pulzujúce slzy. Bola to sopka Piton des Neotes, ktorá i dnes tvorí hlavnú dominantu ostrova. Lávové kropaje sa spojili s vetrom a dažďovým klopaním nakoniec tak, že sopka vedľa seba vytvorila tri obrovské skalné amfiteátre. Vznikol tak trojlístok, ktorého každý „list“ má v priemere okolo desať kilometrov. Uprostred listov sa týči cez tri kilometre vysoký vulkán, ktorý už len hľadá svoju vyhasnutú chraptiacu lávu.

Je celá rada kaňonov, ktoré túto sopku lemujú, k najkolosálnejším patrí ale Trou de Fer (Železná diera) v oblasti Cirque de Salazie, ktorý je podľa väčšiny kaňonistov najťažším kaňonom široko ďaleko a zliezť ho dokážu len skutoční majstri. Pre tých, ktorí sa radi držia nohami pevne na zemi, bude zložitejšie sa sem skrz pukliny a lomové cestičky dostať. Výsledok ale nezamrzí.

Kaňon vypadá ako keby nezastaviteľná guľa urobila do zeleného koberca nemilosrdnú puklinu a na jej dne sa potom roztiekla v blyštiace jazero. Do nej z kolmých stien steká niekoľko vodopádov. Ten najdlhší meria cez 220 metrov. V rovnakom rajóne sa nachádza ďalšia „diera“. Diera biela alebo Trou Blanc získala svoje meno vďaka bochníkom peny, ktoré vznikajú z prúdu vody  v miestnych čadičových toboganoch. Pokiaľ teda máte dosť odvahy, tvrdú prilbu a hroší oblek, môžete sa v nejakom zviesť. Najdlhší z kamenných hadov meria zhruba 16 metrov a je nazývaný „Urýchľovač častíc“.

 

Nad tepajúcim srdcom zeme

Vedľa vyhasnutej Piton des Neotes, ktorého okolie rozochveje hlavne všetkých kaňonistov, sa na východe týči ďalší lávový prskavec, ktorý na rozdiel od svojho vyhasnutého kolegu patrí k najaktívnejším sopkám na svete. Pokiaľ teda sopka Piton de la Fournaise naladí „dobrý kanál“, nemali by ste o magmatické bublanie prísť. Sopka za posledné storočie vystrelila lávovú zátku hneď 125 krát, z čoho naposledy v roku 2007, kedy z nej vytieklo až 3 milióny m³ magmy. Na rozdiel ale od driemajúcich sopiek, nevyvoláva táto sopka deštruktívne obavy. Vďaka častej aktivite totiž nedochádza k presýteniu magmy a erupcie preto nie sú tak silné.

Možno prekvapí, že sopka je častým terčom turistických výstupov. Nachádza sa okolo nej hneď niekoľko chodníkov, ktoré vedú na vrchol. Ten najdlhší meria asi 13 kilometrov a nemal by vám zabrať viac než 5 hodín. Pozriete sa tak na dno vyhasnutej kaldery, do vulkanických jaskyní alebo sa prejdete okolo činných kráterov, kde budete môcť vidieť tepajúce srdce zemskej kôry. Pre tých, ktorí by si všetko radšej vychutnali v kľude a pohode je tu možnosť letu vrtuľníkom nad krátery, čo stojí asi 150 eur.

Krajina Réunionu je trochu ako žena, ktorá čaká na skrotenie. Pokiaľ si teda chcete vyskúšať Shakespeara v akcii, pokúste sa o „Skrotenie zlej ženy“ a oddajte sa divokému Réunionu. Energiu prírody nechajte na seba naplno pôsobiť.

 

Nenechajte si ujsť: Trojica „svätých“

 

  • Saint Denis

Hlavné mesto ostrova zaujme hlavne z kultúrneho hľadiska. V meste sa nachádza veľká zástavba kreolskej zdobenej architektúry, ktorá je dobre prispôsobená tropickým podmienkam (má dômyselný systém vetrania).

 

  • Saint Gilles

Jedná sa asi o najnavštevovanejší kus zeme a to hlavne vďaka piesočnému „letisku“ pre leňošivých turistov. Lagúna na pobreží je tvorená korálovým masívom, o ktorý sa často lámu vlny. Ako v každom správnom zábavnom stredisku ani tu nesmú chýbať výlety loďou za delfínmi či veľrybami.

 

  • Saint André

Pokiaľ zavítate do tohto mestečka, ani vo sne tu nenarazíte na poranenú kravu. Nachádza sa tu totiž silná osada hinduistov. Ak sa teda chcete vydať po stopách ich kultúry, navštívte napr. chrám Kali, ktorý je prístupný i turistom.

 

Tipy na zájazdy do Réunionu

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Réunion:

 

  • Réunion – Maurícius: Treky hornatým Réunionom v kombinácii s odpočinkom na bielych plážach Maurícia - ideálna dovolenka v nádhernom tropickom prostredí.
  • Réunion – Mayotte: Za panenskou prírodou. MAYOTTE - francúzske územie - vulkanický ostrov, ktorý je známy svojou krásou, plantážami vzácnych korení a je vynikajúcou potápačskou lokalitou.
  • Okruh po ostrovoch Fr. Polynézie: Je určený predovšetkým milovníkom prírodných krás. Priezračné more, dramatické vnútrozemie, biele pláže, prekrásne dievčatá. Skutočný zemský raj.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa