Židovské múzeum vo Viedni

2011-10-28 13:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Vynovené Židovské múzeum v centre Viedne sprístupnili od 19. októbra širokej verejnosti. Koncom januára tohto roka ho uzatvorili z dôvodu rekonštrukcie. Môžete tak vzhliadnuť v každom ohľade vynovenú a novousporiadanú kultúrnu inštitúciu.



Renovačné práce v múzeu, ktoré sídli v paláci Eskelesových na ulici Dorotheergasse, mali rozsiahly charakter - od sanácie fasády, vytvorenia nových výstavných priestorov, nového foyera až po renováciu kníhkupectva a kaviarne.

Srdcom múzea je nový priestor určený pre vzácne objekty a predmety z vlastnej zbierky múzea, ktoré sú novointerpretované v súvislostiach, ako miest odkiaľ pochádzajú, teda napríklad synagóg alebo profilmi zberateľov.

Po prvý raz budú predstavené aj osobnosti-donátori ako Max Berger alebo Martin Schlaff, vďaka ktorým zbierka Židovského múzea mohla vzniknúť. Vynovený detský ateliér bude slúžiť popri kreatívnych dielňach aj ako výstavný priestor.

Renovovaný palác Eskelesových sprístupnili výstavou Bigger than Life (Väčší než život). 100 rokov Hollywoodu. Zobrazenie židovskej skúsenosti. Výstava ponúka pohľad na emigráciu, integráciu a nové médiá pred sto rokmi.

Výstava sa vydáva po stopách pútavých globálnych dejín kultúry 20. storočia. Medzníky filmových dejín sú vsadené do európsko-židovskej skúsenosti. Bigger than Life ukazuje, ako rakúski a nemeckí prisťahovalci v 30-tych rokoch ovplyvnili zlatý vek Hollywoodu.

Výstava láka do zákulisia 20. storočia a prináša filmové klasiky, doteraz nevystavované plagáty nemého filmu a prekvapivé exponáty - od striebornej tabatierky zakladateľa Paramount Pictures Adolpha Zukora až po kreslo z legendárnej Rickovej kaviarne filmovej klasiky Casablanca a po kostýmy a interiérové zariadenie z prvého historického trháku Odviate vetrom.

V závere výstavy môžete vzhliadnuť objekt, ktorý sa Židovskému múzeu podarilo získať tento rok v Los Angeles do vlastnej zbierky - basebalovú pálku Eliho Rotha alias Bear Jew z filmu Quentina Tarantina Nehanební bastardi.

Prvá výstava Bigger than Life v zrekonštruovanom múzeu na ulici Dorotheergasse 11 v centre mesta potrvá do 15. apríla 2012. Múzeum je otvorené od nedele do štvrtka od 10.00 do 18.00, v piatok do 14.00.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Foto: Photofest Archives, New York, Film Museum Wien, Jüdisches Museum Wien, Jen Fong

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa