Mníchovský pivný sviatok

2010-09-17 10:00:00 |   |    | 

NEMECKO/ video - Od soboty sa na nasledujúce dva týždne zmení Mníchov na metropolu všetkých milovníkov piva. Už 177 krát svoje brány otvorí populárny Oktoberfest.



Navzdory neokrúhlemu číslu je tento ročník jubilejný. Koná sa totiž 200 rokov od svadobnej hostiny bavorského korunného princa, ktorá zahájila tradíciu tejto najväčšej pivnej slávnosti na svete.

Po svadbe Ľudovíta Bavorského s princeznou Terezou Sasko-Hildburghausenskou v októbri 1810 sa v meste konala slávnosť s konským dostihom. Jesenná  ľudová veselica sa Mníchovčanom tak zapáčila, že ju začali usporadúvať pravidelne.

Aj keď sa jeho termín, kvôli lepšiemu počasiu posunul na september, názov Oktoberfest, čiže októbrová slávnosť, si udržala dodnes. Kvôli vojnám, epidémiám cholery a ekonomickej kríze v 20.rokoch minulého storočia sa nekonalo 24 ročníkov alebo boli nahradené skromnejším Herbestfestom (jesenná slávnosť)

Od čias svojho vzniku sa Oktoberfest premenil na masovú komerčnú akciu, ktorú si každoročne nenechá ujsť viac ako šesť miliónov Nemcov a zahraničných turistov. Rovnaký počet návštevníkov aj litrov piva očakávajú usporiadatelia na mníchovskej Tereziánskej lúke (Theresienwiese) aj tento rok.

A to aj napriek tomu, že cena piva je v porovnaní s minulým rokom zase o niečo vyššia – jeden litrový krígeľ (Masskrug) bude stáť od 8,30 do 8,90 eura a navyše je tento ročník celý nefajčiarsky.

To má na svedomí nový protifajčiarsky zákon, ktorý obyvatelia Bavorska tento rok odhlasovali v referende a ktorý od augusta zakazuje zapáliť si cigaretu vo všetkých bavorských reštauračných zariadeniach, 14 veľkokapacitných a 15 malých pivných stanoch na Oktoberfeste nevynímajúc.

Jeden z pivovarov na zákaz zareagoval dodatočným vybudovaním fajčiarskych balkónov vo svojom stane, kam si budú môcť milovníci tabaku odskočiť. Kto si zapáli vo vnútri, riskuje, že už nedostane ďalšie pivo. Niektorí prevádzkovatelia dokonca pohrozili, že za fajčenie aj jedného človeka bude pykať celý stôl, pri ktorom bude sedieť, a ignorovať ho bude aj obsluha. Žiadnych iných sankcií sa ale fajčiari báť nemusia.

Popri pestrej ponuke bavorských pív, čapovaných do tradičných litrových krígľov, si budú návštevníci môcť do 4.októbra každý deň od 10:00 do 23:30 hod. (cez víkend už od 9:00 hod.) pochutnávať  na pečených a vyprážaných mäsových špecialitách, „praclíkoch“ alebo sladkostiach z perníku.

Koho by nebavilo len vysedávať v pivných stanoch a pohupovať sa v rytme bavorskej dychovky, môže sa pobaviť napríklad na veľkom ruskom kolese, kolotočoch, kĺzačkách, horskej dráhe, alebo na ďalších asi dvesto cirkusových a púťových atrakciách.

To všetko odštartuje v sobotu na pravé poludnie, pred zrakmi tisícov prizerajúcich sa v stane Schottenhamel, mníchovský primátor Christian Ude tradičným narazením prvého sudu a zvolaním O'zapft is! (Je narazené!), na ktoré vždy netrpezlivo čakajú všetci hostia zahajovacieho dňa...

 

Zdroj/autor: oktoberfest,čtk,drom

VIDEO Oktoberfest

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa