Rabinal Achí - mayské tanečné divadlo na zozname UNESCO

2022-03-19 12:00:00 |   |    | 

Hoci patria naše tradičné tance k tým najkrajším na svete, do zoznamu UNESCO zatiaľ žiaden z nich nezapísali. Viaceré iné krajiny tam však v tejto oblasti zastúpenie majú. Medzi nimi aj Guatemala a jej preslávená tanečná hra Rabinal Achí, zdedená po dávnych predkoch.



Tanečná (alebo tiež rituálna) dráma Rabinachl Achí, teda Princ z Rabinalu je jedným z mála predstavení, ktoré sa podarilo zachovať z predkolumbovskej doby. Pochádza z 15. storočia a pôvodne sa nazývala Xajoj Tun, teda Tanec tuna, pričom tun je hudobný nástroj, pripomínajúci drevený bubon.

Hra je napísaná v mayskom jazyku Kʼicheʼ, používanom v centrálnej Guatemale a dodnes sa uvádza každý rok v deň sv. Pavla v meste Rabinal. Už odpradávna sa tam do nej zapájajú všetci obyvatelia, ktorí vo farebných kostýmoch a drevených maskách spoločne tancujú a spievajú presne tak isto, ako ich predkovia po celé stáročia predtým.

Rabinal Achi rozpráva o skutočnom spore medzi dvomi susediacimi mestami Rabinal a K´iche´ a prostredníctvom tanca, divadla a hudby opisuje ich obyvateľov, dejiny, ale aj politické témy. V hre vystupuje mnoho postáv, ktoré zastupujú rôzne mayské komunity a dediny, rozpráva však len päť z nich.

Hlavným je však Kʼicheʼ Achí, princ z K´iche´, ktorý zničil štyri mestá a potom sa pokúsil uniesť deti z Rabinalebu. Pretože sa jednalo o skutočne vážny zločin, K´iche´ho chytili a pri tej príležitosti mu Rabinaleb pripomenul všetky jeho skutky, dobré i zlé. Princa postavili pred súd a nakoniec rozhodli, že ho treba obetovať. Pred smrťou spomínal na svoj rodný kraj, ale súhlasil s popravou, aby sa Rabinal dočkal spravodlivosti.

Tento nádherný cyklus života a smrti má dodnes v Latinskej Amerike veľký význam. Dôkazom je zápis Rabinachl Achí do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO a tiež úcta, s ktorou predvádzaniu tejto hry všetci pristupujú. Keď ju napríklad v roku 1955 uvádzali v Dirección General de Bellas Artes, všetci účinkujúci museli 30 dní pred vystúpením sexuálne abstinovať. Okrem toho museli podstúpiť 20-dňovú duchovnú prípravu a požiadať mayských bohov o povolenie hru uviesť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa