Stanišovská jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Stanišovská jaskyňa



 

Stanišovská jaskyňa sa nachádza sa v severnej časti Jánskej doliny v juhozápadných svahoch masívu Smrekovice v nadmorskej výške 766 metrov nad morom. Je to jediná celoročne prístupná jaskyňa na Liptove.

Jaskyňa mala v minulosti bohatú sintrovú výzdobu, ktorá je v súčasnosti značne zničená, najmä v jej ľahko prístupných častiach. V hornom poschodí sa jaskynná výplň nachádza v rozmanitých formách a tvaroch, ktoré sú bohato zastúpené, najmä palicovité stalagmity, v časti pomenovanej Klenotnica.

Stanišovská jaskyňa je najvýznamnejším zimoviskom netopierov v Jánskej doline. Vyskytuje sa tu 7 druhov. Stanišovskej jaskyni boli nájdené aj paleontologické nálezy, konkrétne kosti jaskynného medveďa a tiež archeologický výskum potvrdil stopy po jej stredovekom osídlení.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 410 m

Doba trvania: 45 - 60 min.

Priemerná teplota: 6,4 - 7 °C

Relatívna vlhkosť: 95%

 

Objavenie

Stanišovská jaskyňa patrí medzi najstaršie známe jaskyne Liptova i na Slovensku. Vchod do jaskyne bol známy už od nepamäti. Prvý krát bola preskúmaná a zameraná J. Bucholtzom ml. v roku 1720, opísal ju však Matej Bel v roku 1723. Ďalšie priestory objavili v rokoch 1922 až 1950 dobrovoľní jaskyniari z Liptovského Mikuláša a jeho okolia. Výskumné práce a ďalšie významné objavy v tomto jaskynnom systéme pokračujú aj v súčasnom období.

 

Ako sa tam dostať

Vstup do Stanišovskej jaskyne sa nachádza v severnej časti Jánskej doliny v Národnom parku Nízke Tatry vo výške 766 metrov nad morom. Bezplatné parkovisko sa nachádza priamo pred jaskyňou.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Liptovský Ján (bus) + 2 minút chôdze z konečnej zastávky

 

Prehliadka

Prehliadková trasa meria 410 metrov. Je nenáročná, a preto vhodná aj pre rodiny s deťmi. Na cestu si návštevníci posvietia čelovou lampou, ktorú dostanú pred vstupom.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke jaskyne. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 10.00, posledný o 16.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí: 7,- €

Dôchodcovia a deti: 4,- €

Obyvatelia Lipt. Jána a Smrečian (nutný občiansky preukaz): 1,- €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa