Top mestá Afriky

2013-03-02 10:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Afrika, mnohí si predstavia rozľahlé púšte, safari, civilizačné choroby či neuveriteľnú chudobu, ktorá sa vymyká z obrazu dnešnej, technicky vyspelej spoločnosti. Napriek mnohým nepriaznivým vplyvom tento svetadiel vábi turistov i dobrodruhov z celého sveta pre svoju svojráznosť a rozmanitosť. Popri chudobných mestách s existenčnými problémami dotvárajú kontrastnosť celku veľké mestá, presadzujúce moderný spôsob života.



 

  • Marakéš

Mesto Maroka a zároveň 4. najväčšie mesto Afriky. Svojské hradby mesta z červeného pieskovca, postavené v 12. storočí, viedli k prezývke „Okrové mesto“. Iná prezývka označuje Marakéš ako „Dcéru púšte“. Mesto sa v minulosti rozrástlo rýchlo a dnes jedným z najrušnejších miest v Afrike, vďaka turizmu a rozvíjajúcej sa ekonomike. V 60-tych rokoch bolo populárnym strediskom pre kultúru hippies, pričom lákalo množstvo rockových hviezd západu, taktiež režisérov a umelcov. Od začiatku 70-tych rokov sa turizmus zdvojnásobil a dramaticky vzrástol počet hotelov a nákupných centier.

 

  • Kapské mesto

Populárna turistická destinácia s multikultúrnym charakterom a druhé najľudnatejšie mesto v Južnej Afrike. Množstvo turistov navštevuje miestne pláže, častým cieľom je aj Stolová hora s národným parkom obklopujúca mesto. Najnavštevovanejšou je mestská časť Victoria & Alfred Waterfront, prístavisko so stovkami obchodov a dvoma oceánskymi akváriami. Medzi turistami je veľmi populárne pozorovanie veľrýb, v neďalekom meste Hermanus sa každoročne koná Veľrybí festival. Majstrovstvá sveta vo futbale z roku 2010 priniesli mestu rozkvet vďaka realitnému a stavebníckemu trhu.

 

  • Johannesburg

Najľudnatejšie mesto Južnej Afriky. Rozlohou patrí do 50-tky metropolitných častí sveta; ozvláštnené aj tým, že spomedzi miest, ktoré nie sú vybudované na rieke, jazere alebo pri pobreží, je najväčším na svete. Prosperuje hlavne vďaka bohatým náleziskám diamantov a zlata, no rovnako ako ostatné banícke mestá v 19. storočí bol aj Johannesburg spočiatku dezorganizovaný a preplnený bielymi baníkmi z rozličných častí sveta. Nepatrí medzi tradične turistické centrá Afriky, je skôr dopravným uzlom medzi významnými miestami, akým je Kapské mesto, Durban či Národný park Kruger. Návštevníci si ale môžu pozrieť centrum Carlton, budovu vysokú 225 m s observatóriom či množstvo atrakcií, spojených s miestnou históriou a kultúrou.

 

  • Káhira

Bezpochyby svetoznáme mesto, spájané predovšetkým so starovekou egyptskou kultúrou. Čo už ale málokto vie, je fakt, že sa tu vybudoval najstarší filmový a hudobný priemysel v Arabskom svete či druhá najstaršia univerzita na svete, al-Azhar. V dôsledku rozvinutej infraštruktúry v spojitosti s klimatickými podmienkami, chudobnými na dážď, čelí mesto pomerne vysokému znečisteniu vzduchu. V posledných rokoch sa nad mestom objavoval „čierny mrak,“ ako ho nazvali miestni, čo spôsobilo sériu ochorení dýchacieho traktu a začervenania očí, preto by sa turisti nezvyknutí na znečistenie miest mali pred návštevou Káhiry preventívne pripraviť. Napriek problémom so znečistením sa mesto pýši nespočetnými pamiatkami s nevyčísliteľnou historickou hodnotou.

 

  • Luxor

Stojí na mieste starobylých Téb z čias staroegyptskej éry faraónov a dnes sa často krát označuje ako „najväčšie svetové múzeum pod holým nebom“, pretože ruiny chrámov Karnaku a starého mesta Luxor tvoria súčasť moderného mesta. Dôležitosť mesta vzrástla počas vlády 11.-tej dynastie, kedy bolo akýmsi centrom múdrosti, umenia, náboženstva a politickej nadvlády. Prúdili sem rozličné národnosti a kultúry. Dnes sa mesto sústreďuje na plnenie kontroverzných plánov, ktoré majú uspokojiť vlny turistov a zaručiť im čo najjednoduchší prístup k pamiatkam.

Do prvej desiatky najpopulárnejších miest Afriky sa ešte zaradzujú mestá ako Fez, Nairobi („zelené mesto na slnku“), Essaouira a obľúbené potápačské destinácie Hurghada a Sharm el Sheikh.

 

Zdroj/autor: wikipedia, travbuddy.com, Miroslava Vajsová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa