Portugalsko na tanieri (1. časť)

2013-07-05 14:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Spoznávať cudziu krajinu znamená navštíviť nielen jej historické pamiatky a turistické atrakcie, ale tiež zlákať sa jej gurmánskymi špecialitkami. Portugalsko ich má niekoľko, „mňam túr“ začína.



Bez kávy nie je deň

Milovník kávy môže byť zo začiatku v krajine Ronalda stratený. Carioca, escorrido, descafeinado, garoto, meia de leite, bica, cimbalino,... To všetko sú názvy kávy pripravenej vždy iným spôsobom. Kto však chce okoštovať Portugalcami najobľúbenejšiu kávičku, mal by si vypýtať malé silné presso skryté pod názvom bica. Ten je poskladaný zo začiatočných písmen vety: Beba isto com açúcar, čo preložené do slovenčiny znamená: Pite to s cukrom. Tento tip pridala k nápojovému lístku začiatkom 20. storočia slávna lisabonská kaviareň „A Brasileira“, keď postrehla medzi klientelou neúspech silnej horkej kávy. Bica zľudovela a dnes na ňu Portugalci nedajú dopustiť.

 

Sladké tajomstvá kláštorov

Aby bolo pitie kávy správne portugalské, treba pridať koláčik. A tých je v každej kaviarni či cukrárni vždy viac ako dosť. Príprava zákuskov má v Portugalsku dlhú tradíciu, väčšinou to boli mníšky, ktoré vo voľných chviľach za múrmi kláštorov experimentovali a pripravovali sladké pokušenia. Dnes to dokazujú názvy viacerých pochúťok: Bozk mníšky, Tajomsvo matky predstavenej, Zákusok svätej Kláry a pod.

Zloženia koláčikov je veľakrát podobné: vajíčko, cukor, škorica, smotana, no len v jednom je táto kombinácia taká vyvážená, že mu priniesla svetovú slávu. Pastel de nata je malý chrumkavý košíček plnený vaječno-smotanovým pudingom, podáva sa teplý, posypaný cukrom a škoricou. Nie je lepšie miesto na jeho ochutnávku ako lisabonská štvrť Belém. Tam stojí cukráreň, kde vznikajú najlepšie Pasteis de nata. Presný recept je tajomstvo chránené ako oko v hlave.

Krátka návšteva cukrárne patrí ku každodenným rituálom väčšiny Portugalcov. Či je to bar na rohu, staničný bufet alebo vychýrená cukráreň v centre, každá servíruje výbornú bicu a za sklenenou vitrínou má aspoň tri druhy koláčov. Nie je hádam lepšie miesto, kde začať gurmánske spoznávanie Portugalska.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa