Najhlbšia jaskyňa

2007-09-05 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jaskynný komplex nazvaný systém Hipmanových jaskýň je svojou hĺbkou 495 metrov v súčasnosti najhlbšou jaskyňou na Slovensku s dĺžkou jaskynných chodieb 7 553 metrov.



Jaskynný systém sa nachádza na Krakovej holi v severnej časti Nízkych Tatier. V južnom svahu Čiernej dolinky jaskyniari v rokoch 1964 až 1970 objavili a preskúmali jaskyňu Starý hrad. Dnešný vchod do jaskyne leží v nadmorskej výške 1 488 metrov a nachádza sa v morfologicky zaujímavom skalnom útvare, ktorý má podobu zrúcaniny hradu, z čoho pochádza aj názov tejto jaskyne. V roku 2003 sa jaskyniarom Slovenskej speleologickej spoločnosti zo Zvolena podarilo spojiť jaskyňu Starý hrad s jaskyňou Večná robota, čím vznikol rozsiahly komplex Hipmanových jaskýň.

Jaskyňou Starý hrad preteká stály tok riečky Krakovky, ktorý vytvára sifóny a umocňuje monumentálnosť podzemných priestorov. Naopak jaskyňa Večná robota je charakteristická množstvom závalov a zrútených skalných blokov. Jej pomerne veľké priestory boli vytvorené na tektonickom zlome a ich dno je vyplnené sutinou a skalnými blokmi.

Jaskynný systém pozostáva zo sústavy horizontálnych a špirálovo klesajúcich chodieb, vrátane štyroch priepastí. Najväčšia z nich - Hlavná priepasť, dosahuje tridsaťpäť metrovú hĺbku. Systém Hipmanových jaskýň je vytvorený v sústave vápencov a dolomitov.

Zdroj/autor: ssj, drom

Foto: OSS Ružomberok

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: OSS Ružomberok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa