Delta rieky Mekong – územie Deviatich drakov

2020-01-18 00:00:01 |   |    | 

Vo Vietname je jedno miesto, ktoré by si návštevník tejto pozoruhodnej krajiny nemal nechať ujsť. Je to delta rieky Mekong na juhu Vietnamu. Mekong (Me Công) patrí medzi najdlhšie rieky na svete.



 

Pramení v horách v Tibete a ústi do Juhočínskeho mora. Jej dĺžka sa odhaduje na 4 350 kilometrov. Je to 7. najdlhšia rieka v Ázii a 12. najdlhšia rieka na svete. Vietnamci jej hovoria „Deväť drakov“, pretože sa rozdeľuje do deviatich ramien; v Thajsku a Laose je to „Matka vôd“. Rieka Mekong preteká Čínou, Laosom, Kambodžou a Vietnamom a tiež tvorí hranicu Laosu s Mjanmarskom (Barmou) a Thajskom.

V povodí rieky Mekong žije vyše 60 miliónov ľudí. Je tiež domovom známych i ohrozených zvieracích druhov. V posledných rokoch boli v tejto oblasti objavené stovky nových živočíšnych i rastlinných druhov. Napríklad v roku 1996 tu objavili laoskú skalnú krysu (Laonastes aenigmamus), ktorá vyzerá ako kríženec krysy a veveričky. Vedecky ju popísali v roku 2005. Americkí paleontológovia zistili, že jej najbližší príbuzní rodu Diatomys vyhynuli pred 11 miliónmi rokov.

 

Rušný život v delte

Oblasť delty Mekongu zahŕňa veľkú časť juhozápadného Vietnamu s rozlohou vyše 40 500 štvorcových kilometrov. Vďaka delte je juh Vietnamu najúrodnejšou oblasťou krajiny. Vietnamci ju nazývajú „miska ryže“, pretože práve tu sa urodí polovica produkcie tejto obľúbenej potraviny v krajine. Väčšina života sa odohráva na vode. Ľudia sú tu s riekou zrastení. Pri rieke bývajú, v nej sa kúpu i perú. Živia sa rybolovom či obrábaním ryžových polí.

Na loďkách môžu návštevníci a turisti preskúmať celú deltu rieky Mekong s hustou sieťou kanálov, riečnych ramien a močarísk. Plavia sa cez úchvatnú i strach vyvolávajúcu džungľu, ktorá ich obklopuje zo všetkých strán. Počas plavby môžu obdivovať bujnú vegetáciu a ostrovčeky, ryžové polia, domčeky na bambusových koloch, ovocné sady i rybárske dedinky.


 

Obchodovanie na loďkách

Najväčšou atrakciou delty Mekong sú plávajúce trhy, ktoré sa konajú na jeho hladine 7 dní v týždni. V delte sa živia obchodovaním stovky rodín. Svojím ruchom a hlasitým zjednávaním sa tieto trhy podobajú tým na súši. Najväčším trhoviskom je Cai Rang, ležiace asi 6 kilometrov od Can Tho, kde sa na drevených lodiach predáva ovocie a zelenina (banány, ananás, mango, melóny, paprika, tekvica, zemiaky, kokosové orechy) a tiež kvety. Ako vývesný štít slúžia bidlá s vystavenými vzorkami produktov. Ak dostanete chuť na kávu či na jedlo, sú v blízkosti plávajúce kaviarne i reštaurácie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa