NA CESTÁCH Zabudnite na klobásky, v móde je kebab

2010-08-12 16:00:00 |   |    | 

NEMECKO/ video - Zabudnite na klobásy, párky, "currywursty" a ďalšie druhy klobás a klobások. Pozíciu najobľúbenejšieho druhu rýchleho občerstvenia v Nemecku, po tradičných údeninách preberá döner kebab.



Grilované mäso zabalené do pity a vystlané šalátom. paradajkami, cesnakom a dressingami priniesli tureckí prisťahovalci v 70.rokoch minulého storočia do Belína.

 

Dnes sa kebab predáva po celom Nemecku od Baltského mora až po bavorské Alpy. Študenti a noční tvorovia si ho vychutnávajú rovnako ako murári, deti a zahraniční batôžkári s obmedzeným rozpočtom. „Predpokladáme, že döner kebab je teraz najobľúbenejším rýchlym občerstvením Nemcov,“ povedal Yunus, expert z essenského strediska tureckých štúdií.

 

Tajomstvo úspešného príbehu döneru netkvie len v jeho uspokojujúcej grilovanej chuti, ale tiež vo veľkých porciách a dostupnosti. Normálny döner v pite stojí niečo medzi 2,50 a piatimi eurami.

 

Turecké sedviče s teľacím alebo kuracím mäsom sú už obľúbenejšie ako pizza, hamburgery, hranolky a dokonca viac než klasické nemecké klobásky, vyplynulo v roku 2008 z prieskumu pre nemeckú mutáciu magazínu Men's Health. „Vlastne nemôžeme hovoriť o tureckom jedle, pretože Nemcom chutí kebab viac než Turkom,“ tvrdí Yunus, ktorý šírenie kulinárskeho fenoménu podrobne skúmal.

 

Slovo döner pochádza z tureckého dönnmek, alebo otáčať sa. Označenie poukazuje na to, že sa mäso hodiny griluje na ražni, ktorý sa stále otáča okolo svoje osi a postupne sa z neho odrezávajú upečené kúsky mäsa.

 

V Turecku sa tento pokrm pôvodne pripravoval z jahňacieho mäsa a podával výhradne na tanieri. Podľa legendy,  turecký gastarbeiter (zahraničný robotník) Mahmut Aygun vyrobil prvý döner v roku 1971, kedy predal nakrájané mäso v pite s jogurtovým dresingom v stánku s rýchlym občerstvením City-Imbiss blízko hlavnej západoberlínskej stanice Zoologischer Garten.

 

Od tej doby kebab dobýja svet a to dokonca v tak vzdialených krajinách ako je Vietnam. Tam sa predáva ako typicky nemecké jedlo. V Nemecku žije 2,7 milióna ľudí tureckého pôvodu. Odhadom 500 tisíc z nich má nemecké občianstvo. Ak sa ich kulinárska špecialita zo začiatku predávala hlavne v Berlíne, počas 90.rokov sa rozšírila po celom Nemecku. Zaslúžila sa o to druhá generácia imigrantov, ktorí zakladali svoje vlastné rodinné dönerie.

 

V posledných 40. rokoch predajcovia döner kebabu zjemnili chuť a prispôsobili ju nemeckému gustu. Zákazníci s môžu vybrať medzi cesnakovým, jogurtovým alebo bylinkovým dresingom.

„V Turecku sa ale táto lahôdka najčastejšie podáva bez dressingu, Nemci jednoducho nedokážu zjesť akékoľvek mäso bez omáčky,“ vysvetlil Yunus.

 

Recepty na vhodné korenie sa líšia a bývajú predmetom dobre stráženého tajomstva. Mäso sa často marinuje v jogurte a dochucuje čierny korením, rascou a novým korením. Arabské podniky, ktoré podávajú svoju variáciu kebabu – šavarma, niekedy pridávajú tiež škoricu, koriander a šťavu z granátového jazyka. 

 

Mäso na kebab musí byť nakrájané na veľmi tenké plátky – na rozdiel od gyrosu, ako sa nazýva grécka variácia z bravčového mäsa obsahujúce aj oregano. „Keď ho obrezávate musíte mať pre mäso naozaj cit,“ upozorňuje Ismet Donmez, ktorý 24 hodín denne prevádzkuje Grill und Schlemmerbuffet na rušnom berlínskom námestí Rosenthaler Platz.

 

Trvá na tom, aby jeho zamestnanci mäso krájali len ručne, dlhými nožmi so zaoblenými špičkami. O elektrických nožoch dobrú mienku nemá. „My naďalej všetko robíme manuálne, tak je to najlepšie,“ vysvetľuje Donmez.

 

Dlhý rad zákazníkov pred jeho podnikom, ako by mu dával za pravdu...


 

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom

 

 

VIDEO Döner kebab po turecky



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa