Volebné dobrodružstvo v La Paz

2011-11-09 11:30:00 |   |    | 

Ak existujú mestá, ktoré nikdy nespia, bolívijské La Paz k ním jednoznačne patrí. Či je sedem hodín ráno, päť popoludní alebo krátko po polnoci, jeho ulicami sa preháňajú hrkotavé taxíky, ktosi prechádza ulicou a na niektorom z rohov zaručene stojí pouličný predavač čohokoľvek. Bolívia je krajina, kde sa život odohráva na ulici a non-stop. Myslela som si to aj ja, až kým som nezažila La Paz v deň volieb.



Bola nedeľa a na ulici, ktorá je za bežných okolností plná trúbiacich áut, hralo niekoľko detí futbal, zatiaľ čo obďaleč ich rodičia grilovali sviatočný obed. Neuveriteľné. Takmer žiadne auto na ceste, všetky obchody pozatvárané, prázdne chodníky.

 

Bolívia volí!

Ľudové voľby najvyšších sudcov sa 16. novembra 2011 konali v Bolívii po prvýkrát. Od siedmej hodiny ráno až do piatej popoludní boli otvorené volebné miestnosti v základných a stredných školách, kam sa musel dostaviť každý občan Bolívie, ktorý nemal dôveryhodnú ospravedlnenku.

A aby sa naozaj nikto nemohol vyhovárať, že nemal čas na svoje občianske povinnosti, najvyššie úrady vydali nariadenie, na základe ktorého boli počas volieb zatvorené všetky obchody, reštaurácie, múzeá, nepremávala verejná doprava, taxíky len so špecialnym povolením. V meste akoby zastal čas.

Najprv sa mi zdalo, že táto situácia uberie La Paz z jeho čara, veď bez ustavičného ruchu to jednoducho nebude ono. Ale kdeže, bolo veľmi príjemné prechádzať sa pokojnými ulicami, nemusieť kľučkovať medzi kolónami áut a vyhýbať sa dámam v piatich širokých sukniach. Ukázalo sa, že toto hektické mesto si vie aj vydýchnuť.

Ak sa niekedy dostanete do La Paz v deň volieb, nehundrite, že je všetko pozatvárané. Vydýchnite si! Urobte si prechádzku po krásnych vyhliadkach mesta v štvortisícovej výške nad morom: Killi Killi a Laikakota. Dajte si zmrzlinu na promenáde El Prado, tamojšie zmrzlinárne svoje brány ani v tento deň nezavreli...

 

Všetko sa dá

A keď sa zotmie, sadnite do jedného z mála otvorených barov. Určite taký nájdete. Tu na vás čaká zlatý klinec dňa: zákaz podávať alkohol! Nariadenie platí v deň volieb, tak ako aj deň pred voľbami, na cudzincov a turistov ohľad neberie. Lenže, aj Bolívijčania sú len ľudia a zákonu prešli cez rozum. Môže sa vám preto pokojne stať, že chladené mojito dostanete na stôl v čajovej šálke, že z fľaše vína si budete nalievať pod stolom a plechovkové pivo ponesiete do hotelovej izby skryté pod košeľou. Možno sa budete cítiť ako na školskom výlete po večierke, ale nasmejete sa ako už dávno nie, zaručene!

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa