Caravaggio vo Viedni

2010-02-06 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Pri príležitosti 400. výročia úmrtia talianskeho maliara Michelangela Merisi da Caravaggia (1571-1610) prináša Umelecko-historické múzeum (Kunsthistorisches Museum) vo Viedni po prvý raz kompletnú zbierku jeho diel z vlastných muzeálnych zdrojov.



V dvoch sálach sú vystavené nielen centrálne práce barokového majstra z Milána, ale aj diela jeho súčasníkov a nasledovníkov ako Pompeo Batoni, Natonio Canal, Guido Cagnacci, Domenico Fetti, Annibale Carracci, Pietro Berettini da Cortona, v ktorých vyniká ich rozmanitý umelecký prístup.

Caravaggiova trúfalá svetlo-tmavá maľba, jeho čiastočne drsný naturalizmus, pracovné metódy s modelmi a intenzívne výtvarné novointerpretácie, to všetko spolu s jeho neprispôsobivým až revoltným charakterom prispeli k vytvoreniu mystickej postavy Caravaggia. Ešte aj dnes fascinuje publikum ako máloktorý majster starej školy.

K jubilejnému roku Caravaggia v Umelecko-historickom múzeu bol publikovaný aj nový rozsiahly katalóg s 50 dielami barokového majstra a jeho nasledovníkov, ktoré tvoria súčasť muzeálnej zbierky. Pod titulom Caravaggio a medzinárodný caravaggizmus prinášajú kurátori galeríjnej zbierky Gudrun Swoboda a Wolfgang Prohaska pohľad na techniku maľby Caravaggia ako aj históriu zbierky Caravaggiových diel v Umelecko-historickom múzeu vo Viedni.

 

Umelecko-historické múzeum vo Viedni je jedným z najväčších a najvýznamnejších múzeí na svete. V bohatej zbierke sa nachádzajú objekty zo siedmich tisícročí, od doby starovekého Egyptu až po koniec 18. storočia. Špeciálnym ťažiskom muzeálnej zbierky je umenie renesancie a baroka. Vysoká hodnota zbierky a jej rozmanitosť sú z veľkej časti výsledkom umeleckej záľuby a zberateľstva osobností Habsburgského dvora – cisára Rudolfa II. (vládol 1576 – 1612) a arcivojvodu Leopolda Wilhelma (1614 – 1662).

 

 

 

Kunsthistorisches Museum
Maria Theresien-Platz
1010 Vienna
Tel.: 43 1 525 24- 4025
E-mail:
info@khm.at

 

Zdroj/autor: compress, khm, drom

Foto: Michelangelo Merisi da Caravaggio

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa