Archeologický komplex Bagan – najkrajšia historická časť Mjanmarska

2021-06-09 11:55:00 |   |    | 

Mjanmarsko predstavuje pre cestovateľov stále celkom nespoznanú krajinu. Okrem nádhernej prírody a exotickej kultúry ponúka tiež veľa historických zaujímavostí. Jednou z nich je archeologický komplex Bagan, ktorý pozostáva z množstva menších a väčších budhistických kláštorov a chrámov, ktoré predstavujú klenot nevyčísliteľnej hodnoty.



 

Hlavné mesto s tisícami pagod

Súčasný Bagan bol v minulosti hlavným mestom kráľovstva, ktoré vybudovali v rozmedzí medzi 11. a 13. storočím. Jeho obyvatelia boli veľmi pobožní a vyznávali budhizmus. Z toho dôvodu začali stavať nové pagody, ktorými chceli vzdať úctu Budhovi. Momentálne sa ich v tomto areáli nachádza až vyše dvetisíc, no v minulosti to bolo ešte fascinujúcejšie. Vtedy sa tam totiž nachádzalo až 10 000 chrámov alebo malých kláštorov. Niektoré boli veľké a pokladali ich za hlavné miesta na modlenie. Tie malé zas spĺňali rovnakú funkciu ako pre katolíkov kaplnky. Pád tejto bohatej a úspešnej ríše nastal po útokoch Mongolov a celkový úpadok zhoršili ešte aj početné zemetrasenia, ktoré sa podpísali pod množstvo úplne zničených svätostánkov.

 

V obklopení divočiny

Zaujímavé nie sú len tisícky stavieb, ktoré sa nachádzajú v Bagane. Nádherné je aj samotné miesto, kde sa ich rozhodli postaviť. Jednotlivé pagody sú totiž obklopené množstvom zelene a čím viac idete od centra tejto oblasti, tým viac prechádzate po krásnej divočine. Tieto budhistické chrámy tak našli dokonalé prepojenie s prírodou. Nenarušili ju, namiesto toho ukazujú všetky jej krásy a aj týmto spôsobom vzdali úctu Budhovi. Chodníky a cesty taktiež zachovali v pôvodnom stave. Vďaka tomu nechali prírodu, aby tu naďalej dominovala a priniesla pohladenie na duši.

 

Prehliadky počas východu slnka

Ideálnou voľbou je nájsť si ubytovanie v časti Starý Bagan. Odtiaľ je to totiž k tomuto komplexu najbližšie a k niektorým pagodám sa dostanete dokonca aj pešo. Najkrajšie prehliadky sú tam počas východu slnka. V meste je niekoľko vyhliadkových bodov, z ktorých uvidíte nádherné svitanie a tieto chrámy ponorené do úžasného svetla. Výstup na samotné svätyne je zakázaný, pretože v minulosti tam došlo k viacerým úrazom, takže všetky schodiská sú prísne ohradené. Jednotlivé chrámy si môžete pozrieť aj počas prehliadky na vzdušnom balóne. Tento výlet je síce najdrahší, ale odmení sa vám najkrajším pohľadom na úžasný región.

 

Chrám Ananda

Najväčší a najzachovalejší chrám tejto oblasti sa podarilo zachrániť napriek tomu, že bol výrazne poškodený zemetrasením. No keďže ho domáci pokladajú za perlu a prezývajú ho aj „mjanmarské Westminsterské opátstvo“, tak si dali záležať na jeho zrekonštruovaní. Postavili ho na začiatku 12. storočia a dominuje mu zlatá ozdobná vežička, ktorá sa v domácom jazyku nazýva dáždnik. Zdobený je viacerými freskami a najmä sochami Budhu. Jeho interiér je čiastočne inšpirovaný indickou architektúrou. Nachádza sa tam aj múzeum s viacerými vykopávkami, ktoré našli v tejto oblasti. Podľa legendy poprosil kráľ mníchov, aby vybudovali nejakú veľkolepú pagodu. Tá sa mu po jej dokončení páčila tak veľmi, že na staviteľov začal žiarliť, aby niečo podobné nenavrhli aj inému panovníkovi. Kvôli tomu ich dal všetkých zabiť, pretože len tak sa dokázal uistiť, že bude mať ako jediný takéto unikátne dielo.

 

Každá pagoda je originál

Bagan bol v minulosti mestom blahobytu. Z toho dôvodu tam počas najlepšieho obdobia žilo až 200 000 ľudí. V tom čase sa mesto rozprestieralo na ploche vyše sto hektárov a v súčasnosti je to len o trošku menej. Ten, kto raz navštívi toto legendárne miesto, vás uistí, že sa tam musíte vždy znova vrátiť. Pretože keď uvidíte prvé svätyne a objavíte ich čaro, budete túžiť poznať ich stále viac. Každá z nich je totiž aspoň v niekoľkých detailoch iná a vďaka tomu tam nájdete stovky úžasných unikátov. Keďže už v tom období bolo na tomto mieste veľa zemetrasení, snažili sa stavať ich steny čo najhrubšie, aby ich tak ochránili pred zrútením. I kvôli tomu sa ich až toľko podarilo dodnes uchovať v dobrom stave. Cestovatelia prezývajú Bagan aj „more pagod“ a to je v zahraničí rovnako populárne ako Angkor Wat. No našťastie areál je tak veľký, že sa v ňom turisti vždy rozptýlia a vy si ich môžete nielen pokojne obzrieť, ale tam aj v tichu meditovať.

 

Ochutnajte miestnu gastronómiu

Po prehliadke starobylých svätýň si ešte vyhraďte čas aj na samotné mesto. To sa delí na starú a novú časť. Tej pôvodnej dominujú historické budovy; jájdete tam hotely, ktoré vás prekvapia nízkymi cenami a taktiež veľa lokálnych podnikov. Domáca gastronómia je jedinečná v tom, že kedysi sa v Bagane stretali viaceré kultúry a tie vraj ovplyvnili ich kuchyňu tak, že dnes tam nájdete tú najlepšiu kombináciu z Ázie. Tunajšie jedlá skĺbili čínsku, thajskú, indickú a domácu gastronómiu. Často sa zakladajú na zelenine a sú známe vďaka zmesi aromatických korenín. V novej časti sa zase môžete tešiť na veľký trh a rušnú atmosféru, ktorá je blízka pre tieto končiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa