Michalovce

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Michalovce



Najstaršia písomná zmienka o Michalovciach pochádza z roku 1244, kedy je mesto spomínané ešte pod názvom Mihal. Rozvoju mesta pomohla najmä jeho poloha na brehu rieky Laborec a rázcestí obchodných ciest.  V roku 1335 sa tam nachádzali až štyri mlyny a latinská škola s vlastnou budovou fungujúcou v miestnom presbytériu.

Záznamy zo 14. storočia dosvedčujú aj rastúci štatút Michaloviec, kedy mesto začalo od prechádzajúcich vyberať mýto a organizovať trhy. V 15. storočí boli už Michalovce najdôležitejším trhovým centrom spomedzi 12 miest východoslovenskej nížiny. Stredom mesta bol hrad - sídlo feudálnej rodiny Sztárjovcov, ktorí vládli nielen mestu ale aj oblasti podhoria Vihorlat takmer 7 storočí.

Po roku 1650 sa začali objavovať prvé cechy, medzi ktoré patrili obuvníctvo, krajčírstvo či mäsiarstvo, až pokým tento pomerne stabilný vývoj nebol nahradený obdobím stagnácie a úpadku, ktoré trvalo až do začiatku 18. storočia. Výsledkom tohto nešťastného obdobia bolo zaniknutie 65 osád.

Obrat naspäť nastal až v 19. storočí, ktoré sa vyznačuje vznikom 49 remeselníckych dielní zastupujúcich všetkých 22 druhov remeselnej výroby. Na území vzniklo aj viacero tovární na spracovanie potravín a priemyselných závodov a začali sa tu zabývať aj lekári. V 50. a 60. rokoch 20. storočia sa pridali továrne na spracovanie poľnohospodárskych výrobkov, textilné, strojárske a stavebné spoločnosti, slovenský sladovník a odevná spoločnosť Odeta. Oblasť Michaloviec sa tak stala jedným z najväčších závodov vyvážajúcich svoje výrobky.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Michalovciach

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Michalovciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kaštieľ - sa nachádza priamo v meste na nábreží rieky Laborec. Stojí na mieste starého vodného hradu, ktorý okolité teritórium chránil pred vpádmi nepriateľov. Pôvodne ho tvorila gotická bloková stavba s nárožnými vežami, vzhľad hradu zmenila najskôr renesančná prestavba, pričom jeho súčasná podoba je výsledkom klasicistickej prestavby z 19. storočia.

Gréckokatolícky farský Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky -   barokovo-klasicistický chrám bol úplne dostavaný podľa plánov tereziánskej stavebnej komory pravdepodobne v roku 1787 .

Gréckokatolícky Chrám sv. Ducha – pochádza z rokov 1934 až 1935 a postavený je v neobyzantskom slohu.

Kaplnka sv. Antona Paduánskeho - je považovaná za kópiu gotickej Kaplnky sv. Michala v Košiciach. Postavená bola na pokyn grófa Antona Sztárayho.

Chrám Narodenia Panny Márie – je gotický rímskokatolícky farský chrám, pochádzajúci zo 14. storočia, kedy bola blízko kostola situovaná aj farská škola.

Observatórium - budovu vidno už zdiaľky vďaka dvom veľkým kupolám s priemerom päť až tri metre. Observatórium pre širokú verejnosť organizuje pozorovania večernej oblohy.

Zemplínske múzeum - dokumentuje vývoj prírody, spoločnosti a umenia tejto oblasti od najstarších čias.  Osobitne cenným exponátom je amfora z bronzovej doby s najstarším vyobrazením dvojkolesového voza v strednej Európe. V etnografickej expozícii sú zdokumentované produkty hrnčiarstva.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - blízkosť Vihorlatských vrchov poskytuje široké možnosti pešej turistiky. Návrh konkrétnych trás s podrobnosťami nájdete tu.

Cyklistika - región Dolného Zemplína je ideálnou oblasťou pre rozvoj cykloturistiky, zvlášť pre menej zdatných cyklistov. Platí to hlavne pre jeho rovinnú aj pahorkatinnú časť, kde existuje relatívne hustá sieť ciest nižšej triedy  s malou frekvenciou cestnej premávky. V oblasti Východoslovenskej nížiny existuje taktiež množstvo ochranných protipovodňových hrádzí s cestou vhodnou pre cyklistov. Návrh konkrétnych trás s podrobnosťami nájdete tu.

Plávanie - v meste funguje kryté kúpalisko s plaveckým bazénom (25 x 12 m). Kúpanie je v letných mesiacoch možné aj v okolitých jazerách.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Brekovský hrad - bol postavený v 13. storočí a plnil obrannú funkciu. Od 17. je opustený a dnes je z neho zrúcanina, ku ktorej sa chodia i domáci radi prejsť a pokochať sa krásnym výhľadom na okolie. Z obce Brekov sa k nemu dostanete po vyznačenej žltej turistickej trase.

Hrad Jasenov – bol postavený v 13. storočí po vpáde Tatárov. V roku 1644 bol počas obliehania vážne poškodený a odvtedy chátral. Zrúcanina je bezpečná, niektoré časti sú zastrešené a návštevníci tu môžu nájsť dočasné útočisko aj pred nepriaznivým počasím. Počas celého pobytu je dôležité venovať pozornosť bezpečnosti v odľahlých oblastiach hradu, kde sa terén prudko zvažuje. Pred hradom je kempový krb s výhľadom na Humenné. Vo vnútri zrúcaniny hradu sa nachádzajú ďalšie krby.

Hrad Čičva - plnil najmä strážnu funkciu. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1316. Približne osem rokov na hrade sídlili povstalci Františka II. Rákociho a v roku 1711 hrad zdemolovali.

Vinné - nad obcou stojí Viniansky hrad, zrúcanina pôvodne gotického hradu z 13. storočia.

Zemplínska Šírava - táto vodná nádrž sa vďaka veľmi priaznivému miestnemu podnebiu  využíva na rekreáciu. Je pomerne plytká, jej hĺbka dosahuje iba maximum 3,5 metra.  K dispozícii je prenájom člnov, vodných bicyklov, skútrov, lyží a windsurfov a tiež množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení, ktoré sa nachádzajú väčšinou na severnom pobreží. Prehliadka okolia jazera je zabezpečená aj na lodiach, ktoré začínajú z miestneho prístavu.

Morské oko – je srdcom Vihorlatských vrchov. Jazero bolo vytvorené postupným zosuvom pôdy v sopečnom horninovom prostredí a je prírodnou pamiatkou s najvyšším stupňom ochrany. Jazero je tiež súčasťou prímorského pralesa Vihorlat a je zaradené do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Pochváliť sa môže krištáľovo čistou vodou, ktorá je domovom európskych rakov, ale aj iných vodných živočíchov alebo rastlín.

 

INTERNET

http://www.michalovce.sk/sk

 

APLIKÁCIE

Mesto vo vrecku – slúži na nahlasovanie podnetov týkajúcich sa mesta, napríklad ohľadom stavu mestskej zelene, znečistenia vodných tokov či porúch na cestách a výskytu túlavých zvierat

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa