Vianočný Salzburg a jeho pivovary

2011-12-13 16:25:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Len niečo viac ako tri hodiny cesty smerom na západ leží v srdci Soľnej komory nádherné mesto Salzburg. Mesto preslávila nielen soľ, arcibiskupi, bohatí mešťania či génius Wolfgang Amadeus Mozart, ale aj dobrý nápoj, salzburgské pivo.



Varenie piva v Salzburgu má bohatú tradíciu i kultúru. Veď napokon 600 rokov, odkedy sa tu začalo variť a podávať hosťom pivo, hovorí za všetko. Práve v tomto roku sa v Salzburgu pripíja a oslavuje na zdravie pivom viac ako inokedy.

600 ročná tradícia, to je už čo povedať. Kedysi bolo v Salzburgu dvanásť mestských a jeden cirkevný pivovar. Dnes sú pivovary väčšinou v privátnych rukách alebo ich vedie spolok pivárov - sedliakov.

V súčasnosti sa o priazeň publika uchádzajú priamo v Salzburgu tri pivovary. Sú rôzne nielen svojou veľkosťou, históriou, ale aj produkciou rôznych druhov piva a tiež ponukou.

 

Najväčšia pivná záhrada v Rakúsku

Priamo v srdci mesta, pri rieke Salzach sa na vŕšku Mönchsberg vypína veža kostola Augustiner so svojím pivovarom. Práve tu od roku 1621 varili mnísi pivo. Dnes je Augustiner Bräu známy pre domácich i hostí obrovskou záhradou, kde nájdu takmer  1 500 miest pod starými gaštanmi.

Táto záhrada pivárne je vyhľadávaným miestom a je najväčšou pivnou záhradou v Rakúsku vôbec. Špecialitou pivovaru Augustiner Bräu sú aj akési nákupné uličky, kde si hosť zakúpi typickú poživeň pre tento región, ryby, údené mäso, klobásky, samostatne alebo sa môže dať obslúžiť, či načapuje si z akejsi  studničky pivo a pohodlne sa usadí a konzumuje.

Pivovar sa rozkladá na ploche 5 tisíc štvorcových metrov. Takáto veľká plocha je k dispozícii návštevníkom s miestnosťami pre fajčiarov i nefajčiarov, možnosťami pre rôzne privátne i pracovné stretnutia. Pivo sa tu varí podľa starých tradičných receptúr i podľa starého spôsobu varenia. Je čisto zo sladu a vody, vodu berie pivovar z kopca  Mönchsberg, chmeľ a kvasinky sa spracúvajú u Augustínov podľa skúšky čistoty z roku  1516.

Špeciálne pred Vianocami v čase adventu ponúka pivovar Vianočného kozla, obsahuje len 6,5 % alkoholu a je obľúbeným artiklom práve v predvianočnom čase. Toto pivo vyrábajú od začiatku novembra do konca decembra. Je v ponuke každý rok o tomto čase.

 

Mozart a pivo

Ďalším nemenej známym miestom, kde sa varí tento žltý mok, je pivovar Stiegl. Jeho pomenovanie vzniklo vďaka neďalekému potoku, ku ktorému sa po schodoch (po nemecky Stiege) muselo chodiť po vodu na varenie piva.

Pivovar vznikol v roku 1492 a k jeho pravidelným hosťom patril aj sám Mozart. Podľa historikov mu síce tento mok veľmi nechutil, ale nálada z neho bola vynikajúca. Dnes je pivovar Stiegl najväčším pivovarom v privátnych rukách a tiež sa tu varí ešte podľa takzvanej skúšky čistoty z roku 1516. V ponuke pivovaru sú i miešané nápoje s pivom, nealkoholické s bylinkami alebo novinka, nie veľmi sladká osviežujúca limonáda Flüx.

 

Pre mladých

Tretím, akýmsi tajným tipom, je pivovar, ktorý nie je v centre mesta. Len pätnásť minút pešo od centra Salzburgu smerom ku stanici sa na jednej z bočných ulíc nachádza prekrásna záhrada, v lete vychýrená svojou zeleňou, rôznorodými dekoráciami, ale aj zlatým mokom.

Je súčasťou pivovaru Die Weisse a obľúbeným miestom stretnutí. Každý rok sa tu napríklad v novembri koná najväčší festival piva, na ktorom sa môžete zúčastniť, ale odetí len v kroji. Nezáleží na tom, či ide o mužov alebo ženy. Všetci hostia musia byť odetí v originálnom „Trachte“ (Tracht - ľudový odev). Tento pivovar má len 110 rokov, ale obľúbeným miestom je najmä pre mladšiu generáciu.

 

Vianoce v Salzburgu

Avšak nielen počas adventu sa Salzburg môže pochváliť všakovakými produktami piva. Jeho čarovný trh „Salzburger Christkindlmarkt“ je neodolateľný. Každý rok otvoria remeselné dielničky svoje brány, viac ako 90 drevených stánkov ponúka cez porcelán, hračky, vlnené výrobky, keramiku, dekorácie z dreva, dobrý punč či varené víno i kováčske výrobky.

Tradícia tohto adventného trhu siaha do 17. storočia, kedy ho nazývali „Nikolaimarkt“. V tom čase sa tu predávali len bábiky, hračky, sladkosti i všakovaké  haraburdy. V dnešnej forme salzburgský adventný trh je od roku 1972. Sú to tradičné drevené búdky s množstvom svietiacich hviezd.

Zaujímavosťou tohto adventného trhu je aj to, že je otvorený aj na Štedrý deň do 15.00 a tiež 25. a 26. decembra vždy do 18.00. Ak však tento rok nestihnete do Salzburgu prísť ochutnať pivo či kúpiť originálny darček pod stromček, na budúci rok sa jeho brány otvoria opäť a to 22. novembra 2012. Návšteva trhu i samotného mesta Salzburg sa isto oplatí.

 

Tip na záver

Pri návšteve Salzburgu sa oplatí zakúpiť si tzv. „Salzburg  Card“ - salzburgskú kartu, s ktorou môžete zdarma či so zľavou navštíviť rôzne pamätihodnosti mesta, kultúrne podujatia, kocerty.

 

Zdroj/autor: Beata Havranová, drom

Foto: salzburg.info

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa