Beckov

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Beckov



 

Hrad Beckov má neopakovateľné čaro. Hrdo sa týči na majestátnom vápencovom brale nad rovnomennou obcou, no okrem prechádzky do minulosti ponúka aj množstvo aktivít.

 

História

Hrad Beckov stojí na brale, ktoré má výšku až 60 metrov a ľudí priťahovalo už od nepamäti. V období Veľkej Moravy tu vzniklo slovanské pohrebisko a obranné stavby z týchto dôb sa stali základom pre neskoršiu výstavbu hradu.

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z éry panovania kráľa Bela III. Istý kronikár už vtedy zdokumentoval postup staromaďarských kmeňov na Veľkú Moravu, pričom zabrali i Beckovský hrad nazývaný Blundus.

Na prelome 11. a 12. storočia došlo ku kamennej prestavbe, vybudovaný bol horný hrad a severný palác. Počas 14. storočia sa ich zmocnil Matúš Čák Trenčiansky a celý komplex bol rozsiahlo prestavaný. Zdokonalila sa tak jeho obrana a na východnej strane vznikla hradná studňa.

Po smrti Matúša Čáka sa hrad stal kráľovským majetkom a jeho správcovia boli hradnými kastelánmi. V roku 1388 prešiel do rúk Ctibora zo Ctiboríc, ktorý tu mal svoje rodové sídlo. Vďaka nemu bol severný priestor premenený na honosné nádvorie podľa vzoru kráľovských dvorov. V tomto období vznikla aj hradná kaplnka a v jej vnútri fresky zobrazujúce sv. Juraja, archanjela Michaela a Jána Krstiteľa. Najvzácnejšou bola socha Madony, vyrobená zo vzácneho limbového dreva.

Ďalším majiteľom hradu bol Pavol Bánfi, ktorého rod ho vlastnil okolo 200 rokov. Hrad zanikol v roku 1729, kedy sa naň preniesol požiar z mestečka. To, čo z neho ostalo, sa podarilo zachrániť v 70. rokoch 20. storočia najmä vďaka prestavbe a archeologickému výskumu.

 

Súčasnosť

Dnes je Beckov už len zrúcaninou, okrem starých múrov tu však uvidíte aj rôzne zaujímavosti. Na dolnom nádvorí je inštalovaný obliehací stroj – katapult a spoznáte aj dobovú kováčsku vyhňu s ukážkami tradičných techník.

V priľahlých objektoch sa nachádza Expozícia archeológie a stavebného vývoja opráv na hrade, kde nájdete zbierkové predmety od Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ako aj fotodokumentáciu prebiehajúcich stavebných prác.

V kaplnke môžete obdivovať kópiu zázračnej sochy známej ako Beckovská madona a v hornom hrade sa môžete tešiť na výstavu stredovekej hygieny a kúpeľníctva. Objavíte tu aj obrazy Ladislava Mednyánszkeho, beckovského rodáka a najznámejšieho uhorského maliara.

Hrad ponúka širokej verejnosti aj mnoho zaujímavých podujatí. Už dvanásť rokov sa tam napríklad koná turnaj v lukostreľbe o pohár vojvodu Ctibora, desať rokov zasa prebiehajú na Beckove Majstrovstvá sveta v hode vidlami. Tie bývajú súčasťou Beckovských slávností, ktoré každoročne oživia podhradie Beckova vystúpeniami slovenských umelcov, predstaveniami rytierov, workshopmi, remeselným jarmokom či diskusiami.

Návštevu hradu Beckov možno absolvovať individuálne alebo spolu so sprievodcom, pričom výklad je zahrnutý v cene vstupného. Bežné prehliadky so sprievodcom trvajú približne 45 minút a sú určené pre skupiny od štyroch ľudí. Turisti však v pokladni obdržia brožúrku o hrade s očíslovanou mapou areálu, vďaka ktorej si hrad môžu prejsť aj samostatne.

 

Video

 

Povesti a legendy

S hradom Beckov sa spája niekoľko povestí, jedna je však mimoriadne hrôzostrašná. Bývalý pán hradu Ctibor vraj raz unavený zaspal na poľovačke, keď ho zobudilo zavýjanie psa. Keď sa nahnevaný spytoval, čo sa deje, sluhovia mu odpovedali, že dostal palicou od žobráka, na ktorého predtým zaútočil. Rozhnevaný Ctibor chytil úbohého starca za vlasy a odvliekol ho k priepasti, do ktorej ho hodil.

Ani Ctibor však nedopadol dobre. Keď unavený opäť zaspal, priplazil sa k nemu jedovatý had a otvorenými ústami mu vliezol do tela. Tam ho začal štípať. Beckovský pán sa od bolesti začal zvíjať a v amoku sám vbehol do priepasti, kam predtým hodil úbohého žobráka. Náreky oboch sa vraj dodnes okolo polnoci ozývajú hradom.

 

Ako sa tam dostať

Obec Beckov sa nachádza približne 19 kilometrov od Trenčína a 8 kilometrov od Nového Mesta nad Váhom. Pohodlne sa tam dostanete i zjazdom z diaľnice, zaparkovať sa dá v okolí Trojičného námestia v obci. Ďalej treba pokračovať po asfaltovej ceste s bezbariérovým prístupom pešo, k hradu to trvá asi 5 minút.

Turisti cestujúci vlakom môžu vystúpiť na železničnej stanici v Novom Meste nad Váhom, Trenčíne alebo Piešťanoch, odkiaľ sa do Beckova dostanete prímestskými autobusmi. Vystúpiť treba na zastávke Beckov – OÚNZ alebo Beckov – ZŠ, odkiaľ je to k hradu 10 - 15 minút.

 

Otváracie hodiny

Február: otvorené počas jarných prázdnin od 10:00 do 15:00

Marec a október: počas víkendov od 9:00 do 17:00

Apríl - september: denne od 9:00 do 18:00

November – marec: hrad je otvorený iba na objednávky pre skupiny od 15 ľudí, objednať sa treba aspoň 4 dni vopred.

 

Vstup so psom

Vstup psov na hrad je povolený len na vôdzke a s náhubkom.

 

Zaujímavosti v okolí

Kúria Ambrovec – priamo pod hradom sídli expozícia Trenčianskeho múzea v Trenčíne, venovaná histórii Beckova a slávnym osobnostiam, ktoré sa tu narodili, alebo tu pôsobili.

Trenčín (18 km)

Skalka pri Trenčíne (24 km)

Haluzická tiesňava (15 km)

Park miniatúr v Podolí (21 km)

Nové Mesto nad Váhom (10 km)

Piešťany (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa