Top mestá sveta pre rok 2013 (2. časť)

2013-10-25 12:00:00 |   |    | 

Čo takto ešte do konca roka spoznať aspoň jedno nové miesto na svete? Inšpirovať sa môžete výberom tých najzaujímavejších pre rok 2013.



 

  • Christchurch - mesto, ktoré sa zrodilo vo svojej renesancii

Novozélandské “mesto záhrad” vystupuje z trosiek ničivých zemetrasení v rokoch 2010 a 2011 s úžasným odhodlaním. Christchurch prichádza pred verejnosť s novou mestskou energiou a invenciou. Milovníci jedla budú prekvapaní rozmanitosťou ponúk multikultúrnej kuchyne a k tomu všade vôkol živá hudba. Prázdne, ničivým živlom zdemolované miesta, vyplnia skvostné umelecké diela. Rok 2013 bude jednoducho znovuzrodením.

 

  • Hobart - prístavné mesto ožíva (nielen) umením

Povesť ospalého prístavného mesta sa postupne stáva minulosťou. Hobart, najväčšie centrum austrálskej Tasmánie, momentálne ožíva umením. Nedávny príchod múzea MONA (múzeum starého a nového umenia), ktoré doslova vystupuje z mora v nádhernej scenérii alebo niekoľkých nových galérií, vás bezpochyby očaria na prvý pohľad. Tomuto roku bude okrem umenia dominovať aj gastronomická stránka mesta. Kulinárstvo Hobartu stúpa do výšin.

 

  • Montreal - zmes kultúr, krásy a rozumu

Vysoké ocenenia na svetových zoznamoch miest robia z Montrealu miesto, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Teší sa titulom ako Najšťastnejšie mesto (Lonely Planet, 2010) alebo najviac Hippie mesto na svete (New York Times, 2011). Na jar sa otvorilo nové planetárium, ktoré zároveň predstavilo svoj projekt “Miesto pre život”. K známym atrakciám patrí aj mestská pláž.

 

  • Addis Abeba - etiópska metropola sa vyvíja v rýchlom tempe

Podobne ako maratónski bežci z Etiópie, Addis Abeba sa vyvíja svetelnou rýchlosťou. Fakt, že krajina by v roku 2013 mala dosiahnuť takmer 5 %-ný hospodársky rast, pomáha všeobecne vytvárať pocit dôvery a vytrvalosti. Addis Abeba v preklade znamená Nový kvet a nie je len diplomatickým centrom Afriky a prosperujúcou metropolou, ale aj miestom s nekonečným množstvom aktivít.

 

  • Puerto Iguazú - oveľa viac ako len vodopády

Je to oficiálne. Hlasovanie je ukončené a Puerto Igazú získalo prestížne umiestnenie na zozname Nových sedem divov prírody (2011). Fenomenálne vodopády sa tiahnu pozdĺž argentínsko - brazílskych hraníc a svojou výbornou polohou iba niekoľko kilometrov od centra mesta výrazne posilňujú turistickú infraštruktúru. Okrem naturálnej krásy tu nájdete aj najlepšie hotely, hostely a kúpele v krajine.

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa