Rio de Janeiro

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Rio de Janeiro, Brazília



 

Oficiálny názov Rio de Janeiro

Upozornenie: Vábenie Ria môže vo vás pri odchode zanechať vážny prípad saudade (nepopísateľnej melanchólie). Úžasné mesto (Cidade Maravilhosa) usadené medzi bujne zarastenými horami a dych berúcimi plážami so zvláštnym šarmom,  tvoreným jeho energickými obyvateľmi Cariocas.

Medzinárodný turistický ruch sa orientuje na luxusnejšiu stránku Ria – možností byť dekadentný je neuveriteľne veľa. Mesto má čo ponúknuť aj z opačnej strany: sú tu lacné hotely a reštaurácie. Zónou neobmedzenej zábavy je samotná pláž.

 

DOPRAVA

Rio sa môže javiť ako veľké a rozľahlé mesto, ale štvrte v ktorých turisti trávia väčšinu času sú ľahko dostupné verejnou dopravou. Počnúc južnou časťou Centro až po Sao Conrado, sú štvrte usporiadané na úzkom páse pôdy medzi oceánom a horami. Z takmer každého miesta je možné vidieť jedno alebo druhé; s takými bodmi je orientácia celkom ľahká.

Systém metra - Metrô Rio - je bezpečným, rýchlym, čistým, pohodlným a klimatizovaným spôsobom prepravy v meste. Premáva od 5:00 do 24:00 v pondelok až sobotu, od 7:00 do 23:00 v nedeľu, a nepretržite jazdí počas karnevalu od 00:00 do 24:00. V meste existujú tri linky: Linka 1 prechádza z Ipanema-General Osório do Uruguai v severnej časti. Linka 2, ktorá čiastočne prekrýva linku 1, prechádza z Botafogu do Pavuny. Linka 3 prechádza medzi Ipanema-General Osório a východným koncom Barra da Tijuca v Jardim Oceânico. Môžete si zakúpiť cartão pré-pago (predplatenú kartu) v kiosku na ktorejkoľvek stanici metra za hotovosť (drobné sa nevydávajú) s minimálnou hodnotou 5 BRL. Kartu môžete potom nabiť v hociktorom kiosku. Vo väčšine stánkov sú k dispozícii bezplatné mapy metra.

Autobusy sú stále najlacnejším a najpohodlnejším spôsobom, ako sa dostať do mesta vďaka vysokému počtu a frekvencii liniek. Treba si dávať pozor na osobné veci, hlavne keď je autobus preplnený. Lístok na autobus stojí 3,95 BRL. Platba môže byť realizovaná prostredníctvom karty RioCard alebo v hotovosti. Niektoré autobusové zastávky v južnej zóne sa dajú nájsť, lebo majú prístrešok alebo lavicu, ale niekedy ak sú ďalej od turistických oblastí, nemusia mať žiadne označenie – treba sa spýtať na zastávku niekoho z domácich. Vo všeobecnosti platí, že vo väčšine častí Brazílie autobusy zastavujú iba na znamenie. Ak nezamávate zo zástavky na autobus, autobus jednoducho nezastaví a preletí okolo. To isté platí aj o vystupovaní, vodič zastaví len na signalizáciu, že niekto vystupuje. Neexistujú žiadne cestovné poriadky alebo rozvrhy. Počas dňa jazdia autobusy každých 15 minút, neskoro v noci alebo v odľahlých oblastiach sa ale môže interval predĺžiť aj na hodinu.

Mestské žlté taxíky sú ľahko dostupné a dajú sa zastaviť takmer kdekoľvek, alebo objednať cez bezplatné aplikácie ako 99Taxis alebo Easy Taxi. Sú zvyčajne bezpečné a poskytujú rýchly presun po meste. Nástupná sadzba je okolo 5,50 BRL a okolo 2,50 BRL sa platí za kilometer. Rádio taxíky, ktoré sa dajú objednať vopred, sú o 30% drahšie ako bežné taxíky. V Rocinhe a niektorých ďalších favelas (slumy, neformálne spoločenstvá) sa dajú zohnať mototaxíky (v podstate odvoz na zadnom sedadla motocykla), ktoré sú praktickým spôsobom, ako sa pohybovať v týchto častiach. Krátka jazda stojí okolo 3 BRL. Odporúča sa ale, zistiť si pred výletom do favely aktuálnu bezpečnostnú situáciu, v súčasnosti sa takýto výlet nepovažuje za rozumný.

Rio má v zálive niekoľko ostrovov, ktoré môžete navštíviť na trajekte, vrátane Ilha de Paquetá a Ilha Fiscal. Ďalším spôsobom, ako vidieť mesto, je plavba trajektom na Niterói. Niterói má hlavné lákadlo Museu de Arte Contemporânea, ale mnoho návštevníkov sa rozhodne plaviť hlavne pre krásne výhľady na centrum mesta a okolitú krajinu. V pracovných dňoch trajekt do Niterói odchádza každých 10 až 20 minút z Praça XV (Quinze) de Novembro in Centro.

Predtým ako si v Riu požičiate auto, rátajte s tým, že doprava v meste je chaotická zmes jednosmeriek, tunelov, príjazdových ciest a nadjazdov. Zaparkovať tu nie je ľahké (v centre takmer nemožné). Čiary nemajú žiadny význam (okrem malého zafarbenia asfaltu), predbiehanie sprava vyzerá ako povolené. Požičať si v Riu auto sa odporúča len pri cestách mimo mesta.  

 

UBYTOVANIE

V oblasti Zona Sul nájdete najobľúbenejšie a najpopulárnejšie hotely Ria, pozdĺž pláží Ipanema a Copacabana. Ale aj v okolí častí Flamengo a Catete je veľa malých, lacných a čistých hotelov. Najturistickejším pásmom je ulica s hotelmi v Copacabane. Vzdialenejšie hotely v Ipaneme môžu byť oveľa príjemnejšou alternatívou, keďže sú v krajšej štvrti a spravidla s menej turistami. Hotely v časti Centro sú zamerané na biznis cestovateľov. V okolí však chýbajú prijateľné reštaurácie a miesta na voľnočasové aktivity.

Štvrte v Santa Teresa sú naopak pomerne vzdialené od života centra mesta a majú veľa príjemných hotelov s raňajkami a vibrujúci nočný život. Vzhľadom k tomu, že v Riu tiež vystupujú do popredia dizajnové priestory, dajú sa tu nájsť aj takéto tipy ubytovania v luxusnejších štvrtiach. Mesto má tiež veľký výber apartmánových hotelov, ktoré poskytujú ubytovanie v štýle apartmánov s kuchyňou. Súkromné byty si tiež môžete krátkodobo prenajať za primerané ceny. Tieto apartmány majú zvyčajne podmienku minimálne týždňového pobytu.

Ubytovanie v Riu je pravdepodobne najdrahšie v Brazílii. V lacnejšom rozsahu je relatívny nedostatok hotelových izieb a odporúča sa rezervácia vopred. Navyše ceny za väčšinu ubytovania sa môžu počas novoročných osláv a karnevalov viac ako trojnásobne zvýšiť. Toto sú veľmi náročné obdobia a odporúčame rezerváciu vopred. Väčšina hotelov v turistických oblastiach bude predávať len 4-dňové balíčky a bude žiadať platbu vopred. Okrem týchto dátumov je najrušnejším mesiacom január, kedy sú v Brazílii letné prázdniny.

Ak je vašou voľbou hostel, nebudete mať v Riu problém. Drahšie sa môžu pochváliť lokalitami, ktoré sú v krátkej pešej vzdialenosti od pláže Ipanema alebo Copacabana. Ak však chcete zostať v častiach Lapa, Glória, Catete, Flamengo a Botafogo, existuje veľa ďalších možností. Hostelling je v Brazílii čoraz populárnejší a mnohé hostely sú situované v pešej vzdialenosti od atraktívnych miest.

Rezervujte si ubytovanie v Rio de Janeiro online.

 

JEDLO

V Riu pravdepodobne nájdete všetky chute. Comida a kilo – sú napríklad bufetové reštaurácie, kde sa platí za váhu jedla a je to výborný spôsob ako ochutnať domácu kuchyňu. Rodízio sú reštaurácie kde sa platí za all you can eat menu. Tie ponúkajú rôzne typy jedál, hoci najznámejšie sú churrascaria, kde je základom grilované mäso. V rôznych reštauráciách v okolí mesta aj iné špecializované Rodízio, ktoré ponúkajú morské plody, pizzu alebo rôzne drobné predjedlá. Definujúcim prvkom týchto typov reštaurácií je, že na rozdiel od švédskych stolov, čašníci neustále nosia na stôl rôzne druhy mäsa. Brazília má najväčšiu populáciu japoncov mimo Japonska a sushi tu je veľmi populárne. Vďaka jeho obrovskému pobrežiu, mnohé brazílske špeciality obsahujú morské plody. Sú veľmi bohaté na krevety, homáre, kalamáre, mäkkýše, mušle a mnoho ďalších chutných rýb.

Jedny z najlepších a aj najdrahších reštaurácií sa dajú nájsť na ulici Dias Ferreira Street v Leblon, ktoré sa orientujú hlavne na pizzu a cestoviny. Rio má mnoho pouličných džúsových bufetov, ktoré vyrábajú šťavy zo skoro každého ovocia, ktoré si dokážete predstaviť. Najlepšou možnosťou je reťazec bufetov s džúsov s názvom "Big Bi". Ich Açaí je jedným z najlepších.

Existuje tu aj veľa špecializovaných obchodov na "zdravé jedlo", ktoré ponúkajú neuveriteľnú paletu bohatých mäsových a zeleninových sendvičov a úžasnú škálu ovocných štiav. Všetky jedlá sú 100% organické a čerstvé.

Rio je tiež známe svojimi pekárňami a pouličnými stánkami, pozostatkom portugalskej a európskej kultúry. Vo väčšine kaviarní (lanchonete) môžete ochutnať pastel alebo salgado (miestne pečivo) za menej ako 3 BRL. Typické pečivo je coxinha (kuracie nuggety) a unikátny Rio Joelho (cesto plnené šunkou a syrom). Tiež sa oplatí vyskúšať pão de queijo (syrová buchta). Ak obľubujete známejšie chute, Rio má väčšinu reťazcov rýchleho občerstvenia z celého sveta. Bob's a Habib's sú najväčšie národné reťazce rýchleho občerstvenia.

Viac informácií o reštauráciách v Riu - https://www.riodejaneiro.com/blog/category/food-drink/

 

ZÁBAVA

Každý večer v týždni sa tu dá nájsť mnoho spôsobov, ako prežiť elektrizujúci nočný život: bary pri jazerách, slávnostné vonkajšie bary na koloniálnych uliciach Centra, plážové bufety, štýlové salóniky a nočné kluby, aj teplé a príjemné botecos (malé open-air bary), ktoré sú rozptýlené po celom meste. Bohatší ľudia z časti Zona Sul majú tendenciu uprednostňovať špičkové bary v Gávee a Barra, zatiaľ čo alternatívny dav sa vydáva do Botafogo. Zmes barov a tanečných sál v časti Lapa láka širokú škálu ľudí zo všetkých prostredí, ktorí nemajú spoločné zďaleka nič, okrem lásky k sambe. Podniky vznikajú a zanikajú, najlepšie je získať aktuálne informácie z miestneho zdroja. Ak viete po portugalsky, stačí si prečítať prílohu Veja Rio z časopisu Veja, ktorý vychádza každú nedeľu. Rio Show, zábavná príloha, ktorá vychádza v piatkovom vydaní O Globo, má tiež rozsiahly zoznam.

Ak chcete zažiť miestnu kultúru, nie je nič lepšie ako Boteco - sociálno-kultúrna ikona mesta. Tieto ležérne, otvorené bary sa nachádzajú po celom meste a ponúkajú široký prierez spoločnosťou. Mladí a starí ľudia, vyššia aj stredná trieda, čierna a biela, miešajú sa na ľadovo studenom pive alebo caipirinhas (koktaily vyrobené z limetky, cukru a alkoholu z cukrovej trstiny), flirtujú a vymieňajú si najnovšie klebety.

Rio má niekoľko skvelých miest, ktoré sa postarajú o zmenšenie obsahu vašej peňaženky. DJi hrajú najnovší house, drum and bass a hip-hop, rovnako ako jedinečné brazílske kombinácie ako electro-samba a bossa-jazz. Okrem miestnych DJov priťahuje Rio niekoľko vinylových guru zo São Paulo, New Yorku a Londýna. Letáky informujúce o tanečných párty majú v stojanoch hlavne obchody v častiach Ipanema a Leblon a surfové obchody v Galeria River od Praia Arpoador.
Bary sú otvorené zväčša od 18:00 do 2:00 v pondelok až piatok, a od poludnia v sobotu a nedeľu. Väčšina miest býva otvorená dlhšie (zvyčajne do 4:00) v piatok a sobotu v noci.

Ak máte radšej živú hudbu, veľa spevákov a malých kapiel hráva večer v malých chopperiach a botequinach. Zvyčajne sa za túto zábavu platí malý poplatok (couvert, v portugalčine). Platí že ak sedíte a počúvate hudobníkov, súhlasíte s účtovaním. Poplatok sa automaticky pridá na váš účet. Ak chcete vedieť, či treba rátať aj s týmto poplatkom, stačí sa spýtať čašníka Quanto é o couvert? (Koľko je poplatok?)

 

NÁKUPY

Ak by brazílčania mali zostaviť rebríček najväčších potešení v živote, nakupovanie určite nebude na prvom mieste. Keďže sú v hre s pláže, hudba a sex, dostalo by sa možno na piatu priečku.
Staršia časť centra mesta v zóne Centro ponúka výhodné nákupy zamerané na oblečenie a topánky.

Zaujímavé môžu byť pešie ulice okolo Rua da Alfândega, Rua Uruguaiana a Rua Buenos Aires, kde sú vedľa seba stovky drobných obchodníkov. Luxusné oblečenie brazílskych značiek a miestnych dizajnérov ponúkajú obchody v okolí ulice Rua Gonçalves Dias. Štvrť Botafogo má dve väčšie nákupné centrá, Botafogo Praia Shopping a staršie Rio Sul. Rio Sul bolo jedným z prvých nákupných centier v Riu a je stále veľmi populárnou nákupnou destináciou.

Copacabana, Ipanema a Leblon nemajú žiadne veľké nákupné strediská, len menšie súkromné obchodíky, známe ako galérie. V Copacabane je Nossa Senhora de Copacabana hlavnou nákupnou ulicou s najlepšími obchodmi sústredenými okolo Rua Santa Clara a Rua Figueiredo de Magalhães. Na pláži sa v sobotu a nedeľu konajú pouličné trhy, kde nájdete suveníry a umelecké predmety z rôznych regiónov Brazílie. Pre exkluzívne nákupy v Ipaneme, skúste Rua Visconde de Piraja, najmä medzi Rua Anibal de Medonça a Rua Vinicius de Moraes.

Otváracie hodiny majú malé obchody zvyčajne od 10:00 do 19:00 v pondelok až piatok, a od 9:00 do 13:00 v sobotu. Centrá sú zvyčajne otvorené od pondelka do soboty od 10:00 do 22:00 a v nedeľu od 14:00 do 20:00.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Ulice Ria zdivočejú počas piatich dní Carnavalu, ktorý začína o polnoci v posledný piatok pred Popolcovou stredou. Každý rok sem masovo prídu bohatí turisti, ktorých cieľom je opiť sa, vyhriať sa na slnku a chytiť nejakú tropickú chorobu. Tanečnice hore bez, sprievody a masky sú súčasťou tohto rituálu. Veľmi dôležitým folklórnym festivalom sú júnové Festas Juninas. V Riu sú oslavované na rozličných námestiach počas celého mesiaca. Hudba, farebné stánky a pouličné sprievody zaplnia mesto aj počas Festa de NS da Glória do Outeiro (15. august).

Každá októbrová nedeľa patrí živej Festa da Penha, najväčšiemu náboženskému festivalu v meste.  Nový rok končí ( aké prekvapenie?) festivalom Festa de Iemanjá, keď na Nový rok na pláži oslavujú milióny ľudí, a oblohu roztrbliecu tony ohňostrojov.

Kalendár udalostí na oficiálnych stránkach mesta - https://www.riodejaneiro.com/events/

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Bonde – posledná historická električka premávajúca cez z Arcos do Lapa, Rua Joaquim Murtinho, až po Largo do Guimarães. Najbezpečnejšie je ísť cez víkend, ale nie pešo;

Catedral Metropolitana – obrovská katedrála bola znovu otvorená v roku 1976, za zmienku stoja prekrásne vitráže, vysoké až 60 metrov;

Cristo Redentor – socha všeobjímajúceho Ježiša Krista umiestnená na vrchu Corcovado. Hlavne v noci uvidíte osvetlenú 38 metrov vysokú sochu Krista (patriacu medzi nových sedem divov sveta), takmer zo všetkých častí mesta (www.corcovado.com.br);

Igreja de NS de Candelária – jeden z najväčších a najbohatších kostolov imperiálnej Brazílie. Interiér je príťažlivou kombináciou baroka a renesancie, najatraktívnejšou je kupola chrámu, postavená z vápenca dovezeného z Lisabonu;

lha Fiscal – limetovo zelený, neogotický palác vyzerá ako z rozprávky, slávnym sa stal ako miesto posledného bálu brazílskeho impéria;

Maracanã – brazílsky chrám futbalu, zmestí sa sem viac než 100 000 ľudí. Na Pelého posledný zápas (Majstrovstvá svete v roku 1950) sa ich sem zmestilo 200 000. Návšteva derby medzi lokálnymi klubmi Botafogo,  Flamengo, Vasco da Gama, Fluminense je priam psychedelickým zážitkom;

Mosteiro de São Bento – prekrásny barokový kostol postavený v rokoch 1617 až 1641. Jednoduchú fasádu dopĺňa zlatom zdobený interiér. Medzi ďalšie poklady patria drevené sochy a maľby José Oliveira Rosu;

Parque da Catacumba – prvý brazílsky park so modernými sochami, v lete sa v amfiteátri parku konajú koncerty;

Sambódromo – epicentrum karnevalu navrhnuté Oscarom Niemeyerom, dokončené v roku 1984, v malom múzeu si môžete skúsiť niekoľko kostýmov...najlepšie prísť cez karneval;

Teatro Municipal – postavené v roku 1905, v štýle parížskej opery, v úžasnej budove sídli miestna opera;

Centro Cultural do Banco do Brasil – jedno z najlepších kultúrnych centier Brazílie. Okrem kina, divadiel tu nájdete aj veľmi dobré výstavy;

Centro Cultural Telemar -  jedna z najnovších kultúrnych inštitúcií v Riu, orientujúca sa na multimediálne inštalácie, súčasnú architektúru, urbanizmus alebo videoart;

Espaço Cultural da Marinha – sen každého námorníka, ponorka Riachuelo a malá vojnová loď Bauru sa stali plávajúcim múzeom. Nespočetné modely lodí, mapy a navigačné prístroje nájdete aj na starej lodi z 19. storočia, kotviacej neďaleko;

Museu Amsterdam Sauer – múzeum s nádhernou zbierkou drahých kameňov (okolo 3000 exponátov) (www.amsterdamsauer.com);

Museu de Arte Moderna – úžasná postmoderná stavba postavená Alfonsom Eduardom Reidym,  dnes je múzeum domovom viac než 11,000 stálych diel brazílskych umelcov ako Bruno Giorgi, Di Cavalcanti alebo Maria Martins (www.mamrio.org.br);

Museu do Arte Contemporânea – oblúkovú budovu múzea navrhol slávny architekt Oscar Niemeyer, výhľady na mesto sú niekedy lepšie ako samotné výstavy;

Museu do Índio – výborné multimediálne výstavy života brazílskych Indiánov (www.museudoindio.org.br);

Museu Histórico da Cidade – v prekrásnom dome z 19.storočia nájdete exponáty z histórie mesta (od 1565 do polovice 20. storočia);

Museu Histórico Nacional – koloniálny arzenál z roku 1764 je domovom viac než 250 000 historických predmetov od založenia Brazílie až po prvé obdobia republiky;

Museu Nacional de Belas Artes  - 16000 malieb, grafík, kresieb a sôch zo 17. až 20. storočia, najzaujímavejšia je Galeria de Arte Brasileira s umením 20. storočia;

Paço Imperial – palác je dnes atraktívnym výstavným priestorom, pôvodne slúžil ako sídlo guvernéra Brazílie;

Centro – rušná, obchodná štvrť Ria, známa  vysokými kancelárskymi budovami, barokovými kostolmi, veľkými námestiami a dláždenými ulicami;

Escadaria Selarón – neustále expandujúca inštalácia sa stala umením, keď sa čílsky autor Jorge Selarón rozhodol pokryť schody pestrofarebnou mozaikou, dnes je farebných takmer 215 schodov;

Feira Nordestina – obrovskú Feira Nordestina určite nezmeškajte. Výstava rozložená na 32 000 metroch štvorcových s viac ako 660 stánkami predávajúcimi jedlo pivo, alebo cachaçu. Hudobné skupiny hrajú forró, sambu alebo brazílsky pop. V piatok sa veľtrh zmení na obrovskú party, trvajúcu nepretržite až do nedele;

Ilha de Paquetá – kedysi populárny, dnes príjemný únik pred ruchom mesta. Na ostrove autá nejazdia, nevšedný je dekadentný šarm koloniálnych budov, prázdnych pláží a turistických stánkov;

Ipanema & Leblon Beaches – ktorúkoľvek z pláží si vyberiete, určite  bude čistejšia ako susedná Copacabana. Cez víkend sú neuveriteľne preplnené. Slovo ipanema znamená v indiánskom jazyku „zlé, nebezpečné vlny“ – na pláži sú silné spodné prúdy a obrovské vlny rútiace sa na pobrežie. Dávajte si pozor, a plávajte len tam, kde miestni;

Jardim Botânico – exotická botanická záhrada, domov viac než 5000 druhov rastlín, pokojná cez týždeň, cez víkend plná rodín a hudby;

Pão de Açúcar (Cukrová homoľa) - rozprávkovo krásny kopec, kam vás vyvezú dve lanovky. Pri pohľade z jej vrcholu Rio vyzerá ako najočarujúcejšie mesto na svete;

Rio Water Planet – najväčší akvapark v Latinskej Amerike. Vodopády, umelé pláže, rieky vhodné na rafting. Súčasťou atrakcií sú  Kart Planet (otvorená dráha pre motokáry), Rio Show Planet (aréna na predstavenia) a Rio Circus Planet.

 

LETISKO

Rio de Janeiro/Galeão International Airport (GIG) - http://www.infraero.gov.br/

 

INTERNET

https://www.riodejaneiro.com/

http://www.rio.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Rio_de_Janeiro

 

APLIKÁCIE

Visit Rio - oficiálna aplikácia mesta Rio de Janeiro vytvorená v spolupráci s miestnymi podnikateľmi. Poskytuje množstvo informácií o turistických trasách, výletoch, ubytovacích možnostiach, reštauráciách a snackbaroch a je skvelou pomôckou pri zostavovaní itineráru pre Rio.

Nativoo - aplikácia pre tých, ktorí nechcú strácať čas prípravou trasy alebo hľadajú dobré a lacné reštaurácie pri  návšteve Ria. Okrem nastavenia automatických skriptov podľa záujmov používateľa platforma spája aj najlepšie ponuky atrakcií, trás, reštaurácií a podujatí. Nativoo tiež umožňuje preskúmať cesty vašich priateľov pomocou aplikácie.

Metrô Fácil – oficiálna aplikácia pre mestské metro. S veľmi jednoduchým rozhraním poskytuje všetky potrebné informácie pre cestovateľov, ktorí chcú používať tento dopravný prostriedok počas svojej návštevy v Riu. Cena cestovných lístkov, cestovné rozvrhy, vyhľadávanie staníc aj prestupy sú údaje, ktoré sa dajú nájsť pomocou tejto aplikácie.

 

BEZ ZÁRUKY

Ak máte radi hororové zážitky, navštívte spálňu na treťom poschodí paláca Palácio do Catete. Zastrelil sa tu prezident Getúlio Vargas. Spálňa zostala v neporušenom stave (telo bolo dúfajme, odstránené).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa