Najzaujímavejšie bazáre sveta

2013-12-08 12:00:00 |   |    | 

Nákupy odjakživa patrili k cestovaniu. Mnohí turisti sa však neuspokoja s mainstreamovou ponukou darčekových obchodov a neboja sa vydať do bludiska tradičných bazárov, aby objavili skutočné cestovateľské skvosty. Kde kúty sveta skrývajú skutočne pozoruhodné trhoviská?



 

  • Brooklynský trh, New York, USA

Brooklynský „blšák“ si so sebou nenesie žiadne predlhé legendy, keďže jeho história siaha iba do roku 2008. Práve vtedy sa predstavitelia mestskej časti rozhodli založiť moderné trhovisko, ktoré by ponúkalo priestor nespočetnému množstvu tvorivých ľudí, ktorí v tejto časti New Yorku žijú. A tak nezamestnaní, no zruční remeselníci, vintage predajcovia, návrhári šperkov, dizajnéri nábytku, umelci a iní tvorcovia konečne našli miesto, kde mohli nielen ukázať, čo ich šikovné ruky dokážu, ale to i predať a zarobiť si tak na živobytie. Okrem toho, že životný optimizmus v Brooklyne a Williamsburgu citeľne narástol, vďaka trhu sa na zvedavé oči verejnosti a do veľkého sveta dizajnérstva katapultovali aj mnohí miestni kreatívci.

 

  • Blší trh Jaffa, Tel Aviv, Izrael

Zrejme najnavštevovanejší izraelský trh predstavuje miesto, kde sa v podobe suvenírov stretáva tradičná kultúra s modernými výmyslami ziskuchtivých predajcov. V tejto niekdajšej arabskej štvrti možno natrafiť na židovské starožitnosti, ale i veselú ručne vyrábanú bižutériu. Avšak dôvod, prečo sa trhovisko teší takej popularite, sa skrýva skôr v atmosfére, ktorou dýcha. Nemým svedkom telavivského života je totiž už od osmanských čias.

 

  • Izmailovský trh, Moskva, Rusko

Ani bývalý sovietsky blok nezaostáva a priamo v srdci ruskej metropoly možno nájsť jedno z najzaujímavejších trhovísk. Mnohí turisti sú síce zhrození zvláštnym dojmom, ktorý po architektonickej stránke zanecháva, no imidž neudržiavanej, zošedivenej a miestami i rozpadajúcej sa socialistickej budovy predsa patrí k vytvoreniu dokonalej kulisy. Miestami gýčovitý blší trh, inde dokonalé miesto pre kúpu tradičných suvenírov ako matriošky a baranice, ale i starožitníctvo plné pokladov a jantárových šperkov. To všetko sú podoby trhu, ktorý turistov láka ako muchy na lep.

 

  • Veľký bazár, Istanbul, Turecko

Použitie slova „veľký“ môže byť v tomto prípade miernym podhodnotením tohto trhu. So štyrmi tisíckami obchodov, 65 uličkami a šiestimi storočiami kvetnatej histórie je totiž určite viac ako len veľký. Je to takpovediac svetový gigant. Každoročne sem zavíta okolo 15 miliónov návštevníkov, ktorí z neho robia najnavštevovanejšiu európsku atrakciu. Mnohí tradiční predajcovia boli síce z plôch vytlačení vysokým nájmom, no hľadanie obchodných pokladov v labyrinte stánkov je o to väčším zážitkom. Prechádzka centrálnou uličkou s predajcami čajov, keramiky a kobercov je povinnou jazdou, no blúdenie po vonkajších okruhoch vám dá i čosi navyše. Výhodný nákup šperkov, tkanín či kože, ale hlavne - dobrodružstvo.

 

  • Blší trh Panjiayuan, Peking, Čína

Akokoľvek intenzívne vás miestni budú posielať na turisticky známy trh Hong Qiao, nedajte sa zlákať na nákup lacných napodobenín svetových značiek. Dajte si radšej tú námahu a choďte sa pozrieť na skutočný tradičný čínsky trh, kde namiesto nekvalitných kabeliek a tenisiek nájdete pravé a typické výrobky. Na trhu Panjiayuan predajcovia každý víkend navrstvia bohatú ponuku starožitného nábytku a hudobných nástrojov, krehkých čajových súprav, váz a iného vzácneho porcelánu. Samozrejme, príďte pripravení vyjednávať.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa