Perlan - všetky divy Islandu na jednom mieste

2020-02-01 00:00:01 |   |    | 

Na kopci Öskjuhlíð pri meste Reykjavík sa nachádza zaujímavá moderná stavba Perlan. Dostanete sa ku nej aj pomocou miestnej hop on hop off tour. Atraktívna budova plní viacero funkcií. Nachádza sa tam reštaurácia, planetárium, ale aj niekoľko zaujímavých interaktívnych múzeí, ktoré vám priblížia jedinečnosť tejto krajiny.



 

Od zásobníkov na horúcu vodu až po moderné múzeum

V roku 1939 vybudovali pri Reykjavíku prvú nádrž na horúcu vodu, ktorá zásobovala všetky domácnosti v meste. Keďže sa tento systém osvedčil a postupne tam pribúdalo viac domov, rovnako začala narastať aj potreba ďalších nádrží. Nakoniec ich postavili dokopy až šesť, ktoré umiestnili do jedného kruhu. Už vtedy tvorili zaujímavý architektonický komplex, ktorý ešte viac vylepšili v roku 1991. Bývalý starosta Reykjavíku Davið Oddsson dostal nápad, že by mohli tieto stavby premeniť na turistickú atrakciu. Jednu z nádrží vypustili, aby do nej mohli umiestniť múzeum a tie zvyšné prerobili v modernejšom štýle. Pridali k nim niekoľko sklenených detailov, kupolu a z Perlanu sa stala hotová perla Islandu. Celá rekonštrukcia trvala dokopy tri roky.

 

Zimná záhrada

Na prízemí tejto multifunkčnej budovy sa nachádza veľká zimná záhrada. Pri nej využívajú horúcu vodu z nádrží. Vďaka tomu je tam príjemne teplé prostredie, čo vytvára vynikajúce podmienky pre pestovanie rastlín. Pri tejto časti sa nachádza aj malá galéria sôch. V nej si môžete pozrieť umelecké diela islandských umelcov.

 

Zázraky Islandu

Súčasťou Perlanu je tiež niekoľko múzeí, ktoré patria medzi tie najzaujímavejšie prírodovedné atrakcie. Prvá výstava sa nazýva Zázraky Islandu a rozdelená je do štyroch špeciálnych častí. Tie vám priblížia jednotlivé jedinečnosti života v tejto krajina. Najprv sa dostanete do sveta vulkánov. Na ostrove sa nachádza 30 aktívnych sopiek, ktoré môžu kedykoľvek skomplikovať život tunajších obyvateľov. Počas prehliadky uvidíte, ako presne fungujú a na vlastnej koži pocítite ich intenzitu. Následne sa dostanete do časti venovanej dvom tektonickým doskám, ktoré sa stretávajú priamo na území Islandu. Na výstave o zemetrasení zase zažijete to, aké je to ocitnúť sa uprostred otrasov zeme. Posledná časť je venovaná geotermálnym prameňom a histórii ich obľúbených kúpeľov.

 

Desaťmetrový útes

Nedostali ste sa k útesom Látrabjarg alebo ste mali počas tohto výletu zlé počasie? To nie je žiaden problém. V Perlane vytvorili desať metrov vysokú imitáciu tejto prírodnej atrakcie. Navyše tak ako v skutočnosti, aj v tomto prípade na nich sedia malé imitácie vtákov, ktoré si navyše môžete pozrieť pomocou ďalekohľadov. Počas interaktívnej prehliadky sa dozviete množstvo informácií o prírode v tomto okolí.

 

Podmorský svet

Obľúbenou atrakciou je pozorovanie veľrýb priamo v ich prirodzenom prostredí. Podmorský svet okolo Islandu je pestrý a nachádza sa tam množstvo zaujímavých živočíchov. Keďže miestne vody sú divoké, nie sú až tak dobré na potápanie. Preto v tejto multifunkčnej budove vymysleli špeciálne kino, v ktorom premietajú videá z podmorského sveta. Tento film je urobený náučnou, ale zábavnou formou, takže zaujme aj malé deti.

 

Ľadová jaskyňa

Tromfom Perlanu je Ľadová jaskyňa. Toto tretie múzeum sa snaží priniesť vám čo najreálnejší zážitok, aký by ste zažili v odľahlých častiach Islandu. Jaskyňa je dlhá 100 metrov a aby vo vás dokázali vyvolať intenzívne pocity, vyrobili ju z 350 ton snehu a ľadu. Na konci tunela sa dostanete na výstavu, ktorá poukazuje aj na nebezpečenstvo globálneho otepľovania. Práve kvôli nemu by sme mohli prísť o podobné unikátnosti. Potom sa už dozviete všetko o ľadovcoch na Islande a tiež o živočíchoch, ktoré tam môžete nájsť.

 

Jedinečné planetárium

Na konci prehliadky sa dostávate do veľkého kina, kde sa pohodlne usadíte do kresiel. Potom sa už spustí premietanie prvého a najlepšieho planetária na Islande. Nad sebou budete mať hviezdnu oblohu v takej podobe, ako ju môžete vidieť v rôznych kútoch tohto ostrova. Projekcia vo vysokej kvalite je navyše umocnená špeciálnymi zvukovými efektami. Ide o dokonalú bodku za nádhernou výstavou, kde sa nielen deti vďaka zábavnej forme naučia mnoho vecí o prírode a jej fungovaní.

 

Reštaurácia s 360-stupňovou vyhliadkou

Hlavná čerešnička na torte prichádza v podobe reštaurácie. Tá sa nachádza na vrchu priehľadnej kupoly, vďaka čomu majú hostia perfektný výhľad na celé mesto. Tam sa však výnimočnosť tohto podniku nekončí. Keďže hlavný architekt túžil dopriať všetkým ľuďom 360-stupňový výhľad na mesto a jeho okolie, vymyslel skvelý nápad. Celá jedáleň sa nachádza na plošine, ktorá sa postupne točí, takže počas jedného posedenia si užijete pohľady z každého uhla. Pre tých, ktorým stačí jednoduchá vyhliadka na okolie, sú k dispozícii plošiny na vonkajšom leme turbíny. Tam sa nachádza tiež niekoľko ďalekohľadov, cez ktoré uvidíte až k pobrežiu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Perlan

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa