Šesť najšialenejších pretekov sveta: Veľká zábava, ale IDE O ŽIVOT!

2023-11-06 00:00:00 |   |    | 

Ľudia majú súťaživosť v génoch. Azda každý predsa túži zažiť slastný pocit víťazstva a ak sa zápolenia nezúčastňujeme, aspoň fandíme, aby vyhral náš obľúbenec. Dôkazom toho je neuveriteľná sledovanosť Majstrovstiev sveta vo futbale, preteky Formuly 1 a najmä Olympijské hry. Po celom svete sa však konajú aj súťaže, kde účastníkov a divákov rátame len v desiatkach. Toto sú najbizarnejšie z nich.



 

Pretláčanie nohami

Súťaž, ktorá sa koná od roku 1976 v anglickom Ashbourne Heights, pripomína klasické pretláčanie, len namiesto rúk účastníci používajú nohy. Súperi sa zakvačia palcami a snažia sa navzájom pretlačiť. Najskôr pravou nohou, potom ľavou a v treťom poslednom kole opäť pravou. Môže to byť drsné, modriny sú na bežnom poriadku a občas dokonca dochádza aj ku zlomeninám. Možno aj preto Medzinárodný olympijský výbor odmietol pretláčanie nohami zaradiť medzi oficiálne olympijské športy.

 

Súťaž zamrznutých vlasov

V Kanade sa od roku 2011 každoročne vo februári koná súťaž v tom, komu sa podarí na vlastnej hlave vytvoriť čo najzaujímavejší účes. Na klasické kadernícke techniky však zabudnite, pri týchto pretekoch účastníci pracujú len s vodou a mrazom. Najskôr si sadnú do termálneho prameňa, ponoria si hlavu a potom svoje mokré vlasy (prípadne aj obočie, fúzy či bradu) rôzne vytvarujú. Pri teplote viac než 20 stupňov pod nulou zamrznú asi za minútu do neuveriteľne bizarných tvarov!

 

Majstrovstvá v mámení červov

Už od roku 1980 sa koná súťaž, do ktorej by sa mohol zapojiť zrejme každý z nás. Otázne je, s akým úspechom. Úlohu účastníkov je totiž vylákať na svoj kúsok zeme s rozmermi tri krát tri metre v priebehu tridsiatich minút čo najviac červíkov. Každý má svoj spôsob, niekto pichá do zeme vidlami, iný hrá na bubny, na ten najlepší však zatiaľ došla iba 10-ročná Sophie. Tej sa v roku 2009 podarilo vymámiť neuveriteľných 567 červov!

 

Súťaž v lákaní včiel

Asi si už podľa nadpisu a fotografie viete predstaviť, že táto súťaž nemá veľa účastníkov. Napríklad v roku 2011 sa na podujatie v čínskom meste Shaoyang zaregistrovali iba dvaja. Pravidlá sú pritom pomerne jednoduché – súťažiaci sa vyzlečú do šortiek, nasadia si okuliare a nosné dierky upchajú tampónom, potom sa postavia na váhu a v priebehu hodiny majú na svoje telo prilákať čo najviac včiel. Držiteľom svetového rekordu je Američan Mark Biancaniello, ktorý oťažel o 39,5 kilogramu, takže si ich naňho sadlo približne 350 tisíc!

 

Extrémne žehlenie

Extreme Ironing je netradičná kombinácia športu a domácich prác, pri ktorom sa účastníci snažia žehliť svoje odevy na čo najnezvyčajnejšom a najnebezpečnejšom mieste. Počiatok tejto originálnej súťaže sa spája s rokom 1997, keď sa istý Phil Shaw po návrate z práce rozhodol, že si zájde na skaly, hoci by mal radšej dokončiť žehlenie. V hlave mu skrsol nápad, že by tieto celkom odlišné činnosti mohol spojiť a dnes sa už v jeho stopách vydáva množstvo nadšencov. Tí svoje odevy žehlia na horských svahoch, pod vodou, počas lyžovania či dokonca počas voľného pádu.

 

Majstrovstvá sveta v saunovaní

O tejto súťaži ste už zrejme počuli, hoci sa dokopy konala len dvanásťkrát. Jej účastníci sa snažili vydržať posediačky s rukami na kolenách v saune rozpálenej na 110 stupňov Celzia dlhšie než ostatní súperi. V roku 2010 však došlo k tragédii a hoci na rozohriatu pec každých 30 sekúnd vyliali pol litra vody, až dvaja muži skolabovali so známkami popálenia. Fína sa podarilo zachrániť, ruský finalista však neprežil a majstrovstvá v saunovaní zrušili.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa