Tropicália (28.1 - 2.5.2010)

2010-02-07 08:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Najnovšia výstava vo viedenskej Kunsthalle sa vydáva po stopách brazílskeho umeleckého hnutia nazvaného Tropicália (alebo tropicalizmus). Tropicália bolo asi najznámejším protestným umením Latinskej Ameriky a vzniklo v 60. rokoch počas vojenskej diktatúry.



„Tropicalizmus nebol nikdy jasným štýlom ako Bossa Nova, ale spôsobom života, kultúrnym postojom, konceptom. My chceme len niektoré aspekty tradične brazílskej hudby - krajinný a urbánny folklór vyzdvihnúť a zároveň nechať pootvorené dvere pre vplyvy z Ameriky a Európy – všetky tieto veci premiešať a vytvoriť z toho novú hudbu“. Gilberto Gil

Umelecko-politický protipól režimu tvorili hudobníci ako Caetano Veloso alebo Gilberto Gil, psychodelickí rockeri Os Mutantes rovnako aj prestavitelia konceptuálneho umenia ako Lygia Clark a Hélio Oiticica, poeti Augusto & Haroldo de Campos či filmoví tvorcovia ako Glauber Rocha.

V posledných rokoch je fenomén Tropicálie postupne odhaľovaný aj v Európe. Viedenská Kunsthalle vzdáva hold umeleckému hnutiu prostredníctvom samostatnej prehliadky v Museumsquartiere.

Výstava Tropicállia prezentuje historický prierez rozmanitosťou „krátkeho leta umeleckej anarchie“ a akcentuje kreatívny impulz Tropicálie aj prostredníctvom prác súčasných brazílskych umlecov ako Rivane Neuenschwander či Ernesto Neto.

„Vo svojej práci chcem usporiadať delírium“, povedal v roku 1980 zosnulý brazílsky umelec Hélio Oiticica, jeden z najvýraznejších predstaviteľov protestného brazílskeho umenia. Dvaja živí papagáji spolu s klietkou zasadení v piesočnej krajinke s tropickými rastlinami v kochlíkoch tvorili jeho legendárnu inštaláciu Tropicália z roku 1967. Autorom bol Hélio Oiticica, ktorý sa rád zahrával s brazílskymi klišé – do krajinnej idylky zasadil aj kusy drevených latí a plastových kusov odkazujúce na baraky z brazílskych favelí.

Na výstave sú prezentované práce umelcov Artura Barria, Augusta & Harolda de Campos, Lygie Clark, Antonia Diasa, Rubensa Gerchmana, Caoa Guimaraesa, Nelsona Leirnera, Anny Marie Maiolino, Cilda Meirelesa, Ernesta Neta, Rivane Neuenschwandera, Hélia Oiticica, Lygie Pape, Décia Pignatari a Glaubera Rocha.

Tropicália to je syntéza brazílskych prvkov s vplyvmi anarchie, paródie a humoru, divoký spektákel extravagantných konceptov hudby, poézie a divadla, ktorý bude prezentovaný v Kunsthalle (nám. Museumsplatz 1) až do 2. mája.

Viedenská Kunsthalle v komplexe MuseumsQuartieru je otvorená denne od 10.00 do 19.00, vo štvrtok až do 21.00.

 

KUNSTHALLE wien
Museumsplatz 1
A-1070 Vienna
phone +43-1-52189-0
fax +43-1-52189-1217
e-mail:
office@kunsthallewien.at
Doprava:
U2 / U3 Station "Volkstheater"
U2 Station "Museumsquartier"

 

Zdroj/autor: compress, drom

VIDEO Tropicalia Revolution



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa