10 najkrajších západov a východov slnka

2014-02-02 12:00:00 |   |    | 

Jedným z top zážitkov počas cestovania je sledovanie nebeskej zory pri východe či západe slnka. Tento v podstate bežný jav, ktorý si v domácich podmienkach často ani neuvedomíme, má počas dovolenkových dobrodružstiev úplne inú, neopakovateľnú príchuť.



 

  • Južné Alpy, Nový Zéland

Nový Zéland je obrovským turistickým lákadlom nielen pre svoju nádhernú prírodu, ale je tiež jednou z prvých krajín, čo sa východu slnka týka. Dych vyrážajúci pohľad na nebeské zore si tu vychutnáte medzi štítmi Južných Álp, 450 km dlhého pohoria plného plies a menších ľadovcov, ktoré vytvárajú epický obraz nedotknutej snehovej pokrývky a nadýchaných obláčikov.

 

  • Zermatt, Švajčiarsko

O tom, že vysokohorské zore skutočne vyrážajú dych, svedčia aj scenérie vo Švajčiarsku. Napríklad drobná dedinka Zermatt ležiaca na hraniciach s Talianskom priamo pod Matterhornom, jedným z najvyšších alpských štítov, ponúka nezabudnuteľný výhľad z vysokohorskej chatky Monte Rosa. Dostanete sa k nej miestnou železnicou.

 

  • Sihanoukville, Kambodža

Rozsiahle ázijské pláže ponúkajú dostatok miesta pre všetkých návštevníkov a nehrozí, že by ste sa tu cítili ako na dovolenke v Chorvátsku či Taliansku, kde si so susediacimi rodinami doslova skáčete po dekách. Zakončiť pokojný deň pri západe slnka s chutným drinkom napríklad na pláži Ochheuteal v kambodžskom meste Sihanoukville je ideálnym relaxom.

 

  • Ostrov Santorini, Grécko

Každý z 220 ostrovov, vytvorených minojskou sopečnou erupciou, ponúka dovolenkárom nezabudnuteľné výhľady na slnko dotýkajúce sa horizontu. Snehobiele domčeky na ostrovných stráňach sú v úžasnom kontraste so zlatistými odleskami, ktoré v šere zahaľujú pevninu. Ideálne ak si západ slnka môžete vychutnať z hotelového bazéna orientovaného priamo na západ.

 

  • Kansas, Spojené štáty americké

Americký Kansas je najlepšie známy pre svoje nekonečné pláne a svojej povesti nezostáva nič dlžný ani v zlatistých odleskoch zapadajúceho slnka. Kedysi boli tieto nežné pahorky od Mexického zálivu až po Severný ľadový oceán zaliate morom, potom trvalo milióny rokov, kým sa na týchto 170 akroch roztiekli steblá tráv, dnes tu uvidíte záplavu slnečných lúčov.

 

  • San Esteban, Mexiko

Malý ostrovček San Esteban v Mexickom zálive je súčasťou väčšieho pevninského komplexu známeho ako Baja California. Domov vzácnych plazov je dnes obrovským lákadlom pre cestovateľov, ktorí si na jednej strane môžu užívať výdobytky moderného turizmu, no na strane druhej radi vyhľadávajú dobrodružné stepné podmienky, ktoré pôsobia skôr ako z hollywoodskeho westernu. A to najmä pri vlniacom sa vzduchu počas západov slnka.

 

  • Fakarava, Francúzska Polynézia

Atol Fakarava je 60 kilometrov dlhý a 21 kilometrov široký pás nepoškvrneného raja a vďaka ojedinelým druhom vtákov, rastlín a kôrovcov je vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO. Aj preto si tunajšie západy slnka vychutnáva iba tisícka trvalých obyvateľov žijúcich v dvoch pôvabných dedinkách oddelených rozsiahlou lagúnou. Kvôli nej je atol obľúbenou destináciou dovolenkárov, najmä novomanželov.

 

  • Benátky, Taliansko

Hoci do „mesta na vode“ zavítajú denne tisícky turistov, máloktorý tu zostane aj nocovať. Benátky v odtieňoch ružovej však stoja za návštevu, čo vám potvrdia aj samotní domáci. Najkrajší výhľad je podľa nich v svetoznámom širokom Grand Canal, no ak nechcete za gondolu minúť závratných 80 eur na hodinu, skvelé zákutia ponúka aj nábrežie.

 

  • Ostrov Fénix, Kiribati

Jednou z posledných krajín, ktoré prekročia dátumovú hranicu, je ostrovný štát Kiribati, ktorý leží uprostred Tichého oceánu. Západ slnka tu teda uvidíte medzi poslednými, no oplatí sa počkať si. Výhľad z tunajšieho ostrova Fénix žiari toľkými farbami, že skutočne pripomína bájneho ohnivého vtáka, po ktorom ostrov dostal meno.

 

  • Grand Canyon, Spojené štáty americké

Jednou z najdokonalejších scenérií pri východe a západe slnka je zorou zaliaty členitý terén amerického Grand Canyonu. Údolie rieky Colorado vytvorilo skutočne pozoruhodné miesto, ktoré je pre mnohých cestovateľov doslova pútnickým. A nezáleží, do ktorej časti rozľahlej úžiny sa vyberiete, pri obrysoch slnka dotýkajúcich sa horizontu všetky pôsobia doslova magicky.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.1/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa