5 najkrajších stavieb vo viktoriánskom štýle

2022-05-20 12:00:00 |   |    | 

Britská kráľovná Viktória dala pomenovanie celej ére. Práve jej vláda totiž znamenala obdobie veľkého rozmachu, a to aj v oblasti architektúry. Charakteristický bol pre ňu návrat rôznych pôvodných štýlov stavania budov, z ktorých si vzala len to najlepšie a predviedla to v novom šate.



 

Royal Albert Hall, Londýn, Anglicko

Najznámejším koncertným miestom v Anglicku je Royal Albert Hall. I keď odvtedy postavili podstatne väčšie štadióny či modernejšie sály, ani jedna sa zvukom nevyrovná tejto stavbe z roku 1871. Princ Albert prišiel dvadsať rokov predtým s nápadom, že by v Hyde Parku mohli vybudovať sériu priestorov, ktoré by sa využívali na podporu kultúry, umenia a vedy. Jedným z nich bola aj táto koncertná hala, ktorá už od premiéry disponuje fantastickým ozvučením. Žiaľ, Albert ešte pred jej dostavaním zomrel a nemohol si pozrieť svoj jedinečný nápad na vlastné oči. Preto sa kráľovná rozhodla, že budova aspoň ponesie jeho meno. Prvé základy postavili v roku 1867, hlavnou inšpiráciou bola talianska architektúra v priereze rôznych období. Vrchnú časť fasády Royal Albert Hall tvorí takmer 250 metrov dlhá mozaika, ktorá zobrazuje triumf umenia a vedy.

 

Hrad Balmoral, Aberdeenshire, Škótsko

Ďalšia perla tohto štýlu bola miláčikom kráľovnej Viktórie a jej rodiny. Pôvodne boli v tejto časti Škótska na dovolenke a zapáčila sa im natoľko, že tam kúpili menšiu usadlosť. Na pozemku nechali potom postaviť nový hrad, na ktorom predviedli práve tento architektonický štýl. Tentoraz mu dominujú najmä škótske prvky. Základy postavili v roku 1852 a britská panovníčka sa chodievala často pozerať, ako napreduje výstavba tejto dominanty. Princ Albert sa svojimi nápadmi podieľal na výbere dizajnu a neskôr aj pri zariaďovaní. Zaujímavosťou je, že Balmoral odvtedy patrí medzi obľúbené sídla všetkých ďalších panovníkov. Aj kráľovná Alžbeta II. tam pravidelne trávi svoje letné dovolenky. Jej a manželovi Philipovi sa veľmi páčila najmä okolitá príroda.

 

Carson Mansion, Eureka, Kalifornia

Viktoriánska architektúra bola dominantná najmä v Anglicku, Škótsku a Írsku. Časom sa však dostala aj do zámoria, pretože ju tam priniesli počas silnej vysťahovaleckej vlny. Jednou z najkrajších stavieb v USA je Carson Mansion. Jeho architektmi sú Samuel a Joseph Newsomovci, ktorých barón Wiliam Carson požiadal, aby pre neho vytvorili výnimočné rodinné sídlo presne v tomto štýle. Postavili ho z materiálov, pochádzajúcich z celého sveta. Priniesli ho napríklad z viacerých krajín Severnej Ameriky, z Indie, Mexika alebo Filipín. V súčasností je majetkom klubu Ingomar, ktorý ho využíva na súkromné večierky a podujatia.

 

Radnica, Manchester, Anglicko

Podľa odborníkov je jedným z najkrajších architektonických diel radnica v Manchestri. Postavili ju medzi rokmi 1868 a 1877 a tentoraz do nej vmiešali gotický štýl. V súčasnosti sa ešte stále využíva na oficiálne účely. Je majetkom mesta, ktoré ju prenajíma na konferencie, kultúrne podujatia, ale aj svadby. V jej okolí sa nachádzajú viaceré budovy, ktoré sú postavené v rovnakom štýle. Práve preto túto oblasť vyhľadávajú pri natáčaní historických filmov. Radnica sa objavila napríklad v snímke o Sherlockovi Holmesovi z roku 2009.

 

Tower Bridge, Londýn, Anglicko

Najviac viktoriánskych stavieb na svete nájdete v Londýne. Kráľovná Viktória sa zaslúžila o veľký rozmach mesta, preto mu na viacerých miestach vtisla svoju nezameniteľnú pečať. Jedným z nich je most Tower Bridge. Na prvý pohľad možno vyzerá starobylo, ale v skutočnosti ho postavili až v roku 1886. Inšpirácia opäť prišla najmä pri oprášení gotiky. V súčasnosti sa v jeho vežičkách nachádza výstava. Spája ich vnútorný priechod, v ktorom je inštalovaná prehliadka fotografií ďalších významných mostov vo svete.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa