Bilbao – najväčšie mesto Baskicka

2019-04-23 12:00:00 |   |    | 

Pobrežné mesto Bilbao na severe Španielska patrí k významným historickým oblastiam. Jeho dejiny siahajú do začiatku 14. storočia, ale tento región bol osídlený už v 3. storočí pred Kristom. Zo Slovenska sa tam najľahšie dostanete letecky cez Viedeň. Jeho návštevu môžete spojiť s krátkym výletom do Ovieda, ktoré je vzdialené tri hodiny smerom na západ alebo do francúzskych Lúrd, ktoré sa nachádzajú taktiež tri hodiny, ale smerom na východ.



 

Guggenheimovo múzeum

 

Múzeá moderného umenia sa snažia zaujať návštevníkov už samotnou architektúrou budovy, kde sídlia. Aj takýmto spôsobom vzdávajú poctu umelcom, ktorí u nich vystavujú svoje diela. Guggenheimovo múzeum v Bilbau je v tomto ohľade skutočným skvostom. Autorom tohto návrhu je Američan Frank Gehry. Stavba má podobu rozsiahlej lode a vytvorená je z vápenca, titánu a transparentných blokov. Pred ňou sa nachádza ďalšie umelecké dielo v podobe gigantického pavúka. Múzeum sa nachádza priamo na promenáde, čo dokonale vytvára ilúziu plaviaceho sa korábu. Na výstave nájdete diela zastupujúce moderné umenie. Najznámejšie pochádzajú od Andyho Warhola.

 

Casco Viejo

Ako to už býva zvykom, najkrajšiu časť mesta nájdete v historickom centre. Casco Viejo združuje niekoľko námestí a súvisiacich uličiek, ktoré sú postavené najmä v období stredoveku. V súčasnosti sa tam nachádza niekoľko menších múzeí, reštaurácie a obchody. Veľmi obľúbený je veľký trh Mercado de la Ribera, ktorý pochádza z roku 1929. Nachádza sa tam približne 60 stánkov lokálnych predajcov, ktorí ponúkajú rôzne čerstvé potraviny. Okrem nákupu si môžete pochutnať aj na lahôdkach od streetfoodových kuchárov. Väčšina budov je dizajnovaná v štýle art deco a domáci sú známi aj tým, že si svoje príbytky skrášľujú bohatou kvetinovou výzdobou.

 

Pozemná lanovka Artxanda

Najkrajšiu vyhliadku na mesto budete mať z kopca neďaleko centra. V okolí Bilbaa sa nachádza sedem vrchov, ktoré sú vhodné na ľahšiu turistiku. Na jednom z nich je vyhliadka, ku ktorej sa dostanete aj pomocou pozemnej lanovky Artxanda. Tá vedie krásnou prírodnou oblasťou a už samotná cesta je veľmi príjemným zážitkom. Prvý vagón je určený pre cyklistov, ktorí si tam môžu previesť aj bicykle. Z vrchnej stanice sa potom môžu vydať po niektorej z cyklotrás. Na vrchu sa nachádza vyhliadková terasa, ktorá ponúka pohľad na modernú aj starú časť mesta. Jej návšteva je veľmi obľúbená najmä počas letných večerov, keď už je celé mesto rozsvietené.

 

Katedrála Bilbao

Priamo v centre sa nachádza aj najväčšia katedrála, ktorá má jednoduchý interiér a veľká časť výzdoby spočíva v ornamentálnych zdobených oknách. Postavená bola v gotickom a neogotickom štýle. Dodnes sa tam konajú omše a jej súčasťou je menší kláštor, kde v minulosti žili mnísi, ktorí sa starali nielen o túto budovu, ale aj o celú štvrť. V súčasnosti sa tam už nachádza múzeum, v ktorom vystavujú najvzácnejšie sakrálne predmety a umelecké diela.

 

Námornícke múzeum

Veľmi zaujímavou atrakciou je aj tunajšie námornícke múzeum. To sa skladá z dvoch častí. V exteriéri si môžete pozrieť rôzne druhy historických lodí a menších člnov, ktoré kedysi využívali tunajší rybári. Vnútorná výstava je zaujímavá tým, že sa tam nenachádzajú len informácie ohľadom histórie námorníctva, ale snažia sa tam poučiť návštevníkov o životnom prostredí a uvedomelom vzťahu k prírode. Naučíte sa, ako sa šetrnejšie správať k vášmu okoliu a efektívne znížiť produkciu odpadu.

 

Vlaková stanica Abando

Kedysi predstavovali vlakové stanice prvú vstupnú bránu do mesta. Domáci chceli prostredníctvom nich urobiť dojem na cestujúcich, preto sa ich snažili nejakým spôsobom vyzdobiť alebo ich postavili v zaujímavom architektonickom štýle. Stačí si spomenúť na vlakovú stanicu v Porte s veľkou stenou ozdobenou typickými modrými kachličkami alebo dobovú stavbu v Budapešti, ktorej k dokonalej atmosfére chýbajú už len parné lokomotívy. Stanica v Bilbao je výnimočná vďaka obrovskému oknu s farebnou maľbou, ktorá zachytáva niektoré mestské pamiatky, ale aj prvky baskickej kultúry.

 

Sagardotegi a domáca gastronómia

V domácej kuchyni nájdete veľa mäsových pokrmov, typické omelety, špeciálnu ovocno-mliečnu limonádu a chutné predkrmy tapas. Veľkou zaujímavosťou sú pohostinstvá Sagardotegi, ktoré prevádzkujú od januára do apríla. Nejde o klasickú reštauráciu. Na posedenie sa musíte vopred objednať, pretože pripravujú len obmedzené počty jedál. Najprv si pochutíte na trojchodovom menu a potom vás pustia do ďalšej miestnosti, kde sa nachádzajú obrovské sudy so ciderom. Po zvyšok večera sa tam môžete rozprávať s kamarátmi a ostatnými hosťami a popri tom si môžete priamo zo sudov neobmedzene čapovať tento čerstvý nápoj.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa