Top mestá sveta pre rok 2013 (1. časť)

2013-10-18 10:05:00 |   |    | 

Čo takto ešte do konca roka spoznať aspoň jedno nové miesto na svete? Inšpirovať sa môžete výberom tých najzaujímavejších pre rok 2013.



 

  • San Francisco - miláčik západného pobrežia Ameriky

Preslávený kopcami, zemetraseniami a presadzovaním liberálnej politiky. San Francisco priťahuje svoje spriaznené duše a rovnako otvorene víta všetkých novoprichádzajúcich do lona svojej kultúrnej zmesi. Jednou z najväčších akcií býva aj veľkolepé podujatie, 34. americký pohár, kde sa predstavujú najrýchlešie plachetnice na svete.

 

  • Amsterdam - pripravte sa na párty

Amsterdam vždy predstavoval magnet pre cestovateľov. Divoké párty majú zelenú aj v roku 2013. Možno aj viac akoby ste boli čakali. Medzi najpútavejšie podujatia patria napríklad oslavy 400. výročia mestského kanálu, 160. narodeniny Vicenta van Gogha a 40. narodeniny jeho múzea. Tieto a mnohé ďalšie oslavy prispievajú k lepšiemu a zábavnejšiemu roku 2013 v Amsterdame.

 

  • Hyderabad - staré mesto zachytáva zašlú slávu

Hyderabad je hlavným mestom jedného z najbohatších indických štátov, Andra Pradéš. Preslávený je najmä veľkolepými palácmi a krásnymi záhradami, z ktorých mnohé boli po získaní nezávislosti Indie rozpredané, prestavané alebo zničené. Tým sa vytratila aj časť mestskej krásy. Niekoľko palácov v Starom meste Hyderabadu bolo však nedávno zrenovovaných, vrátane známeho sedemhviezdičkového hotela Falaknuma Palace. Postupne sa obnovujú aj iné pamiatky a budovy, ale mnoho architektonických skvostov zostáva stále ukrytých pred masami turistov. To značí, že elegantný Hyderabad je zrelý na zvedavé objavovanie.

 

  • Londonderry/ Derry - britské hlavné mesto kultúry

Derry je v Spojenom kráľovstve mestom kultúry pre rok 2013. Znamená to, že toto historicky opevnené miesto práve prechádza svojou renesanciou. Tento rok návštevníci môžu očakávať množstvo kultúrnych podujatí, mesto bude sprevádzané stovkami akcií z radov hudby, súčasného tanca a rôznych sprievodov. Derry tiež hostí mnoho pravidelných festivalov, jeden z najobľúbenejších je Džezový Festival.

 

  • Peking - spojenie čínskej tradície s modernou

Peking je kultúrnym a umeleckým centrom Číny. Kým sa olympijské hry z roku 2008 môžu zdať ako dávna spomienka, ich účinok na metropolu je trvalý: anglické názvy ulíc a množstvo nových architektonických skvostov ako napríklad moderný štadión pripomínajúci obrovské vtáčie hniezdo v centre mesta. Nedávno bolo spustené do prevádzky vysokorýchlostné vlakové spojenie Peking - Šanghaj, ktorým sa prepravíte z jedného mesta do druhého za necelých päť hodín. Dnešok Pekingu prináša nielen moderný život so zachovávaním tradícií, ale aj vyváženie množstva rastúcej populácie a jej subkultúr. Čína sa stále drží na vrchole svojej svetovosti.

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa