FOTO Alberobello a jeho fascinujúce domčeky Trulli

2014-01-21 12:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Talianske mestečko je kvôli nezvyčajnej architektúre jeho domov na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Je tu okolo 1 500 rozprávkových domčekov nazývaných Trulli s kužeľovitou strechou z opracovaných kameňov, ktoré nie sú ničím spojené. Vznikali od začiatku 16. storočia s cieľom obyvateľov vyhnúť sa vysokým daniam.



Pôvodné domčeky sú stavané ako jedna miestnosť s hrubými múrmi do výšky asi 1,5 metra. Zvonku sú pomaľované vápnom na žiarivo bielu farbu. Traduje sa, že tento nezvyčajný spôsob výstavby domov vznikol kvôli vysokým daniam, ktoré sa v tom čase na základe platnej normy prammatica de baronibus platili do kráľovskej pokladnice za hotové domy.

Trulli však nie sú hotové domy - majú totiž strechu, ktorá sa dala počas kráľovskej kontroly vyberania daní rýchlo rozložiť, a tak ide len o provizórne stavby. Preto sa pri výstavbe takýchto domov nepoužívala malta a kamene, v strieškach sú na sebe len naukladané, nie pozliepané. Obyvatelia Alberobella údajne vydržali takto obchádzať normu počas 300 rokov.

Alberobello v preklade znamená „Pekný strom“. Mesto sa nachádza na juhu Talianska v oblasti Apúlia. Historicky významným je pre neho rok 1797, kedy ho kráľ Ferdinand I. Sicílsky vyhlásil dekrétom za slobodné mesto. Dnes víta Alberobello množstvo turistov, jedna časť mesta s názvom Rione Monti je celá vyhradená pre turistov, nájdete tu obchody a reštaurácie.

V druhej štvrti Piccola sa stále býva. Množstvo domácich však býva v okrajovej modernej štvrti mesta, do pôvodných domčekov s obchodmi a reštauráciami sa vracajú len počas sezóny.

V podobnom duchu ako domčeky je postavený aj kostol sv. Antona, ktorý takto stopercentne zapadá do koloritu mestečka. Stavali ho v rokoch 1927-29 a jeho strecha v štýle Trulli meria 21 metrov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, ppt, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa