Nezabudnuteľný zážitok z návštevy vodných hradov

2013-07-15 15:45:00 |   |    | 

Obklopené vodnou plochou, budované za účelom obrany pred nepriateľom. Niektoré opustené a niektoré vyrážajúce dych. Časom boli mnohé takéto vodné hrady premenené na paláce, zámky, hotely alebo veľké rezidencie, upravené na pobyt hostí alebo miesto na bývanie.



 

  • Hrad Bodiam, Anglicko

Hrad sa nachádza v obci Robertsbridge vo východnom Sussexe. Bol vystavaný v 80. tych rokoch 14. storočia. Má štvoruholníkový pôdorys a je obklopený siedmimi vežami. Ako každá priekopa, hrad nemal úlohu len obrannú, ale aj estetickú. Po anglickej občianskej vojne hrad začal značne chátrať a až v posledných dvadsiatich rokoch opäť získal pozornosť a dnes je otvorený pre verejnosť.

 

  • Château de Beloeil, Belgicko

Hrad sa nachádza v obci Beloeil, v provincii Hainaut, v Belgicku. Od 14. storočia bol sídlom kniežaťa de Ligne. Bol vystavaný uprostred barokovej záhrady. Je otvorený pre verejnosť, avšak len počas jari a leta. Väčšinu vnútorného zariadenia však zničil požiar v roku 1900.

 

  • Chambord, Francúzsko

Chambord je situovaný v strednom Francúzsku, na rieke Loire. Postavili ho v roku 1519. Prvým obyvateľom hradu bol Stanisław Leszczyński, neskôr Ľudovít XV. Veľmi navštevovaným miestom na hrade je Krypta sv. Cecílie, v ktorej pochovali mladú rímsku pannu a mučenicu (zomrela okolo roku 230) a je uctievaná ako patrónka cirkevnej hudby. Krypta je veľmi bohato zdobená. Hrad disponuje viac než 440 miestnosťami.

 

  • Sanphet Prasat, Thajsko

Táto impozantná stavba bola vybudovaná v rokoch 1732 - 1758. Bola hlavným strediskom za čias obdobia Ayutthaya. Pýši sa jedinečným architektonickým štýlom, ktorý sa odlišuje od bežných a predošlých štýlov ako sú napríklad kmérsky či sukhothai. V minulosti slúžila aj ako uvítacie miesto zahraničných delegácií. V roku 1767 Sanphet postihol ničivý požiar, čo ho takmer zničilo. Dnes vďaka dôkladnej rekonštrukcii patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám.

 

  • Łazienki, Poľsko

V angličtine často nazývaný aj Baths Palace. Stavba bola postavená v roku 1683 a následne po šiestich rokoch dokončená poľským architektom Tylmanom Gamerski. Pôvodne bol Łazienki vystavaný za kúpeľným účelom, no neskôr sa stal sídlom kráľovského rodu.

 

Zdroj/autor: Andrea Veliká, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa