Soľná púšť Salar de Uyuni

2011-12-24 10:00:00 |   |    | 

BOLÍVIA - Len pár miest na svete je tak výnimočných ako najväčšie soľné jazero na svete. Púšť Salar de Uyuni nájdete v Bolívii v nadmorskej výške 3 653 metrov nad morom. Kedysi to bolo jedno veľké jazero, ale pred niekoľkými tisíckami rokov vyschlo. Zostali už len dve púšte Salar de Coipasa a Uyuni, ktorá je najväčšia. Z La Paz sa tam dostanete dvanásťhodinovou cestou autobusom. V dedine si môžete prenajať džíp so šoférom a kuchárkou, ktorí vás budú všade sprevádzať.



Na cintoríne

V známej turisticky vyhľadávanej destinácii čaká na každého nádherný kus krajiny.  Zvláštna atmosféra vládne hneď na začiatku túry, kde sa turisti pristavujú na cintoríne vlakov. Tie pred mnohými rokmi používali v baniach na ťažbu minerálov a striebra. Po čase sa ťažba zastavila a zostala tu len hŕba hrdzavých lokomotív. Staré stroje sú pre turistov vďačnými objektmi na fotografovanie.

 

Obed na ostrove kaktusov

V meste kaktusov Incahuasi má najstarší kaktus tisícdvesto rokov a meria dvanásť metrov. Celý „ostrov“ pokrývajú tisícky kaktusov. Na tomto mieste sa väčšinou koná obedová prestávka. Kuchárka si tu rozloží svoje náradie a o pol hodiny, počas ktorej budete vášnivo fotografovať, vyčarí z ničoho dobré jedlo. Obed pripravuje na plynovej bombe priamo na púšti.

 

Prvá noc v soľnom hoteli

Počas prvej noci sa spí v hoteli, postavenom zo soľných tehál. Takisto aj posteľ, na ktorej budete spať a všetok nábytok vnútri pozostáva zo soli. Ak chcete teplú vodu na sprchovanie, treba si dopredu v agentúre zaplatiť poplatok. Napriek tomu hrozí, že sa teplá voda minie a bude tiecť iba ľadová. V noci teplota klesá na mínus pätnásť až mínus dvadsať stupňov Celzia. Teplotné výkyvy oproti dňu sú extrémne, preto si treba so sebou vziať kvalitný spací vak a teplé oblečenie na noc.

 

Scenéria, ktorá sa neopakuje nikde na svete

Nasledujúci deň nespúšťajte fotoaparát z rúk. Biela pustatina, modrá obloha a prírodné výtvory ako napríklad „Kamenný strom“, to všetko musí byť zachytené fotoobjektívom.

V púšti sa nachádzajú tri unikátne lagúny. Výnimočné sú svojím nezvyčajným sfarbením. Laguna Verde má modrozelenú farbu. Laguna Blanca je sfarbená dobiela s vysokým obsahom minerálov a Laguna Colorada s výraznou červenou farbou je asi najúchvatnejšia. Na farebných jazerách sú húfy plameniakov a pozorovať by sa dali celé hodiny.

 

Nedá sa inak

Aj keď Uyuni ponúka neopakovateľný zážitok, musíte občas pretrpieť situácie, ktoré výlet prináša. Druhá noc v malom hoteli bude bez sprchy. V kúpeľni si síce môžete umyť zuby, ale ďalšiu noc na púšti nečakajte teplú vodu vôbec. Dokonca ani za príplatok, ten už nie je možný. V každej cestovnej agentúre vás na to upozornia dopredu.

 

Ako na Marse

Gejzíry Sol de manana sú najkrajšie skoro ráno. Para syčí cez otvory v zemi a vo vzduchu je cítiť síru. Chvíľami máte pocit, že nie ste na Zemi. V tejto oblasti vyviera aj termálny prameň, v ktorom sa dá kúpať.  Teplota vody v prírodnom bazéne je tridsať stupňov Celzia. Po kúpeli čakajú na vás chutné raňajky v neďalekej budove.

 

Cenné rady na záver

Pred cestou si do batoha určite nezabudnite pribaliť kvalitný spací vak, slnečné okuliare a krém na opaľovanie. Slnko je totiž agresívne nielen voči očiam a riziko spálenia tváre je vysoké. Na škodu nie je tiež balzam na pery, rukavice a vlhké vreckovky.

 

 

Zdroj/autor: Martina Miksová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa