Chinguetti má knižnicu uprostred púšte

2011-10-09 10:00:00 |   |    | 

Mauritáncami je považované za siedme sväté mesto islamu. Niektorými dokonca za štvrté, hneď po Mekke, Medine a Jeruzaleme. Nie je celkom isté, koľko pravdy je v týchto tvrdeniach. Neodškriepiteľný je však fakt, že Chinguetti má reputáciu mesta, ktoré bolo v dávnych islamských časoch centrom učenia a vzdelanosti.



Založené bolo približne v 11. storočí, aby slúžilo obchodným cestám púštnych karaván, ktoré viedli cez Saharu.

Práve preto sa v takýchto mestách rozvinul kultúrny, spoločenský a hospodársky život po mnoho storočí. Medzi 13. a 17. storočím sa tu každoročne stretávali aj pútnici po ceste do Mekky.

To bol ich čas na oddych, obchod, klebety a modlitby v mešite.  Aj Chinguetti sa tak stalo prosperujúcim dôležitým obchodným a náboženským centrom.

Svedčia o tom pozostatky, ktoré sa v meste zachovali dodnes. Staré mesto, ktoré je denne ohrozované presypmi  piesočných dún, mešita zo 16. storočia a množstvo rukopisov veľkých mauritánskych učencov.

Turisti tu môžu obdivovať dobre zachovalú mestskú zástavbu, ktorá je typická domami s terasami a originálnou architektonickou dekoráciou.

Sú husto osadené v úzkych uličkách okolo mešity s minaretom na námestí. Nemoslimskí návštevníci môžu mešitu obdivovať len zvonku.

Každý, kto sa do mesta dostane, si nenechá ujsť návštevu knižnice v starej štvrti, kde sú k nahliadnutiu staré vedecké texty aj knihy koránu. Chinguetti je miesto, kde môžete zažiť tradičnú kočovnú pohostinnosť v jednoduchom prostredí. Výlet do mesta možno spojiť s originálnymi cestami do okolitej púšte.

Dnes však Chinguetti žije v tieni svojej prosperujúcej minulosti. Ostalo tu už len niekoľko tisíc obyvateľov, ktorí sa spoliehajú na turistiku. Tá im zabezpečuje živobytie. Chinguetti dnes čelí rozpínajúcej sa Sahare, ktorá ohrozuje jeho existenciu a kultúrne dedičstvo.

Vrstvy piesku sa neustále zvyšujú a zasypávajú úzke chodníky medzi domami, na nádvoriach domov, aj okolie mešity. Aj preto je mesto zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Napriek týmto problémom je najnavštevovanejším miestom v krajine a jeho mešita je považovaná za symbol Mauritánie.

 V rámci niekoľkých projektov sa rozmýšľa o rôznych možnostiach zachovania kultúrneho dedičstva Chinguetti. Je však otázne, či človek dokáže bojovať so silou prírody. Ostáva dúfať, že Chinguetti nebude pochované pod dunami saharského piesku a nestane sa obeťou doby a meniacej sa tváre ľudskej kultúrnej evolúcie.

 

 

Zdroj/autor: smithsonianmag.com, unesco.org, rš, drom

Foto: Yves Caffin, flickr.com/photos/53529136@N06/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa