Viniansky hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Viniansky hrad



 

Viniansky hrad je skvelým príkladom stredovekej fortifikačnej architektúry. Na rozdiel od ostatných v ňom totiž nedošlo k výrazným neskorším úpravám.

 

História

Počiatky hradu vo Vinnom spadajú do 13. storočia, presné údaje o jeho založení však nemáme. Známe však je, že slúžil na ochranu obchodnej cesty Magna Via z Potisia do Poľska a bol niekoľkokrát napadnutý a zničený.

K výraznejšiemu poškodeniu došlo v roku 1466 počas bojov uhorského kráľa Mateja Korvína s poľským kráľom Kazimírom IV. Neskôr sa hrad stal útočiskom povstalcov proti kráľovi, ktorí si tu ukrývali lup aj zajatcov. Nemal však dostačujúcu obranu, a tak ho v roku 1594 cisárski vojaci dobyli a podpálili. Definitívnym klincom do rakvy Vinianskeho hradu však bol až rok 1711, keď ho cisárske vojsko po potlačení Rákociho povstania zbúralo.

 

Súčasnosť

Z Vinianskeho hradu sa dodnes zachovala len ruina s pekným výhľadom na Východoslovenskú nížinu. Teší sa však vysokej návštevnosti, a to najmä vďaka pôsobeniu združenia Zemplínsko-užská hradná cesta, ktoré na hrade vedie rekonštrukčné práce. V rámci nich využíva aj unikátnu repliku stredovekého šliapacieho výťahu. Podarilo sa zrekonštruovať renesančný palác a sprístupniť prízemie, tá najreprezentatívnejšia stavba na hrade je teda kompletne prístupná verejnosti.

 

Video

 

Povesti a legendy

O Vinianskom hrade sa hovorí, že ho s kaštieľom vo Vinnom spája tajná chodba a jeho múry vraj ukrývajú poklad. Ten si tam vraj ukryl posledný hradný pán Štefan Eodenfi, ktorý nadobudol obrovský majetok vďaka alchýmii. Dopočul sa vraj o tom aj palatín a Vinné navštívil. Hradný pán preňho usporiadal honosnú hostinu a pozval na ňu mnoho čarovných dám. Všetky však vraj mali jedno kopyto! Keď sa to prevalilo, Eodenfi zmizol a jeho vzácnosti dodnes nikto nenašiel.

 

Ako sa tam dostať

K Vinianskemu hradu vedú turistické chodníky z obce Trnava pri Laborci (žltá značka, cca 30 min.) alebo priamo z Vinného (modrá značka sa neskôr napojí na žltú).

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Lesný kúpeľ vo Vinnom

Zemplínska šírava (5 km)

Michalovce (8 km)

Brekovský hrad (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa