Brekovský hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Brekov, Brekovský hrad



 

Ruiny stredovekého hradu Brekov možno ľahko sledovať pri ceste medzi mestami Strážske a Humenné.

 

História

Brekov bol vybudovaný na sklonku 13. storočia ako strážny hrad na západnom okraji Humenských vrchov – súčasť Vihorlatských vrchov v nadmorskej výške 280 m n. m. Spolu s ďalšími hradmi v okolí patril kedysi do sústavy strážnych stavieb na uhorsko-poľskej ceste.

V 2. polovici 15. storočia zosilnili opevnenie hradu, aby mohol odolávať bojom medi vojskami Mateja Korvína a poľského panovníka Kazimíra IV. Zaujímavosťou je, že počas jednej zimy na ňom dokonca uhorský kráľ Matej Korvín prebýval, o niečo neskôr sem zavítal aj poľský kráľ Jan III. Sobieski.

Na hrade sa vystriedalo niekoľko majiteľov. Najvýznamnejšími vlastníkmi hradu boli Drugethovci, ktorí hrad vlastnili až do 17. storočia. Osudnými sa mu stali protihabsburské povstania na konci 17. storočia, odkedy Brekovský hrad chátral.

 

Súčasnosť

Do súčasnosti sa z Brekovského hradu zachovali len ruiny – múry do výšky troch podlaží, zvyšok komína, okenné a drevené oblúky, vstupná brána či vínna pivnica ktorej pribudla replika stredovekých dverí. Od roku 2009 tu prebieha rekonštrukcia, na ktorej sa podieľajú aj dobrovoľníci zo zahraničia. Všetky práce realizujú pôvodným spôsobom.

Tesne pod Brekovským hradom nájdete aj malé hradné múzeum, ktoré informuje o histórii tejto stredovekej stavby a ponúka rôzne suveníry.

Z hradného vrchu je ďaleký kruhový výhľad.

 

Video

 

Povesti a legendy

Na hrade Brekov vraj niekedy počuť záhadné erdžanie koňa. Stretnúť ho je však veľmi nebezpečné, je to totiž zakliaty hradný pán František Barkócy. Ten mal povesť zlého a krutého pána, ktorému boli bližšie kone než ľudia. Povesť hovorí, že jeden z jeho poddaných Mišo Maťuka si chcel prácu na panskom trochu uľahčiť. Na trhu kúpil za ťažko ušetrené peniaze mrcinu, starostlivo sa o ňu staral a postupne ju premenil na utešeného tátoša.

Grófovi sa to však nepáčilo, Miša obvinil, že mu krásneho koňa ukradol a nechal ho spalicovať. Vtedy ho ubolený mladík preklial: „Po smrti sa staneš koňom!“ V roku 1778 vraj Brekov postihlo také silné zemetrasenie, že hrad sa zrútil. Jeho majiteľa sa však nepodarilo v sutinách nikdy nájsť. Odvtedy sa však po okolí premáva čierny vraník, je to vraj premenený František Barkócy.

 

Ako sa tam dostať

Na hrad sa dostanete po žltej turistickej značke, ktorá vedie od železničnej stanice v obci Brekov až priamo na hrad.

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Humenné (7 km)

Jasenovský hrad (12 km)

Hrad Čičva (16 km)

Michalovce (20 km)

Viniansky hrad (20 km)

Zemplínska Šírava (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa