Aké sú najkrajšie jaskyne sveta?

2014-01-10 14:30:00 |   |    | 

I keď nepochybne máme na povrchu našej planéty množstvo krásnych vecí, ktoré stoja za náš neskrývaný obdiv, určite by sme si nemali nechať ujsť príležitosť preskúmať aj jej podzemie. Na svete máme množstvo jaskýň, ktoré vás prekvapia svojou majestátnosťou a silnou energiou, ktorú z nich budete cítiť. Tie najkrajšie z nich, ktoré si predstavíme dnes, patria len k malému zlomku, ktorý vás pozýva na návštevu. Veď aj naša krajina sa v tomto smere môže pochváliť veľkou zbierkou.



 

  • Onondaga, Missouri, USA

Jaskyňa sa nachádza v rovnomennom parku a môže sa pochváliť nielen nádhernou výzdobou, ale aj skvelými službami sprievodcov. Tí, ktorí ju navštívili, si nevedia vynachváliť skvelý prístup a bohaté spektrum informácií, ktoré prinášajú návštevníkom. Objavená bola v roku 1886, verejnosti ju sprístupnili však podstatne neskôr. Pozornosť púta najmä vďaka zvláštnemu sfarbeniu. Keď už navštívite jaskyňu, určite sa prejdite aspoň časťou parku s nádhernou prírodou.

 

  • Harrison`s Cave, Barbados

Táto jaskyňa nesie meno po svojom objaviteľovi, ktorý do nej prvýkrát zavítal už v sedemnástom storočí. Dlho ju však nemohli sprístupniť, pretože do nej nebol dobrý prístup. Novú možnosť objavili až v roku 1974, keď do nej mohli vstúpiť prví návštevníci. Jaskyňa je 2,3 kilometra dlhá a niektoré oblasti majú steny, ktoré sú vysoké takmer 15 metrov. Bohatá stalagmitová a stalaktitová výzdoba ju radí medzi tie najkrajšie skvosty na svete.

 

  • Choranche, Francúzsko

K tejto jaskyni sa dostanete až po prechádzke krásnym pohorím. Keď uvidíte stekať nádherný vodopád, vtedy budete už naozaj blízko. Vnútro jaskyne pozostáva z nádhernej výzdoby, ktorá v niektorých miestach pripomína svojimi tenučkými cencúlikmi visiacimi zo stropu nariasenú nevestinu sukienku. Okrem toho môžete v podzemí obdivovať aj niekoľko jazierok a informácie o prehistorických zvieratách, ktoré boli jej pôvodnými obyvateľmi.

 

  • Red Flute, Čína

Prvou šokujúcou informáciou je vek jaskyne, keďže sa odhaduje, že Red Flute je stará 180 miliónov rokov. Druhou príťažlivosťou je vápencová výzdoba, ktorá na mnohých miestach pripomína tvar malej flauty, podľa ktorej aj dostala svoje pomenovanie. No a s ďalšou výnimočnosťou jej pomohli už aj ľudia. Do jaskyne pridali rôznofarebné umelé osvetlenie, vďaka ktorému sa nám pred očami odohráva čarokrásne divadlo.

 

  • Fingalova jaskyňa, Škótsko

S touto jaskyňou sa viaže jedna zaujímavá legenda. Podobné osemuholníkové kamene nájdete aj v Severnom Írsku. Podľa povesti tam kedysi žili dvaja obri, ktorí sa pohádali kvôli žene a kvôli tomu jeden z nich zbúral most, ktorý spájal tieto dve krajiny. A teraz sú tam namiesto nich len tieto zvláštne pravidelne tvarované stĺpce. Škótsko sa navyše môže pochváliť aj tým, že pri mori má jaskyňu, ktorej steny sú vytvorené rovnako netradičným spôsobom.

 

  • Krištáľová jaskyňa, Mexiko

Úchvatnou návštevou je aj prehliadka krištáľovej jaskyne v Mexiku. Útvary vytvorené z tohto vzácneho kameňa dosahujú miestami naozaj úctyhodnú výšku a tým vytvárajú unikátny zážitok. V podzemí sa nachádzajú aj jazierka s prameňmi s horúcou vodou. Niektoré úseky sú využívané aj na študijné účely.

 

  • Glowworm, Nový Zéland

Jedinečnosťou tejto jaskyne je v tme svetielkujúci strop. Časť prehliadky sa odohráva aj plavbou na loďke, takže sa môžete pripraviť na úžasný zážitok. Vedci dlho nevedeli prísť na to, odkiaľ pochádza táto unikátna výzdoba. Až po rokoch sa dozvedeli, že sú to tisícky červíkov, ktoré v tme vytvárajú takúto úchvatnú ilúziu.

 

  • Jeita Grotto, Libanon

Vápencová jaskyňa, ktorá je dlhá až 9 kilometrov a spojená je aj niekoľkými jazierkami. Patrí medzi najväčšie prírodné pýchy tejto krajiny. Skladá sa z dvoch častí. Celoročne je sprístupnená len vrchná a kratšia časť. Nižšia býva totiž počas zimného obdobia zaplavená spodnými vodami a tak do nej návštevníci nemajú prístup.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa