Gurmánska turistika: TOP 5 miest s najlepším jedlom

2014-03-28 14:30:00 |   |    | 

Jedlo je silné lákadlo - cestovatelia gurmáni sa budú túlať široko - ďaleko, aby ochutnali to miestne, neobyčajné a autentické. A kým každá krajina má svoje vlastné pokrmy, niektoré mestá sú obzvlášť známe pre ich absolútne množstvo kvalitných reštaurácií; láska, ktorú obyvatelia majú k stolovaniu v stravovacích zariadeniach a prístup, aký majú k miestnej produkcii a špecialitám. Týchto päť miest sa dosť od seba odlišuje, ale majú jednu vec spoločnú - vynikajúcu kuchyňu.



 

  • New York, USA

New York je bez pochýb mesto jedla s veľkým J. Otváranie reštaurácií je tu krvavý šport a kult osobnosti medzi kuchármi, reštauratérmi, kritikmi a bloggermi silnie každý rok s odhodlanými a zároveň rozzúrenými prívržencami. Toto je miesto pre vyberavé stolovanie a aj etnické jedenie. Nájdete tu všetko: od kuchárov, ktorí snívajú o otvorení gurmánskych hotdogových stánkov, cez klasickú francúzsku kuchyňu až po lokálne autentické reštaurácie, ktoré používajú miestne suroviny. Multikultúrna populácia v New Yorku znamená, že knedlíky, španielska šunka či bryndzové halušky môžu byť od seba vzdialené 10 blokov.

 

  • Lyon, Francúzsko

Mesto ležiace vo východnej časti Francúzska je určite galským hlavným mestom gastronómie vďaka bohatým kulinárskym tradíciám a kultovému kuchárovi Paul Bocusovi, ktorého reštaurácie, kulinárska škola a vplyv na labužnícky svet a ďalších šéfkuchárov je obrovský. Januárová Bocuse d´Or, kde kuchári z 24 krajín súťažia o zlatú medailu, je ako Olympijské hry a Majstrovstvá sveta zvalcované do jednej gastronomickej akcie, ktorá sa uskutočňuje každé dva roky. Okrem toho, Bocusovi chránenci majú reštaurácie s Michelinovými hviezdami po meste a v jeho okolí. No pôžitkárov jedla z celého sveta priťahujú príjemne osvetlené klasické reštaurácie ako napríklad Café des Federations, no taktiež miestne nadýchané  halušky - guenelles a prasiatko pripravované rozličnými spôsobmi od plnenia, pečenia až po klobásky či paštéty. Najlepšie reštaurácie sa nachádzajú v časti Presqu’ile, ktorá je medzi riekami Rhone a Saone.

 

  • Tokio, Japonsko

Od roku 2010 tokijské reštaurácie dostávajú viac Michelinových hviezd každý rok ako tie v Paríži či New Yorku, a to robí Tokio hlavným gurmánskym mestom sveta. Tokijskí kuchári nasledujú tradíciu varenia z miestnej, sezónnej produkcie a čerstvých plodov mora. Mesto je tiež domovom parkov s tematikou jedla ako Gyoza štadión a Svet zmrzliny, automaty naplnené plechovkami kávy a pravdepodobne viac potravinových výstrelkov ako kdekoľvek inde na svete. Ľudia stoja hodiny v rade, aby sa najedli v Sushi Dai a Daiwa Sushi na známom Tsujiki trhu alebo zaplnia Takashimya, aby ochutnali najnovšie francúzske pečivo. Obyvatelia Tokia majú veľký výber v rôznej cene od exkluzívnych sushi reštaurácií až po izakaya miestne krčmy.

 

  • Oaxaca, Mexiko

Nachádza sa na juhozápade Mexika, je to mesto kuchárskeho umenia krajiny. Domorodá kultúra regiónu a rôzne narastajúce zóny vytvorili mnoho kulinárskych tradícií. Oaxaca má veľa jedinečných jedál, ktoré nenájdete nikde inde v krajine, ako napríklad tejate - nápoj vyrobený z kukurice a kakaa, tlayuda - opekané tortilly a samozrejme moles - omáčka z rôznych druhov chilli a čokolády, čo je hlavným exportom Oaxacy. Čokoláda má veľa foriem po celom meste a trhy sú plné lokálnej produkcie - tekvice, kukurica, paprika či syr.

 

  • Singapur

Tento mestský štát berie postavenie jedla a stolovania veľmi vážne: vláda to tu propaguje, obyvatelia o jedle diskutujú a každý tu má rád dobré jedlo. Singapurská kuchyňa je výsledkom vynikajúcej zmesky čínskej, malajzijskej, indickej a euroázijskej kultúry, ktorá sa tu zmiešava a obyvatelia Singapuru majú v obľube kuraciu ryžu, pikantného kraba alebo laksu (veľmi pikantná polievka). Za dobrým miestnym jedlom sú ochotní prejsť množstvo kilometrov. Každoročný celosvetový gurmánsky summit v apríli a singapurský festival jedla v júli priťahujú najlepších kuchárov z celého sveta.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa