Medové týždne na Maldivách

2013-02-11 17:30:00 |   |    | 

Vyberáte si rozprávkové miesto pre svadobnú cestu alebo nezabudnuteľnú dovolenku? Medzi týmito lokalitami sa už niekoľko rokov drží v absolútnej špičke ázijské súostrovie Maldivy. „Nikde inde si neužijete večeru na pláži pri západe slnka tak ako tu,“ usmievajú sa tí, ktorí sem vyrazili. „Letoviská sú navyše malé, a tak vás nerušia davy iných turistov.“



Maldivy sa tiahnu južne od Indie v dĺžke 800 kilometrov a tvorí ich 1 200 ostrovov a ostrovčekov. Obývaných ich je však len 200. „Zvyšok sú skaliská a útesy, na ktoré by sa vošla sotva jedna chatka,“ vysvetľujú miestni. Najznámejšie sú atoly Ari a Malé, kde už od začiatku 90. rokov panuje ten najčulejší turistický ruch. V poslednej dobe sa však začínajú drať do popredia i ďalšie atoly, na ich brehoch dostávajú milenci svoju pravidelnú dennú dávku romantiky.

 

Raa a Baa - dovolenka v absolútnom súkromí

„Do turistickej zóny sme sa de facto začlenili až na prelome tisícročia,“ hovorí člen personálu päťhviezdičkového strediska Adaaran Water Villas na atole Raa. „Tiež sme zatiaľ jediným letoviskom na celom atole a práve to novomanželom vyhovuje - ľuďmi takmer nedotknutá príroda, namiesto ubytovania v ohromnom hoteli sú tu súkromné plážové vilky alebo bungalovy priamo nad vodnou hladinou.“ Práve vodné bungalovy na Raa boli v roku 2009 vyhlásené nielen za najlepšie ubytovanie „na vode“ na Maldivách, ale i v celom Indickom oceáne.

 

  • Dovolenka pod vodou

O tom, že sú Maldivy exkluzívnou potápačskou lokalitou, nie sú pochybnosti. Teplá voda, ktorej teplota neklesá pod 27 stupňov, zaručuje dostatočnú druhovú pestrosť. Navyše len málokde sa vám pošťastí, že bude viditeľnosť na viac než 25 metrov. Maldivy ponúkajú stovky ľahko dostupných lokalít. Ceny závisia od toho, či si so sebou priveziete svoje vybavenie alebo si ho požičiate. S vlastným vybavením vás vyjde „permanentka“ pre 10 ponorov na 250 až 300 dolárov, pokiaľ si budete všetko požičiavať, potom počítajte so sumou okolo 400 až 500 dolárov. Ideálne je spojiť potápanie s okružnou plavbou po Maldivách - navštívite za pomerne krátky čas množstvo lokalít a navyše vás váš koníček vyjde lacnejšie, než keby ste sa mu venovali v niektorom z letovísk.

Atol Raa a jeho okolie je tiež ideálnym miestom pre potápanie - práve pre to, že zatiaľ nepatrí k turisticky „prehusteným“ miestam. „Nestane sa vám tu, že sa v nejakej potápačskej lokalite stretnete s ďalšou výpravou. Podmorská príroda zatiaľ nie je ani príliš poškodená neopatrnými potápačmi, takže z potápania si odnesiete zážitok na celý život,“ zhodujú sa inštruktori potápania.

Neďaleko od atolu Raa sa nachádza ďalšie maldivské miesto, ktoré donedávna unikalo hľadáčikom cestovných kancelárií - a síce atol Baa. Ten delí od Raa Moresbyho prieplav, pomenovaný podľa britského dôstojníka, ktorý vytvoril jednu z prvých máp Maldív, a tyrkysovo modrá hladina. Na samotnom atole žije na 13 obývaných ostrovčekoch zhruba 10 tisíc obyvateľov a turistom je k dispozícii napríklad Royal Island Resort, kde je možné stráviť luxusnú dovolenku v úplnom pokoji a izolácii od každodenného zhonu.

 

  • Dovolenka na vode

Nie každý je stavaný na to, aby strávil týždeň či dva natiahnutý na ležadle na pláži. Pre tých, ktorí dávajú prednosť akčnejším dovolenkám, sú určené okružné plavby. Každý deň strávite v inej lokalite - rybárčením, šnorchlovaním, potápaním, návštevami rybárskych osád, piknikmi a táborením na neobývaných ostrovoch. Tento spôsob trávenia dovolenky zažíva na Maldivách v posledných rokoch obrovský rozmach a tomu zodpovedá i rastúca kvalita obytných člnov. Cena takejto dovolenky začína na 70 dolároch za osobu a deň, ale je nutné ešte pripočítať náklady za prípadné zapožičanie potápačského vybavenia a skonzumované pitie. V súčasnosti je možné absolvovať týždennú cestu po atoloch Ari a Malé alebo stráviť na lodi štrnásť dní a k dvom spomínaným atolom pridať Baa a Lhaviyani.

 

Letovisko mladých - atol Lhaviyani

Niekde medzi známe letoviská na atoloch Ari a Malé a zatiaľ neobjavený raj napríklad na atoloch Raa a Baa je možné zaradiť atol Lhaviyani a resort Kuredu Beach. „Pôvodne sme vznikli v 70. rokoch ako potápačská základňa, v roku 2002 však prebehla kompletná rekonštrukcia, takže sme sa z lacného a prostého letoviska stali strediskom vyššej kategórie,“ vysvetľuje jeden z čašníkov a vzápätí dodáva, že i napriek drahej rekonštrukcii Kuredu Beach nenadchne nikoho, kto túži po absolútnom luxuse. Panuje tu však rušná a spoločenská atmosféra. Niekoľko tunajších barov funguje dlho do noci a miestnu klientelu tvoria prevažne mladí ľudia zo všetkých kútov sveta.

Návštevníkom slúži napríklad tri kilometre dlhá pláž s oslnivo bielym pieskom, kde sa môže každý oddať lenivému snívaniu, alebo šesťjamkové golfové ihrisko, kde sa zase môžete pokúsiť aspoň priblížiť forme Tigera Woodsa. Potápanie snáď nie je nutné ani spomínať - zatiaľ málo navštevované, ale o to zaujímavejšie lokality - i atol Lhaviyani - spĺňajú všetky kritériá pre to, aby mohli byť označené za tropický raj.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd na Maldivy a do okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Maldivy:

 

  • Maldivy - Lhaviyani atol - Kuredu Beach Resort: Príjemné stredisko s 330 bungalovmi, renovované v roku 2002; vzdialenosť 150 kilometrov od letiska v Malé, transfer 60 minút hydroplánom. Služby na vysokej úrovni.
  • Maldivy - Raa atol - Adaaran Meedhupparu Resort: Veľmi príjemné stredisko sa nachádza na Raa atole, vzdialenom 130 kilometrov od medzinárodného letiska Malé, transfer hydroplánom trvá cca 40 minút, je tu 215 plážových bungalovov.
  • Maldivy - Baa atol - Royal Island Resort: Pokojné a luxusné ubytovanie v 150 plážových vilkách; najnovšie stredisko z príbuzenskej skupiny Sun a Paradise Island, otvorené v roku 2001; vzdialenosť 110 kilometrov severozápadne od letiska v Malé; transfer 40 minút hydroplánom.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa