Ohnivý vodopád – Prírodné divadlo

2014-10-17 17:30:00 |   |    | 

Stačí si počkať na správny moment a stane sa to. V prírode niekedy musíte vedieť len vyčkávať. Čakať a byť trpezliví, aby ste uvideli to, čo sa pošťastí len niektorým. Veľa šťastia a správna dávka trpezlivosti prinášajú dary v podobe neopakovateľných momentov. Tak je tomu aj pri El Capitan – „Kapitánovi.“



 

Ohnivý vodopád

 

Čo vám napadne pri myšlienke, že za súmraku, počas mrazivého februárového dňa vyčkávate v parku. Ste len pripravení a čakáte, kým sa to stane. Presne takto vyzerajú návštevníci Yosemitského národného parku v Spojených štátoch amerických. S nekonečnou trpezlivosťou upierajú zrak na vzdialený vodopád, ktorý steká priamo z vysokej skaly.

To, načo čakajú sa ale môže v momente zmeniť. Stačí, aby sa zjavil jediný oblak a všetko je stratené. O príležitosť prídu aj keď je málo snehu, a teda ani vo vodopáde nie je dostatok vody. Aj teplota vie pokaziť zážitok. Ak príliš mrzne, sneh sa netopí a je primálo vody. Zážitok im môže pokaziť aj náhla hmla, ktorá sa vie z hôr rýchlo prihnať priamo k vám. Ešte aj stáť musíte na správnom mieste, aby bol kontrast taký aký má byť. Obmedzení je toľko, že sa človek priam diví, či sa oplatí čakať.

No každý vám povie, že sa to oplatí. Lebo ak sa niekedy v polovici februára, v priebehu približne dvoch týždňov, splnia všetky podmienky, trpezliví sa dočkajú svojej odmeny. Je ním približne 10 minútové divadlo v podobe žiariaceho oranžovočerveného vodopádu.

 

Padajúca láva

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že zo skaly dolu padá láva. Oranžové plamene žiaria a bijú do očí všetkých návštevníkov. Cez deň sa vodopád Konský chvost, ako sa nazýva, ničím neodlišuje od svojich príbuzných. „Kapitán“, čo je jeho druhé meno, sa zjavuje len počas špeciálnych podmienok. Niekedy trvá aj niekoľko rokov, kým sa zjaví. Podmienky, ktoré musia byť splnené aby sa objavil, sú tak obmedzujúce, že väčšinu času tu ľudia len márne čakajú. No všetci vedia, že sa im to oplatí.

A čo spôsobuje tento záhadný fenomén. Nie je to nič nadprirodzené, je to samo slnko. Pri jeho západe totiž padajú lúče na skalu pod takým uhlom, že voda sa ako keby rozžiarila. Divadlo trvá len zopár minút, keďže správny uhol slnko získa až tesne pred tým, ako zapadne. Podobné podmienky sú aj v októbri, no vtedy je žiaľ priveľká zima a Konský chvost je vyschnutý.

 

Kto o tom vedel?

 

O vodopáde sa dlhé roky nevedelo. Pôvodní obyvatelia o jave možno aj vedeli, no bielym obyvateľom nič nepovedali. Ani výskumníci, ktorí park dlhé roky pozorovali, sa o žiarivom úkaze nezmieňovali. A ani prvý záber vodopádu nám nepomôže zistiť, či ľudia vedeli o jave, ktorý ho sprevádza. Zachytený bol v roku 1952 a ako inak je čiernobiely. Zato prvý farebný sa podaril až v roku 1973. 480 m vysoký zraz z ktorého padá ohnivo žiarivá voda má na tomto zábere priam magický odtieň.

Dnes je situácia už iná. V Yosemite Valley každý február čakajú davy nadšených fotografov, ktorí dúfajú, že práve v tento deň im bude šťastie priať a príroda im odhalí jeden z jej najkrajších divov.

 

Ohnivé divadlo, ktoré je svetovým unikátom, si môžete pozrieť na tomto zázname:

 

Zdroj/autor: yosemitefirefall.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa