Kaštieľ a zámok Topoľčianky

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Kaštieľ a zámok Topoľčianky



 

V Topoľčiankach sa nachádza nádherný klasicistický kaštieľ, ktorý ako letné sídlo využívali nielen Habsburgovci, ale aj prezidenti prvej Československej republiky, najmä Tomáš Garrigue Masaryk.

 

História

Prvá písomná zmienka o Topoľčiankach pochádza z roku 1293, archeologické nálezy však potvrdzujú osídlenie lokality už v 6. – 7. storočí. Prvým známym majiteľom zámku bol od roku 1309 Július Hoslav, ktorý neskôr s titulom gróf prijal aj meno Topoľčiansky. Na mieste súčasného zámku stála pôvodne strážna pevnosť obohnaná vodnou priekopou, v 13. až 16. storočí bol zámok protitureckou pevnosťou s nárožnými baštami.

V 17. storočí ho prestavali vtedajší majitelia gróf Ladislav Rákoczi s manželkou Alžbetou v renesančnom štýle. Vzniklo dôstojné sídlo s nádvorím v podobe, akú poznáme dnes a súčasne sa z jednej z nárožných bášt stala zámocká kaplnka. Počas protihabsburských povstaní v kaštieli dočasne býval František II. Rákoci.

Hlavný tekovský župan, gróf Ján Keglevič dal v rokoch 1818 až 1825 dostavať južné krídlo, ktoré sa pokladá za najkrajší a najčistejší architektonický prejav klasicizmu na Slovensku. Poslednými majiteľmi Topoľčianok sa v roku 1890 stali Habsburgovci, ktorí zveľadili zámok i jeho okolie. Arciknieža Jozef August Habsburský s manželkou arcivojvodkyňou Augustou, vnučkou cisára Františka Jozefa I. a cisárovnej Sisi zrušili všetky poľnohospodárske budovy v blízkosti kaštieľa, doplnili budovu drahým nábytkom, rozšírili park a založili viacero jazierok.

Po vzniku 1. ČSR sa zámok stal letným sídlom prezidentov republiky. Až do roku 1933 sem pravidelne chodieval na dvojmesačné pobyty prezident T. G. Masaryk, zámok však privítal aj E. Beneša, J. Tisa, K. Gottwalda, A. Zápotockého či A. Novotného.

 

Súčasnosť

Dnes je zámok národnou kultúrnou pamiatkou. Tri renesančné krídla sú využívané ako hotel s reštauráciou. V južnom klasicistickom krídle je zriadené múzeum, v ktorom sa nachádzajú najkrajšie a najvzácnejšie kusy nábytku, porcelánu a hodín na území Slovenska. Vidieť môžete obľúbené kreslo T. G. Masaryka, porcelán z fabriky Madam de Pompadour, šálku pre fúzatých pánov či unikát strednej Európy – stolík s obrázkami dvorných dám francúzskych kráľov.

Vzácnosťou je tiež 200-ročná zámocká knižnica s vyše 14.000 vzácnymi knihami vrátane Maďarskej biblie z roku 1590 či prvej slovenskej gramatiky od A. Bernoláka z roku 1790.

Atraktívny je aj zámocký park, ktorý sa tiahne v dĺžke dva a pol kilometra popri potoku Leveš. Viac ako polovica má dnes charakter lesa, stále tu však možno vidieť aj exotické dreviny. V parku voľne žijú pávy, labute aj divé kačky.

 

Video

 

Povesti a legendy

Topoľčiansky zámok je obľúbeným cieľom senzibilov, ktorí si tu robia špiritistické večery. Po jeho chodbách sa totiž údajne stále prechádza Biela pani - grófka Alžbeta Rákociová, ktorá tu žila v 17. storočí. V 13-tich rokoch sa vydala za svoju lásku Adama Erdödyho, ten však zakrátko zahynul v bitke s Turkami. Druhýkrát ju vydali za jeho brata Juraja, ktorý však už nemal Adamove morálne kvality.

Alžbeta preto stále nosila biele šaty, lebo biela bola kedysi farbou smútku. Z nešťastného manželstva utiekala k náboženstvu a dobročinnosti – vybudovala sirotinec, nemocnicu, pomáhala ľuďom... Od nešťastia jej však puklo srdce, zomrela ako 33-ročná a doteraz blúdi po topoľčianskom zámku a hľadá svoju lásku. Recepční vraj počujú kroky, veci sa presúvajú na iné miesta a ľuďom sa tu vraj tiež snívajú zvláštne sny o tureckých výbojoch.

 

Ako sa tam dostať

Zámocký areál sa nachádza priamo v meste Topoľčianky. Jeho súčasťou je aj parkovisko pre návštevníkov.

Najbližšia zastávka autobusu je Topoľčianky – centrum.

 

Otváracie hodiny

Máj - september: vstupy o 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 a 15:00 (pracovné dni okrem pondelka), resp. 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00 (víkend a sviatky)

Október – apríl: vstupy o 9:00, 10:30, 12:30 a 14:00 (pracovné dni okrem pondelka), resp. 12:00, 13:30 a 15:00 (víkend a sviatky)

 

Vstup so psom

Vstup do parku je povolený so psom na vôdzke. K pobytu domácich zvierat v zámockom hoteli je potrebný osobitný súhlas vedenia. Psy musia nosiť vo všetkých verejných priestoroch hotela náhubok a musia byť vedené na vôdzke.

 

Zaujímavosti v okolí

V Topoľčiankach nájdete okrem zámku aj ďalšie atrakcie:

Národný žrebčín s najvzácnejšími koňmi;

Hipologické múzeum - sústreďuje vyše 3000 artefaktov z takmer 100-ročnej histórie chovu koní Národného žrebčína. Expozície sú sústredené v štyroch pavilónoch – pavilóne konských postrojov, pavilóne športovej histórie, pavilóne kováčskej, sedlárskej, kolárskej dielne a príbytku chovateľa koní a v pavilóne kočov nazývanom kočiareň.

Topoľčianska zubria zvernica, kde chovajú jedny z posledných kusov týchto vzácnych zvierat.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa