Usmievajte sa v najšťastnejších mestách sveta!

2014-04-11 12:00:00 |   |    | 

V septembri 2013 bol zmeraný blahobyt obyvateľov z viac ako 150 krajín na základe šiestich kľúčových faktorov: HDP na obyvateľa, zdravá dĺžka života, mať niekoho, na koho sa možno spoľahnúť, slobodne robiť životné rozhodnutia, sloboda od korupcie a pohostinnosť. Zistilo sa, že šťastnejší ľudia zarábajú viac počas života, sú výkonnejší a sú lepší obyvatelia. Máte záujem nájsť si nejaké šťastie pre seba? Nasledujúce mestá patria do top päť tých najšťastnejších na svete, pričom všetky sú v severnej Európe, z toho sú tri v Škandinávii.



 

  • Aarhus, Dánsko

Nachádza sa 150 km na západ od Kodane. Mesto má množstvo prírodných prístavov a tiež rekreačné súkromné prístavy blízko centra mesta, kde sa ľudia venujú plachteniu a vodnému lyžovaniu. Tisícky študentov sem prichádzajú každoročne študovať na univerzity a tým udržiavajú toto najstaršie rozľahlé mesto Škandinávie demograficky jedným z najmladších. Kultúrne živé robia mesto múzeá, hudobné festivaly a amfiteátre. Veľa mladých trávi čas vo Vadestedet, čo je pešia zóna v centre mesta popri rieke Aarhus, kde je množstvo obchodov, kaviarní a reštaurácií s terasami.

 

  • Oslo, Nórsko

Najtichšie zo všetkých škandinávskych hlavných miest a zároveň má pravdepodobne toto mesto najbližšie k prírode, nachádza sa totiž na severnom konci Oslofjordu a je obklopené lesmi a horami. Oslo je tiež kultúrne bohaté, a to od niekoľkých hudobných festivalov až po zrekonštruovaný Ekeberg park, čo je vlastne verejný park sôch otvorený v septembri 2013, v ktorom sa nachádzajú práce Louisa Bourgeoisa, ako aj Rodina a Renoira.

Centrum Osla je plné nových reštaurácií, barov, nočných klubov a obchodov. Nachádza sa tu aj dom opery, čo je druh svetovej prvotriednej architektúry, pre ktorú sem ľudia prichádzajú. Nórska ekonomika, ktorá čerpá z ropného priemyslu, a silná nórska koruna robia Oslo jedným z najdrahších miest sveta. Obľúbenou časťou západne od centra mesta je Frogner, ktorý sa rozprestiera od prístavu až po kráľovský palác a Frogner park, kde sa nachádza Vigeland park a múzeum, ktoré priťahujú vyše milión turistov každý rok, ktorí sem prichádzajú si pozrieť viac ako 200 sôch.

 

  • Ženeva, Švajčiarsko

Mesto Ženeva sa nachádza na juhozápadnom konci dlhého jazera Ženeva obklopeným Alpami a pohorím Jura v blízkosti hraníc s Francúzskom. Oficiálnym jazykom mesta je francúzština a mesto je celosvetovým centrom finančníctva a je jedným z hlavných sídel Organizácie Spojených národov. Mesto je taktiež domovom desiatok kancelárií vrátane vysokého komisára OSN pre utečencov a Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj Medzinárodného Červeného kríža a Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN).

Výsledkom toho je, že skoro polovica mestského obyvateľstva sú cudzí štátni príslušníci. Rieka Rhôna rozdeľuje mesto na Rive Gauche, čo je domovom starého mesta, univerzity Ženeva a katedrály St-Pierre a na Rive Droite s množstvom parkov, ako aj centrom medzinárodných a mimovládnych organizácií. V letnom období pláže ako Baby Plage a Bains des Paquis na brehoch jazera poskytujú obyvateľom možnosti na plávanie a slnenie sa. V zime zas mnohí zaplnia lyžiarske strediská Chamonix a Courmayeur v neďalekom Mont Blanc masíve.

 

  • Utrecht, Holandsko

Utrecht sa nachádza len 40 km od Amsterdamu. Je to mesto plné príjemných kaviarní, reštaurácií, študentov, ktorí študujú na starobylej Utrecht univerzite, umelcov a hudobníkov. Popri Oudegracht (centrálny kanál) sú bary a krčmy na úrovni pivníc, odkiaľ ľudia pozorujú okolo plaviace sa lode. Z veže katedrály Domtoren, ktorá je najvyššou v celej krajine, je výhľad na celé mesto. Jar a leto v Utrechte prináša so sebou festivalovú sezónu vrátane národného filmového festivalu v septembri. Utrecht má všetky vybavenia veľkomesta s atmosférou malého mestečka a je oveľa uvoľnenejším ako Amsterdam či Rotterdam. Mesto má vynikajúci verejný systém dopravy a veľké množstvo mladých vzdelaných ľudí.

 

  • Malmö, Švédsko

Je to tretie najväčšie mesto Švédska. Multikultúrne mesto má momentálne najviac Moslimov v Škandinávii. Nový starosta sa snaží bojovať proti nim vážnejšie než jeho predchodca. Malmö je tiež prvým švédskym fair trade mestom, čo znamená, že sa tu servíruje fair trade čaj a káva a obchodné domy propagujú etické spotreby. Kým staré mesto a jeho námestia sú očarujúce, nový rozvoj, architektúra, doprava a projekty udržateľnosti priťahujú firmy, študentov a imigrantov z celého sveta. Po celom meste môžete jazdiť na bicykli a vždy ste v bezprostrednej blízkosti mora aj vidieka.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa