Súostrovie Galapágy: Raj korytnačiek a jašterov

2017-06-10 00:00:00 |   |    | 

Súostrovie Galapágy vo východnej časti Tichého oceánu preslávila najmä Darwinova evolučná teória. Okrem množstva jedinečných živočíchov ponúkajú návštevníkom aj rajský pokoj a jedinečnú atmosféru.



 

Starší názov súostrovia je Korytnačie ostrovy a oficiálne patria pod Ekvádoru, od ktorého sú vzdialené približne 1 000 km smerom na západ. Majú sopečný pôvod a niektoré z vulkánov sú činné aj v súčasnosti. Medzi najznámejšie ostrovy Galapág patria Isabela, Santa Cruz, Fernandina, Santiago či Pinta.

Súostrovie má niekoľko typických obyvateľov, ktorým kraľujú najmä prehistoricky vyzerajúce jaštery a obrie suchozemské živočíchy. Najznámejšia je najväčšia suchozemská Korytnačka slonia, Leguán morský či Myšiak galapágsky. O jedinečnosti miestnej fauny hovorí aj tá skutočnosť, že územie bolo vyhlásené za Národný park Galápagos a v roku 1987 zapísané v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Od roku 1964 pôsobí v parku Výskumná stanica Charlesa Darvina (Charles Darwin Research Station), ktorá sa orientuje na ekológiu a evolúciu.

Súostrovie Galapágy „civilizovaný svet“ spoznal v roku 1535, kedy tadiaľto prešla výprava španielskeho biskupa Fray Tomása de Berlanga. Ten sa plavil do Peru, aby urovnal spor s Franciscom Pizarrom. V tom čase boli ostrovy neobývané, v 20. storočí sa však zistilo, že územie bolo osídlené ešte pred príchodom Španielov. Ďalším významným medzníkom v dejinách Galapág bol rok 1831, kedy tu zakotvil s výskumnou loďou HMS Beagle britský prírodovedec Charles Darwin. Ten tu strávil šesť týždňov pozorovaním živočíchov, ktoré ho priviedli k napísaniu známeho diela O pôvode druhov.

Ďalšou zaujímavou skutočnosťou je, že živočíchy, žijúce na tomto území, sa „neboja“ ľudí. Väčšina prírodovedcov to pripisuje tomu, že nemajú žiadneho prirodzeného nepriateľa. Súostrovie nie je osídlené ľuďmi a navštevujú ho len turisti a vedci v krátkodobých turnusoch. Organizmy tu žijú v nenarušenom prostredí a v prirodzených vzťahoch.

Na záver pre vás máme niekoľko užitočných tipov. Ak by ste sa rozhodli vycestovať na Galapágy, oplatí sa vám to najmä mimo špičky, ktorá je v mesiacoch jún – september a december – január. Vstupné do parku sa pohybuje okolo 110 dolárov. Nezabudnite ani na kvalitné cestovné prípadne úrazové poistenie, ktoré sa vám určite hodí.

Cestovať sem môžete i na vlastnú päsť, vhodnejšie a časovo menej náročné je to prostredníctvom nejakej cestovnej kancelárie. Nezabudnite navštíviť Výskumnú stanicu Charlesa Darwina a miestny turistický obchodík. Zarezervujte si nejakú plavbu loďou, či už cez deň alebo v noci. Počas nej sa vám odhalia neskutočné pohľady a zažijete neopakovateľné  zážitky v jednom z posledných na Zemi.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa