Kde nájsť tie najlepšie pláže? Sledujte označenie Modrou vlajkou

2014-05-30 12:15:00 |   |    | 

Ak na dovolenke pri mori hľadáte predovšetkým kvalitné pláže, kde sa vaše deti nezrania o črepy v piesku, kde je čistá voda a kde máte základné zázemie, začnite sledovať označenie Modrou vlajkou. Každoročne sa udeľuje najlepším plážam po celom svete a garantuje, že pláž bude čistá, bezpečná a ekologická. Pozrite sa s nami na päť najkrajších Blue flag pláží!



Ak na dovolenke narazíte na pláž s takzvanou „Modrou vlajkou“, máte vyhrané. Toto označenie, ktoré každoročne udeľuje asociácia Foundation for Environmental Education (FEE), vám totiž zaručí trebárs to, že sa tu napijete pitnej vody, že more bude čisté a že sa tu o vás v prípade úrazu postarajú.

Modrú vlajku má v súčasnosti 3 203 pláží a veľká väčšina z nich je v Európe. Ani v exotických destináciách ako Maroko alebo Dominikánska republika však „Blue flag pláže“ so všetkým komfortom nie sú výnimkou. Pozrite sa, aké sú tie najkrajšie z nich!

 

  • Počty Blue flag pláží vo svete

Dominikánska republika 14

Francúzsko 358

Grécko 394

Španielsko 539

Maroko 20

Chorvátsko 106

Thajsko 0

 

Dominikánska republika - pláž na ostrove Cayo Levantado

Tropický ostrovček Cayo Levantado, známy pod svojím pseudonymom Bacardi Island (áno - tu sa točia všetky reklamy na rum Bacardi), je nenápadne schovaný v zátoke Samana Bay. Dostanete sa naň loďou a ten výlet sa naozaj vyplatí - pláž Bahia Principe by mala patriť k svetovému dedičstvu. Azúrové more sa tu zdá azúrovejšie než kdekoľvek inde a dokonale spĺňa všetky predstavy o exotickej dovolenke.

 

Brazília - dve pláže pre divoké povahy

V Brazílii sú pláže s Modrou vlajkou len dve. Pohodlie a bezpečné kúpanie si môžete dožičiť trebárs v regióne Santa Catarina blízko Sao Paula. Nečakajte však sterilné prostredie bez štipky života - ani na Blue flag plážach sa brazílska divokosť nezaprie a tak tu narazíte na množstvo barov s kokteilmi a po zábave túžiacich slečien v bikinách.

 

  • Modrú vlajku vozia i lode

Označenie Blue flag môžete nájsť nielen na plážach, ale tiež v prístavoch, kde sa kontroluje hlavne kvalita vody, vplyv na životné prostredie a bezpečnosť na lodiach, ktoré pre zisk modrej vlajky musia spĺňať ekologické záväzky, alebo na lodiach, ktoré slúžia pre pozorovanie veľrýb.

 

Maroko - pláže na dovolenku s deťmi

Maroko sa v posledných rokoch veľmi snaží postaviť sa vedľa obľúbených stredomorských afrických destinácií ako je Egypt alebo Tunisko. Turistov si tu vážia, ale obchodný duch Maročanov vás bude obklopovať po celú dobu dovolenky. Pokiaľ zostanete v turistických prímorských letoviskách, čakajú vás nádherné a široké pláže vhodné na dovolenku s deťmi, z ktorých 20 nesie označenie Blue flag. Jedna z najkrajších pláží je tá v mestečku Safi. Čaká vás zlatý piesok, Atlantik, plážová promenáda i vybavenie pre deti.

 

Nový Zéland - more a zasnežené vrcholky hôr

Hľadať Blue flag pláž na Novom Zélande takmer nemá cenu - naozaj nádherných pláží je tu totiž plno. Pokiaľ však vyžadujete kompletné zázemie, nájdete ho napríklad na plážach Oakura a Taranaki. Tieto dve pláže  si zaslúžia pozornosť hlavne vďaka úžasnému výhľadu - môžete odtiaľ pozorovať zasnežený vrcholček Mount Taranaki.  Deti sa tu môžu hrať v piesočných dunách a určite budú mať radosť z veľkých vĺn, ktorými nepohrdnú ani surfisti.

 

Emiráty - pláž pre vozíčkarov v Abú Zabí

Pláže s označením Blue flag by mali umožniť kúpanie i vozíčkarom - presne toto sa podarilo v emiráte Abú Zabí - na pláži Corniche nájdete všemožné vybavenie vrátane špeciálneho kresla, ktoré umožňuje plávať i vozíčkarom.

 

Reklamný odkaz

Na najkrajšie pláže sveta!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Maroko: Objavte široké pláže Maroka, ktoré voňajú orientom! Pulzujúci Marakéš, plný úzkych uličiek a malých obchodíkov, kde nakúpite na niekoľko Vianoc dopredu. Ubytujte sa napríklad v luxusnom areáli v marockom štýle v palmovom háji!
  • Brazília - Mangaratiba: Bývať priamo na pláži? Splňte si tento sen a vyrazte do Brazílie. Biely piesok žiari a vy sa s ľadovým kokteilom v ruke oddávate slnečným lúčom. Skúste hotel v polynézskom štýle kúsok od Ria de Janeira.
  • Emiráty - Fujairah: Dovolenka s deťmi v Emirátoch? V hoteli v orientálnom štýle majú okrem tropickej záhrady a veľkého bazénu i detský komplex. Okúste slanú chuť Indického oceánu len kúsok od Dubaja!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa