Decadence Now! Za hranicou krajnosti

2010-10-30 11:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA – Zatiaľ najväčšiu a najdrahšiu výstavu tento týždeň otvorila renomovaná pražská Galerie Rudolfinum. Výstavný projekt o dekadencii v umení s názvom Decadence Now! Za hranicou krajnosti patrí k očakávaným kultúrnym udalostiam sezóny a zároveň k tým najkontroverznejším.



Niektoré diela hraničia s pornografiou, iné provokujú narážkami na duchovnú krízu. Na výstave nájdete aj obraz maľovaný krvou, jedným z objektov je postava obesenej ženy v čiernom.

„Prvotným zámerom je prezentácia kvalitných umeleckých diel na určité témy, či to bude chápané alebo nebude, ako provokatívne, to je veľmi individuálne, každý má svoj prah inde.,“ povedal riaditeľ Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. Podľa neho, výstava predovšetkým intenzívne reflektuje daný stav a realitu.

Kurátorovi Ottovi M.Urbanovi, ktorý sa dlhodobo venuje téme dekadencie v umení, sa podarilo zhromaždiť zásadné diela súčasných svetových umelcov, ktoré odrážajú temné stránky ľudskej existencie a reality dneška.

Galerie Rudolfinum zapožičala obrazy a objekty od 55 subjektov – galérií i umelcov zo Spojených štátov, Európy aj Ázie.

Kurátor Urban, rozdelil projekt do piatich tematických oddielov – bolesť, sex, pop, šialenstvo a smrť. Z českých umelcov sú zastúpení Ivan Pinkava, Josef Bolf či Václav Jirásek, zo zahraničných  Damien Hirst, Cindy Shermanová, Joel Peter Witkin, Keith Haring a ďalší.

Vedľajšie výstavy k projektu sa uskutočnia vedľa Galerie Rudolfinum tiež v Centre umenia Dox, Domu umenia mesta Brna a v Západočeskej galérii v Plzni.

V Umeleckopriemyselnom múzeu sa nachádza časť nazvaná Pokoj č.13. trinásta komnata naznačí široké spektrum prieniku dekadencie do súčasnej módy a dizajnu.

Výstava v Galerii Rudolfinum potrvá do 2. januára 2011. V Brne výstava začne 1.októbra a potrvá do 28 novembra.


 

Galerie Rudolfinum
Alšovo nábřeží 12
110 01 Praha 1
E-mail:
galerie@rudolfinum.org
Tel.: +420 227 059 205
Fax: +420 222 319 293
Pokladňa: +420 227 059 309
E-mail:
pokladna@rudolfinum.org
Otváracia doba::
UT-STR, PI-NE: od 10 do 18 hod.
ŠTVR. od 10 do 20 hod. 

 

Zdroj/autor:galerierudolfinum,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa