Normanské ostrovy - kúsok Anglicka pri francúzskych brehoch

2011-10-22 10:00:00 |   |    | 

Miesta, kde sa stretáva britský vplyv s francúzskym, kde nájdete neočakávaný mix ohromujúcich scenérií, bohaté historické dedičstvo a rôznorodosť životného štýlu, čakajú na objavenie. Spoločne ich poznáme pod názvom Normanské ostrovy.



Jersey, Guernsey, Alderney, Sark sú názvy jednotlivých britských ostrovov. Ležia pri Francúzsku v Lamanšskom prielive.

Golfský prúd im zabezpečuje príjemné podnebie a Atlantický oceán divoko rozsekané pobrežie. Kedysi tu piráti číhali na francúzske obchodné lode.

Dnes tu rybári čakajú na lepší úlovok, pláže na turistov a prázdninové vily na svojich bohatých majiteľov.  Všetky ostrovy lákajú panenskou prírodou a ich obyvatelia sú známi svojou pohostinnosťou.

Turisti môžu objavovať históriu ostrovov, pustiť sa do adrenalínových športov alebo si len tak užívať pobrežie a nádhernú prírodu.

Keďže značná časť prírody ostrovov je nedotknutá, darí sa tu faune aj flóre a dokonca druhom, ktoré inde v Anglicku nenájdete.

Pre turistov sú organizované výlety do divočiny pod vedením skúsených sprievodcov. Tí presne vedia kam, kedy a ako ísť, aby ste si vychutnali najviac z toho, čo ostrovy  ponúkajú.

Môžete tak objavovať piesočné duny, lesy aj oblasti na pobreží. Obľúbenými a turistami často vyhľadávanými sú niekoľkodňové plavby pomedzi pobrežné útesy, ktoré vytvárajú prírodné jaskyne. Všetky ostrovy sľubujú predovšetkým relax - pasívny aj aktívny a absolútny reset našej každodennosti.

Napríklad na ostrove Jersey sa nachádzajú tri oblasti s mimoriadne vysokou ekologickou hodnotou - Les Quennevais Dunes, Les Landes a Le Lande du Ouest (Gorselands). V Guernsey zas nájdete dom, v ktorom prežil 14 rokov slávny francúzsky spisovateľ Viktor Hugo.

Alderney je známy ako raj pre pozorovateľov vtákov. Nájdete tu vyše 260 druhov vtáctva. Na najmenšom ostrove Sark zabudnete na autá a okúsite božské ticho a pokoj. Čarovná je na všetkých ostrovoch aj rybačka.

 

Zdroj/autor:  visitchannelislands.com, rš, drom

Foto: Alex Fearn   flickr.com/photos/8844520@N02/ 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa