Nedotknutá príroda v tej najkrajšej podobe: 7 TOP atrakcií Nórska

2017-10-15 00:00:01 |   |    | 

Sever Európy oslovuje turistov najmä svojimi prírodnými atrakciami. Nórsko je v tomto smere najkrajšou krajinou. Fjordy s priezračnou vodou, pozorovanie polárnej žiary, divoká príroda, stovky turistických chodníkov a vynikajúce freerideové zóny na lyžovanie. Niet sa čomu čudovať, že do týchto končín smeruje čoraz viac dovolenkárov, ktorí už nezostávajú iba vo väčších mestách, ale postupne skúmajú aj neprebádané menšie zákutia.



 

Preikestolen

Najznámejšou prírodnou atrakciou Nórska je vyhliadková plošina Preikestolen, ktorá má ľadovcový pôvod. Nájdete ju na juhozápade krajiny, kde hrdo tróni nad fjordom Lyse. Vedie k nej približne trojhodinová turistická trasa, ktorá štartuje pri chate Preikestolhytta. Ak chcete peknú fotku samotnej vyhliadky, najlepší pohľad na ňu sa vám naskytne práve od tejto horskej ubytovne. Počas hlavnej sezóny túto atrakciu v dobrom počasí denne navštívia stovky turistov. I preto je vhodnejšie zájsť tam až počas jesene, keď si v pokojnejšej atmosfére užijete aj ostatné turistické trasy v okolí. Preikestolen je zároveň skvelým miestom pre paragliding a base jump. Samotný fjord vyhľadávajú milovníci splavov na rafte alebo kajaku.

 

Fjord Geiranger

Jedným z najkrajších fjordov v krajine je Geiranger, ktorý domáci často popisujú ako rozprávkový. Najzaujímavejším bodom sú vodopády Sedem sestier, ktoré vytvárajú nádhernú atmosféru. Fjord si môžete pozrieť tiež prostredníctvom vyhliadkovej plavby. V okolí Geirangeru môžete pestovať aj viacero športových aktivít. Pokiaľ sa naň chcete pozrieť z peknej vyhliadky, vyberte sa na nenáročnú túru popri útesoch. Vyskúšať môžete aj niektorú z cyklistických trás a opäť si prídete na svoje v prípade, ak máte radi raftovanie. Táto oblasť je známa tiež vďaka vynikajúcej gastronómii. Priamo vo fjorde lovia domáci rybári čerstvé ryby, ktoré potom servírujú v tradičných pokrmoch.

 

Železnica Flam -  Myrdal

Medzi najkrajšími prírodnými atrakciami by ste možno ako jeden z hlavných tipov neočakávali cestu železnicou. Keď si však pozriete pár fotografií z okolia nenápadného Flamu a vysokohorskej stanice Myrdal, veľmi rýchlo pochopíte, prečo sa hrdo pýši titulom najkrajšej železničnej trati na svete. Jej dĺžka je 20 kilometrov a po celý čas tejto romantickej jazdy budete prechádzať nádhernou nedotknutou prírodou a odľahlými lokalitami. Od cieľovej stanice Myrdal vedie niekoľko turistických chodníkov a taktiež cyklistická trasa. Po návrate späť do Flamu môžete absolvovať okružnú plavbu, ktorá vám predstaví ďalšiu časť tohto regiónu.

 

Lofoty

Súostrovie Lofoty láka turistov predovšetkým na pokojnú atmosféru nórskeho vidieka. Práve z tohto miesta môžete najlepšie pozorovať polárnu žiaru. V lete vás zase prekvapí dlhými jasnými nocami, ktoré vám umožňujú zostať na túrach dlhšie ako v iných lokalitách, kde zapadá slnko už pred desiatou hodinou. Môžete si pozrieť i najväčší morský prúd na svete, ktorý tam pravidelne vytvára veľký dramatický vír. Lofoty sú domovom viacerých vzácnych živočíchov. S obľubou tam cestujú nadšení rybári a pokiaľ máte chuť, môžete si tam objednať i na niektorý z kurzov domácej tradičnej gastronómie. Tunajší obyvatelia si úzkostlivo chránia tradičný spôsob života, aby uchovali atmosféru pôvodného nórskeho spôsobu života aj pre ďalšie generácie.

 

Nordkapp

Druhý najsevernejší bod Európy patrí k najnavštevovanejším miestam v Nórsku. Kvôli lepšej dostupnosti je obľúbenejší ako prvý najsevernejší bod v Kinnarodden. Z tohto miesta môžete od polovice mája do polovice júla pozorovať polnočné slnko. Nachádza sa tam tiež nádherná vyhliadka a múzeum.

 

Atlantická cesta

Nórsko sa môže pochváliť nielen najkrajšou železničnou traťou na svete, ale podľa mnohých i najkrajšou cestou na Zemi. Tá vedie medzi mestečkami Bud a Kristiansund. Otvorená bola v roku 1989, keď prepojila menšie neobývané ostrovy v tejto časti krajiny. Vstup na ňu je bez poplatkov a na niektorých miestach môžete zaparkovať a pokochať sa nádhernou prírodou v jej okolí. Z mesta Haholmen organizujú pravidelne každý deň plavby s možnosťou lovu rýb a tiež menšie okružné prehliadky okolo pobrežia.

 

Vodopád Voringfossen

Údolie Mabodalen prináša turistom možnosť navštíviť najobľúbenejší vodopád v Nórsku. Voringfossen objavili turisti už v 19. storočí, vtedy však bol podstatne silnejší a ponúkal oveľa intenzívnejší zážitok. V súčasnosti sa však môžete ráno prebudiť s jedným z najkrajších výhľadov na svete. Priamo pri vodopáde sa nachádza známy hotel, ku ktorému sa dostanete len po zdolaní turistickej trasy, vedúcej priamo popri Voringfossen. Potom si už v pokoji môžete vychutnať lahodnú kávu, dať si skvelé jedlo a kochať sa pohľadom na úžasnú prírodu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.8/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa