Mozarthaus vo Viedni zadarmo

2010-01-29 11:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Sériou podujatí a novou výstavou oslávi Mozarthaus Vienna zajtra štvrté jubileum otvorenia po rekonštrukcii.



Za štyri roky od znovuotvorenia (27. januára 2006) zavítalo do múzea venovanému hudobnému géniovi Mozartovi viac ako pol milióna návštevníkov z domáceho Rakúska, ale predovšetkým zahraničia.

Mozarthaus Vienna na Domgasse 5 je jediným zachovaným príbytkom nezameniteľného W. A. Mozarta.

V rámci osláv jubilea bude Mozarthaus Vienna pre obdivovateľov skladateľa zajtra (30.1.2010) od 10.00 do 19.00 prístupný zdarma.

Mozarthaus Vienna predstaví návštevníkom život a dielo nezabudnuteľného komponistu. Rozsiahla prezentácia prináša najvýznamnejšie diela a obdobie životnej dráhy W. A. Mozarta. V centre pozornosti sú Mozartove roky strávené vo Viedni, ktoré tvoria vrchol jeho skladateľskej tvorby.

Nová výstava Mozarthaus Vienna, ktorú sprístupnili len 28. januára, je zameraná na hudobne a historicky vzácnu kópiu partitúry opery Figaro s nemeckým textom od Christiana Augusta Vulpiusa. O životných podmienkach Mozarta oboznámi záujemcov aj nová knižná publikácia prof. Güntera Bauera po názvom Mozart – Peniaze, sláva a česť, ktorá tiež vychádza pri príležitosti osláv štvrtého jubilea.

Malí návštevníci môžu v tento deň využiť grátis aj audioguide pre deti, ktorý detským spôsobom približuje život a dielo W. A. Mozarta. V koncertnej sále Mozarthausu je pre detských návštevníkov pripravená od 10.00 do 16.00 séria animovaných filmov Little Amadeus.

Stála prehliadka je rozložená na troch podlažiach a oboznamuje návštevníkov s detailami o Mozartovom živote vo Viedni – kde žil a koncertoval, kto boli jeho priatelia a mecenáši, jeho postoj k slobodomurárstvu, o jeho hráčskej záľube a mnohom inom.

Prezentácia na druhom poschodí Mozarthaus Vienna sa venuje Mozartovej opernej činnosti a prvé poschodie je autentickým jadrom domu, kde hudobný génius žil a tvoril. Mozarthaus Vienna ponúka aj kaviareň, obchodík a podzemné priestory slávneho domu sú určené na rôzne podujatia.

 

Mozartov dom nájdete v blízkosti nám. Stephansplatz otvorený aj po ostatné dni od 10.00 do 19.00 a základné vstupné je 9 euro, zľavnené 7 euro.

 

 

 

Mozarthaus Vienna Errichtungs und Betriebs GmbH
Domgasse 5
A-1010 Wien
Tel.: +43-1-512 17 91-20
Fax: +43-1-512 17 91-91
E-mail:
a.pfeffer@mozarthausvienna.at

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa