Rio de Janeiro - karneval zaklopal na dvere

2012-02-22 11:30:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - Na svete hádam neexistuje slávnejší karneval ako ten v Rio de Janeiro. Život v jednom z najkrajších miest na svete sa v čase tejto bláznivej oslavy nezastaví, práve naopak, naberie neuveriteľné obrátky radosti, smiechu a šťastia.



Tento rok sa karneval oficiálne začal 18. februára. Mesto však v karnevalovom ošiali žije dávno predtým, než sa slávnostne otvoria brány sambodrómu, aby sa na ňom predviedli najvychýrenejšie školy samby a jedna z nich si odniesla titul víťaza.

 

Karneval pre všetkých

Už od polovičky januára je areál sambodrómu takmer každý piatok, sobotu a nedeľu prístupný verejnosti, ktorá tak môže prežiť aspoň esenciu karnevalu na vlastnej koži. Každá z popredných škôl samby má totiž vyhradený čas, aby absolvovala technickú skúšku a pred veľkým okamihom ešte doladila posledné detaily.

Dostať sa na hlavnú tribúnu sambodrómu a vychutnať si slávny karneval v priamom prenose nie je žiaden lacný špás, lístky sa pohybujú v cenách od do eur, v závislosti od kvality a viditeľnosti tribúny. Možnosť byť súčasťou karnevalového bláznenia bezplatne, preto využívajú davy najmä domácich fanúšikov jednotlivých samba škôl.

Ak to už v Južnej Amerike býva, presnosť nie je tunajšou výsadou. V prípade meškania desfilé karnevalového sprievodu určite išlo o vyburcovanie divákov, aby tanečníkov privítali väčším potleskom, podarilo sa. Každý dostávame do ruky karnevalovo farebnú brožúrku a v nej slová úvodných piesní samba škôl, ktoré dostali možnosť absolvovať na sambodróme technickú skúšku.

 

Je predsa karneval

Začína bubnovanie, v sambe je rytmus dôležitý, tak isto aj farby. Tých je však na technickej skúške menej, žiarivé farebné kostýmy čakajú na svoju premiéru až v momente ozajstného desfilé. Moment očakávania ide s karnevalom ruka v ruke.

Tribúna ožíva, vstáva, vlní sa, kričí, spieva...to sa na hlavnej ploche sambodrómu objavujú prví tanečníci. Chýbajú síce alegorické vozy, ale nechýbajú sporo odeté zvodne krásne tanečnice samby a za nimi davy a davy členov samba školy. Mladí, starší, najstarší, snedí, tmaví, bledí, štíhli, tučnejší, krívajúci,...a všetci veselí, s iskrou v oku, aká je nákazlivá. Vlníme sa všetci, je predsa karneval.

Ktosi niekoho štuchol, ale nepočuť žiadnu nadávku, pánovi za mnou spadla na hlavu vystrelená farebná konfeta, nehnevá sa, zozadu sa tlačí robustná pani, aby objala známeho na ploche sambodrómu, tlačí sa cez davy a ospravedlňujúco sa usmieva: „je predsa karneval!“

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor, sita

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa