Posledné štyri mníšky v kláštore v španielskej Ronde hľadajú spolusestry

2024-02-20 09:00:00 |   |    | 

Abatyša v známom historickom juhošpanielskom meste Ronda vyzvala rehoľné sestry odinakiaľ, aby vstúpili do jej kláštora Najsvätejšieho srdca Ježišovho. Kláštoru hrozí uzavretie, pretože v ňom zostali posledné štyri mníšky, napísala agentúra Reuters.



Matka predstavená vyzýva sestry odkiaľkoľvek, aby aspoň na kratší čas vstúpili do kláštora v meste pitoreskne položeného na dvoch skalných masívoch. "Urobíme všetko, čo treba, ale vieme, že nakoniec je to prianie božie, aby sme zvíťazili," povedala Reuters matka predstavená Jennifer.

Sestry patriace k rímskokatolíckemu rádu bosých karmelitiek chcú v októbri osláviť 100. výročie príchodu karmelitiek do Rondy. Abatyša Jennifer sa ale obáva, že dovtedy budú rozpustené. Podľa pravidiel Vatikánu kláštory s menej ako šiestimi členmi nemôžu zostať otvorené, napísala agentúra Reuters.

"Ak vo svojom kláštore máte dostatok pracovnej sily a radi by ste nám pomohli na rok či dva, viem, že Boh vám dá požehnanie, a som si istá, že naša svätá matka vám podá ruku," povedala 63-ročná Jennifer, ktorá pochádza z Gibraltáru.

Budova kláštora v Ronde pochádza zo 16. storočia a je v ňom uložená vzácna relikvia, údajná ruka mystičky a reformátorky Terézie z Ávily, ktorú pápež menoval učiteľkou cirkvi. Spolu so svätým Jánom od Kríža je zakladateľkou rádu bosých karmelitánov.

Keď sestra Jennifer prišla pred 39 rokmi do rondského kláštora, bolo tu 13 rehoľníčok, ale väčšina z nich odvtedy zomrela. Najstaršia obyvateľka tu žije šesť desaťročí. Pokiaľ kláštor zavrú, budú sa musieť ženy presťahovať do iného, čo by pre nich bolo podľa Jennifer veľmi ťažké.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa